Musorujsag
Élő Eredmények

A bennfentest kérdeztük: Vasseur lehet a Ferrari megmentője?

A bennfentest kérdeztük: Vasseur lehet a Ferrari megmentője?

Boxutca
Új év, új főnök, új remények – de lesz-e más az eredmény 2023-ban a Ferrarinál? Az M4 Sport riportere, Ujvári Máté egy, a csapatnál bennfentes olasz szakíróval beszélgetett a vörösök helyzetéről, kilátásairól és arról, miért Frédéric Vasseur a tökéletes választás a Scuderia számára.

2007 óta vár a következő egyéni bajnoki címére a Ferrari. A 2022-es erős kezdést nagy csalódás követte, ami után a vörösök vezérkara úgy döntött, itt az ideje váltani. Mattia Binotto helyét Frédéric Vasseurnek adták, aki kétségkívül frissességet és másfajta szemléletmódot hozott Maranellóba, ám eredményeket még nemigen érhetett el, hiszen csak januárban vette fel a munkát.

Annyi már látható, hogy Vasseur nem törekszik mindenben gyökeres változtatásokat végrehajtani, szeretne építkezni Binotto munkájára. Az olasz Motorsport bennfentesnek számító újságírója, Roberto Chinchero szerint nincs is szükség.

„Tavaly véleményem szerint nem volt valami jó a második félévük, de az autó nem volt rossz, a projekt sem volt rossz” – mondta az M4 Sport bahreini tudósítójának, Ujvári Máténak.

„A Ferrarinak szerintem forradalom helyett csak evolúcióra van szüksége. A cél a tavalyi legfőbb problémák megoldása. A legnagyobb a megbízhatóság volt, a fejlesztési program, a stratégiai csapat.”

Roberto Chinchero (Fotó: Boxutca)

A szakértő a beszélgetés során egyértelművé tette, őt nem lepi meg, hogy év elején a Red Bull áll jobban, ám meggyőződése, hogy a Ferrari helyzete fog még változni. „Remélik, hogy ez elég, de természetesen ott a Red Bull, aki nagyon meggyőző volt az előszezoni teszten, különösen versenytempóban.”

„Úgy vélem, az idei Ferrari nagyon magabiztos az autó fejlesztése szempontjából. Biztosra veszem, hogy az első egy-két versenyen a Red Bull lesz a legyőzendő ellenfél, de nem venném biztosra, hogy ők lesznek a legyőzendők a szezon második felében vagy közepén is.”

Vasseur Jean Todt után a második francia csapatfőnöke a Ferrarinak. Tanácsokat is kap honfitársától, de elődje, Binotto is segítette a munkáját. Chinchero elmondta nekünk, miért érzi ideális választásnak a humoráról is híres szakembert.

„Ő végre egy igazi versenyző! A Ferrari régóta akart egy versenyzőt. Ez alatt azt értem, hogy sok tapasztalata van a versenypályáról. Nem feltétlenül csak a Forma–1-ből. Fred ilyen. Nagy múltja van a versenyzők menedzselésében is. Az övé az egyik legjobb csapat az alsó kategóriákban. Az F1-es mezőny nagyjából hatvan százalékával dolgozott együtt.”

„Szerintem szükségszerű volt leváltani Mattia Binottót. Mattia azért élte túl 2020-at és 2021-et, mert azt mondta, hogy 2022 lesz a Ferrari visszatérésének éve. Nem lett, csak a szezon első fele volt jó.”

Laurent Mekies és Frédéric Vasseur (Fotó: Ferrari)

Vasseur eddigi legjelentősebb döntését a stratégiai csapat átszervezése jelenti. Inaki Rueda stratégiai igazgatót a gyárba vezényelte, a pályán pedig Ravin Jainra bízta a taktikai csapat irányítását. Chinchero szerint ezen intézkedések jól példázzák, mire számíthatunk Vasseurtől középtávon.

„Nem a versenyzők jelentik a Ferrari problémáját. Fred le fogja egyszerűsíteni a csapaton belüli folyamatokat. Ezt tette a stratégia terén is. Nemcsak a stratégiai igazgatót váltotta le, de egyszerűsített azon a hosszú láncolaton, amin keresztül a döntések születnek. Ez egy kicsit bonyolult volt.”

„Egy kicsit csökkentette Laurent Mekies felelősségét, akinek tavaly sok dolga volt a pályán, hiszen Mattia Binotto több versenyt is kihagyott. Fred most úgy döntött, hogy Laurent-nak a sportmenedzsmenttel kell foglalkoznia.”

Köztudott, hogy a Ferrarinál dolgozni speciális stresszhelyzetet is jelent, hiszen egy ország áll a csapat mögött, és folyton górcső alatt állnak. Vasseur ezt eddig pozitívan közelítette meg, és a nagy nyomás kapcsán mindig a szenvedélyességből eredő extra motivációt emlegette, ami szerinte egyfajta plusz a vörösök számára a riválisokkal szemben.

Chinchero szerinte ez a szemléletmód, valamint Vasseur előélete egyaránt erősíti a szakember helyzetét a csapat élén. „Szerintem ő a Ferrari embere. Nem érzi a nyomást. A Ferrarinál napi szinten nagy nyomással kell szembesülnöd, de Frednek nagy múltja van a motorsportban, és tudja azt is, hogy ha elhagyja majd a Ferrarit, sok dolgot fog még csinálni a motorsportban.”

Frédéric Vasseur (Fotó: Boxutca)

Binottót négy év után menesztette a Ferrari elnöksége, egy hosszú távú projekt első évében, melyben nem sikerült egyből nyerniük. Ez azt sugallhatja, hogy Vasseurtől is csak a győzelem elfogadható eredmény, ám Chinchero rámutatott egy lényeges szempontra, ami időt adhat a csapatfőnöknek a maranellói kibontakozáshoz.

„Ő John Elkann választása, a Ferrari elnökéé, valamint (Benedetto) Vigna úré, az ügyvezető igazgatóé. Ők úgy döntöttek, hogy Fred az ő emberük, ezért biztosra veszem, hogy legalább két-három évet fognak adni neki. Az ő választásuk, és ez fontos, mert minden ügyvezető a saját embereit akarja a kulcspozíciókban látni. Szerintem akkor is esélyt kap, ha 2023 nem lesz annyira jó” – vélekedett.

Hozzátette, ő maga számított rá az előző év után, hogy 2023 elején a Red Bull előnyben lehet, ám meggyőződése, hogy a Ferrari a fejlesztésekkel fel fog tudni zárkózni rájuk, vagyis korainak tartja még leírni a Scuderiát.

Borítókép: Roberto Chinchero (Fotó: Boxutca

További tartalmak