Musorujsag
Élő Eredmények

Bottas: Ez volt a maximum, és mi kihoztuk a futamból

Bottas: Ez volt a maximum, és mi kihoztuk a futamból

F1i
A csapat rutinos versenyzője, Valtteri Bottas mindennel meg volt elégedve a szezonnyitó után: az Alfa Romeo taktikáját erősnek és agresszívnek, tempóját megfelelőnek tartotta és azért is „adott egy pluszpontot” főnökeinek, amiért a márkatárs leggyorsabb körével pontot loptak az Alpine-tól.

Akárcsak tavaly, 2023-ban is pontszerzéssel kezdte az évet Valtteri Bottas és az Alfa Romeo: a tapasztalt finn nyolcadikként ért célba Bahreinben. Ez az eredmény az időmérős eredmény és a 2022-es szezon második feléhez képest is előrelépés volt, a kvalifikációban ugyanis a Q2-ben ragadtak, az előző év második felében pedig komoly mértékben lemaradtak a fejlesztési versenyben.

Ami a futamot illeti, Bottas kimaradt a rajt utáni kavarodásból, majd jól ki tudta használni a csapat taktikáját: hamar kiálltak friss gumikért, és sikerült is néhány rivális elé vágni, a Mercedes és az Aston Martin azonban gyorsabb volt, nem tudták sokáig tartani őket.

A finn tehát úgy érzi, a nyolcadik hely volt a maximum, amit kihozhattak a futamból, és mivel ezt teljesítették, az Alfa Romeo minden dicséretet megérdemel. „Elégedett vagyok, mert nem hiszem, hogy ennél többet ki lehetett volna hozni a versenyből. Az előttünk lévő autók sajnos egyértelműen gyorsabbak voltak” – jegyezte meg.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

„Örülök, hogy kihoztuk a maximumot a versenyből és annak is, hogy agresszívek voltunk a taktikával. Szóval tisztességes első futamot teljesítettünk. Nagyon jók az autó alapjai, a futam pedig megmutatta, hogy tudunk pontokat szerezni vele” – emelte ki.

„Nyilvánvalóan rengeteg munka vár még ránk, szóval továbbra is keményen kell dolgozni” – folytatta Bottas, aki 2022 végén több alkalommal is megjegyezte, az Alfa Romeónak a következő szezonban sokkal nagyobb hangsúlyt kell helyeznie az évközi fejlesztésekre, nehogy ismét lemaradjon a közvetlen riválisoktól a jó kezdés után.

A futamra visszatérve ő is kiemelte, a rajt döntő fontossággal bírt. „A startnak kiemelt szerepe volt, az, hogy a futam elején pozíciókat szereztünk kulcsfontosságú. Mivel a körülöttünk lévő autók nagyon közel vannak egymáshoz tempó tekintetében, nem könnyű előzni. Agresszíven indultunk, a pályán és a taktika tekintetében is, és egyértelmű, hogy ez volt a helyes döntés. Okosnak kellett lenni, meg kellett válogatni a csatákat is, hogy gumit spóroljunk arra az esetre, ha szükségünk lesz rá. Ez a verseny végén fontos szemponttá is vált, hiszen eléggé szoros volt a helyzet, amikor Pierre (Gasly) közelített, de végül hazahoztuk a pontokat.”

Bottas megjegyezte, a csapat akkor is jól döntött, amikor a futam végén azért tett fel új abroncsokat a csapattárs, Csou Kuan-jü autójára, hogy a kínai megfussa a leggyorsabb kört és pontot lopjon a nagy rivális Alpine-tól. „Csou számára is fontos volt, hogy a futam végén el tudja venni a pontot a konkurenciától. Nagyon jó munkát végzett és ez is azt mutatja, hogy csapatként remekül együtt tudunk működni. A nyolcadik helyezés volt a legtöbb, ennél jobbat nem hozhattunk volna ki ebből a versenyből” – zárta gondolatát.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)
Borítókép: Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

További tartalmak