Musorujsag
Élő Eredmények

Button is NASCAR-futamokon indul

Button is NASCAR-futamokon indul

F1i
Kimi Räikkönen mellett egy másik Forma–1-es világbajnok, Jenson Button is részt vesz a NASCAR idei szezonjának austini versenyén. Ő hosszú pályafutása során most először teheti próbára tudását az amerikai szériában.

A 2009-es világbajnok F1-es visszavonulása óta sem távolodott el a motorsportok világától, sőt, a királykategóriás hétvégéken jó ideje szakértőként ténykedik, sőt, 2021 óta korábbi csapatánál, a Williamsnél is szerepet vállal versenyzőmentorként. Ezen felül több kategóriában is próbára tette tudását: indult a japán Super GT-ben, versenyzett Le Mans-ban és tereprali-futamokon is.

A következő kihívás a NASCAR lesz számára! Egyrészt 2023-ban egy átalakított NASCAR autóval indul a Le Mans-i 24 óráson, másrészt pedig három NASCAR-futamon is pályára gurulhat – mindhárom alkalommal klasszikus versenypályákon, ovált nem vállalt be.

Először március 26-án ül autóba az austini hétvégén – itt egyik riválisa Kimi Räikkönen lesz, akivel hosszú évekig versenyzett a királykategóriában is. Júlis elején aztán a chicagói utcai versenyen is részt vesz, majd augusztusban indul az indianapolisi viadalon is. Button ezeken a versenyeken aStewart-Haas Racinggel partner Rick Ware Racing 15-ös rajtszámú Ford Mustangját vezeti majd.

Jenson Button (Fotó: XPB)

Egyértelmű, hogy a NASCAR teljesen más lesz, mint amihez hozzászoktam” – jegyezte meg a brit klasszis. „Az autó jóval nehezebb, kisebb a teljesítménye és jóformán nincs leszorítóereje. A sebességváltó szekvenciális, szóval rengeteg dolgot kell megtanulnom rövid idő alatt.”

„De az új kihívás izgatottá tesz, és ha egyszer belevetem magam valamibe, akkor abban száz százalékosan benne vagyok. Nemcsak szórakozásból csinálom, és nem egyszeri alkalommal. Versenyképes akarok lenni, de tudom, hogy ahhoz, hogy az is legyek, idő kell. Ezért tud nagyon jól működni ez a háromfutamos program az idei évben” – emelte ki.

Az első futammal kapcsolatban megjegyezte, a tanulás és a felkészülés mellett természetesen élvezni is akarja a kalandot. „A legfontosabb dolog az lesz, hogy élvezzem. Jól akarom érezni magam az autóban, tudva, hogy ugyannyit ki tudok hozni belőle, mint bárki más a pályán. Majd meglátjuk, mi lesz, milyen lesz az eredmény. Olyan későn akarok fékezni, amilyen későn csak lehet, hogy átvigyem a sebességet a tempós kanyarokba, hogy közel legyek a többiekhez és test-test elleni csatákat vívhassak” – zárta gondolatát.

Jenson Button (Fotó: XPB)
Borítókép: Jenson Button (Kép: RWR)

További tartalmak