Musorujsag
Élő Eredmények

Marko: De Vriesnek magasabb sebességbe kell kapcsolnia

Marko: De Vriesnek magasabb sebességbe kell kapcsolnia

Motorsport
Miután kielemezte Nyck de Vries bahreini teljesítményét, a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko arra a következtetésre jutott, hogy az Alpha Tauri versenyzőjének magasabb sebességi fokozatba kell kapcsolnia a folytatásban.

Komoly várakozások előzték meg Nyck de Vries bahreini szereplését, a holland ugyanis remek teljesítményt nyújtott a 2022-es Olasz Nagydíjon, amikor Alexander Albon helyetteseként pontot szerzett a Williamsszel. Ehhez képest a bahreini teljesítménye „haloványabb” volt, igaz, az Alpha Tauri 2023-as autója sem tűnt „veszélyesnek” a középmezőny legjobbjaira nézve.

A holland Bahreinben tizennegyedikként ért célba, több helyezést is javított tehát az időmérős pozícióján (szombaton tizenkilencedik volt). Csapattársa, Cunoda Juki eközben a pontszerzésért küzdött, és csak egy helyezéssel maradt le az utolsó egységről – vagyis tizenegyedik lett.

Ami a vezetőséget illeti, Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója nemrég hosszabban beszélt De Vriesről, kinek debütálásával ugyan elégedett volt, de megjegyezte, a folytatásban azért gyorsulnia kell. „Nyck sok tapasztalattal rendelkezik, noha hivatalosan még mindig újoncnak is számít” – nyilatkozta az osztrák szakember a Motorsportnak.

Helmut Marko (Fotó: XPB)

„Szoros kapcsolatban állt a Mercedesszel, harmadik számú pilótaként, vagy tartalékversenyzőként szinte az összes ügyfélcsapat autóját is vezethette. Nagyon komoly tudással rendelkezik, de ez most az Alpha Tauri, nem a Mercedes” – emelte ki.

„A két csapat munkaerő és költségvetés tekintetében nem hasonlítható össze. Egyértelmű, hogy voltak pozitívumok, de mostanra ő is biztos, hogy rájött, ez egy másik csapat. A lényeg most az, hogy a saját teljesítményére koncentráljon. Az első és a harmadik szektorban hasonlóan vezetett, mint Juki, de a másodikban túl sokat veszített, a futamon is. Egy sebességi fokozattal feljebb kell kapcsolnia” – jegyezte meg.

Cunoda és De Vries házon belüli csatája sokszor szóba került a téli esélylatolgatások során, és a Red Bull is utalt rá, hogy mindkét versenyző jövője szempontjából is fontos lehet, Marko viszont igyekezett egyértelművé tenni, hogy egyetlenegy versenyhétvége alapján ő és a csapatok sem fognak ítéletet mondani.

„Mindkét versenyzőre igaz, hogy be kell bizonyítaniuk, helyük van a Forma–1-ben. Valószínűleg a legjobbnak lesz a legjobb esélye arra, hogy az F1-ben maradjon. Ez Jukira és De Vriesre is igaz. De kérem, még csak egyetlenegy futamon vezettek! Nem kell azonnal mindent tudni akarni a jövővel kapcsolatban sem. Adtunk egy esélyt Nycknek. A munkamódszere rendben van, ahogy a hozzáállása sem. De, mint mondtam, teljesítenie kell” – zárta gondolatát.

Nyck de Vries (Fotó: XPB)
Borítókép: Nyck de Vries (Fotó: XPB)

További tartalmak