Musorujsag
Élő Eredmények

Steiner a kapcsolatukról Mick Schumacherrel: A döglött lovat hiába ütöd…

Steiner a kapcsolatukról Mick Schumacherrel: A döglött lovat hiába ütöd…

Inews, Formel1.de
Günther Steiner „döglött lónak” nevezte a kapcsolatukat Mick Schumacherrel, és a német elbocsátásáról beszélt. A versenyző nagybátyja a Haas-főnök módszerét megkérdőjelezi, a versenyzőcseréről hozott döntését nem.

Hiába írunk már 2023-at, a Haasnál még hallhatóak 2022 visszhangjai. Ez elsősorban a Netflix F1-es sorozatának, a Drive To Survive-nak és a film által népszerűvé vált Günther Steinernek köszönhető, hiszen a kapcsolatukról szóló egyik epizód meglehetősen őszinte és nyers képet fest Mick Schumacher és a Haas év végén felbontott kapcsolatáról.

Steiner a filmben olyanokat mond, hogy „tehetséget nem lehet pénzért venni”, de „sétáló halottként” is emlegetik az év első versenyein két nagy balesetet összehozó Schumachert, akit végül Nico Hülkenbergre cseréltek 2023-ra.

Steiner az Inewsnak adott interjúban újfent szabadkozott a durva és nyers kijelentései kapcsán.

 „Egy versenyhelyzetben olyan az ember, mintha drogozna: mond dolgokat, amiket tiszta fejjel nem mondana. Egy óra múlva már teljesen másképp csinálná.”

„Én 1986 óta foglalkozom az autósporttal, és az ember egy idő után megtanulja, hogyan kezelje ezt, mikor növelje a nyomást, mikor kell csitítani a dolgokat. Túl nagy nyomás mellett az emberek félni kezdenek. Vissza kell adnod nekik az önbizalmukat, hogy képesek megcsinálni” – magyarázta az olasz.

Günther Steiner (Fotó: Haas/LAT)

Hogy Schumacher esetében jól használta-e a nyomásgyakorlás eszközét, azt sokan erősen vitatják. Például a Steinert már tavaly év közben is rendszeresen ostorozó nagybácsi, Ralf Schumacher. Szerinte az unokaöccse év eleji balesetei után tett megjegyzések jogosak voltak. „Ezzel semmi probléma nincs. Mick lassú volt és hibázott. Versenyzőként tudnod kell kezelni, amikor a csapat kritizál” – mondta a Formel1.de-nek a volt versenyző. Ugyanakkor szerinte a sorozat hűen tükrözi, hogyan kezelte a Haas és Steiner a fiatal versenyzőket. „Ezek alapján el lehet képzelni: egy fiatalember számára nem lehetett könnyű.”

„Semmilyen gondom nincs a kritikákkal. Günther Steinernek kell vezetnie a csapatát, ahogyan helyesnek ítéli. Viszont meg kell mondjam, egy felnőtt embertől elvárnám, hogy másképp bánjon egy fiatalemberrel.”

„Szerintem jobban is lehetne motiválni. Elnézve ezt most, el lehet képzelni, hogy Micknek mennyire nehéz volt, és hogy mit állt ki ennyi idősen. Egy olyan csapatban, ahol azt éreztetik az emberrel, hogy nem akarják, és hogy lényegében a kirúgás elkerüléséért versenyez, Mick nagyszerűen teljesített. Hogy elég jó volt-e, az majd a jövőben kiderül.”

Mick és Ralf Schumacher (Fotó: XPB)

Steiner az említett interjúban Mick Schumacher kirúgásáról is beszélt, elismerve, számára sem volt könnyű közölni a hírt a némettel. Ugyanakkor szerinte ezt a kapcsolatot már nem volt értelme folytatni. „Egyszerűen leültem vele, elmagyaráztam neki, hogy egy tapasztalt versenyzővel kell előrébb vinnünk a csapatot. Ez a munka része. Nem klassz végigcsinálni, nem élvezem, de profin kell viszonyulni hozzá. Egy Schumacherrel nem egyszerű, ezt el lehet képzelni. De felnőttként kezelte. Nem volt boldog, és azt mondanám, látta ezt előre.”

„Okos kölyök. Volt két éve. Nem sikerült elérnünk, amit akartunk, és változtatnom kellett. Hiába ütöd a döglött lovat”

– állapította meg Steiner.

Nico Hülkenbergnek nem sikerült rosszul a visszatérés, hiszen egyből legyőzte Kevin Magnussent és a Q3-ig vezette a Haast. A versenyen viszont a csapat a tavalyi második féléves formáját hozta: egyre hátrébb csúszott a top 10-ből rajtolva, és elmaradt a pontszerzés, miközben autójuk nagy ütemben falta a gumikat.

Ralf Schumacher szerint ettől függetlenül lehet helyes döntésként emlegetni Steiner versenyzőválasztását. „Egyes kollégák azt írták, Hülkenberg kiszorította Micket. Őszintén szólva ez egy kissé korai. Egy verseny még nem egy bajnokság. Nico mindenesetre nagyszerű munkát végzett, ez nem is kérdés. És ennek megfelelően irigység nélkül el kell ismerni, hogy Günther Steiner nem hozott rossz döntést” – állapította meg Schumacher.

Borítókép: Günther Steiner és Mick Schumacher (Fotó: XPB)

További tartalmak