Musorujsag
Élő Eredmények

Button: Az F1 tanulhatna a NASCAR-tól

Button: Az F1 tanulhatna a NASCAR-tól

F1i
A korábbi világbajnok, Jenson Button úgy véli, a Forma–1 jelenleg nagyszerű pozícióban van, ugyanakkor tanulhatna néhány dolgot a NASCAR-tól, hogy – amennyiben bejön a változtatás – még izgalmasabbá váljanak a versenyek.

A 2009-es bajnok két hét múlva, az F1-es Amerikai Nagydíjnak is otthont adó austini pályán teljesíti első NASCAR-versenyét, amit az évadban két további „amerikai jelenés” követ majd. Plusz a Le Mans-i 24 óráson is egy átalakított NASCAR-autóval indul. Ami a jövőt illeti, a hétvégén utalt rá, hogy adott esetben egy teljes évadot is bevállalna az amerikai szériában.

Noha NASCAR-futamot még nem teljesített, Button jól ismeri a bajnokságot és annak szabályait, az F1-gyel való összevetéskor pedig megjelentette, a királykategória tanulhatnak valamit az amerikaiaktól, hogy még tovább fejlődjön.

„Szerintem nagyszerű, hogy az F1 most nyitott a változtatásokra” – fogalmazott a brit klasszis. „Itt vannak például a sprintversenyek, melyek szerintem nagyon jól működnek. Persze nem lesz mindenki felhőtlenül boldog, ha változtatsz valami egy sportágban, melyben nagyon hosszú ideje változatlanok a dolgok, de nekem tetszenek ezek a módosítások.”

Kép: XPB

„A NASCAR-ban a futam alatt szakaszpontokat is osztanak. Ez érdekessé tehetné a dolgokat, mert ettől is függhet, mikor állsz ki a boxba gumikért. Ha mondjuk a huszadik és a negyvenedik körben kapsz bizonyos mennyiségű pontot, az változtathat a taktikán. Ki tudja? Nem vagyok persze biztos benne, hogy a dolog működne” – magyarázta.

Ami a Forma–1 jelenlegi állapotát illeti, Button megjegyezte, érzése szerint a királykategória az előző években remek pozícióba került, aminek ő személy szerint is örül. Igaz, így is van valami, amin ő mindenképpen változtatna, ha tehetné.

„Szerintem a Forma–1 most remek pozícióban van. Élvezem a versenyzést. Az F1-ben az a nagy álom, hogy az autók könnyebbek legyenek, és ez mindig is álom volt, hiszen a versenyzők szeretik a könnyű autókat. De elégedett vagyok azzal, ahol a Forma–1 tart, amíg kész arra, hogy új ötletekkel álljon elő, ha ezek szükségesek, és nem fél attól, hogy ki is próbálja őket” – zárta gondolatát.

F1 logó (Fotó: XPB)
Borítókép: Jenson Button (Kép: RWR)

További tartalmak