Musorujsag
Élő Eredmények

Nem eladó, de a Red Bull szerint is gondok vannak a fiókcsapata működésével

Nem eladó, de a Red Bull szerint is gondok vannak a fiókcsapata működésével

Formel1.de
Hiteles alapok, de téves következtetés – ez áll Helmut Marko szerint az Alpha Tauri eladásáról szóló híresztelés hátterében. A cáfolat viszont nem jelenti azt, hogy minden rendben Faenzában.

A bahreini téli teszt zárónapján adta hírül a német Auto Motor und Sport, hogy a Red Bull fontolóra veheti B-csapata, az Alpha Tauri eladását vagy esetleges Angliába költöztetését, mivel elégedetlen a faenzai gárda működésének hatékonyságával. A hírt elsőként Helmut Marko tanácsadó kommentálta egy langyos cáfolattal, aztán Christian Horner Red Bull-csapatfőnök, majd az Alpha Taurit irányító Franz Tost már teljes határozottsággal jelentette ki, hogy szóba sem jöhet az eladás.

Marko a Formel1.de-nek adott interjúban most tisztázta, mi állt a Faenzában az alkalmazottak körében kisebbfajta pánikot keltő híresztelés hátterében, és elismerte, miközben az eladás vagy a költözés nem opció a Red Bull számára, gondok ettől még ténylegesen vannak a fiókcsapatuknál.

„Az igaz, hogy az Alpha Tauri a konstruktőri kilencedik hellyel nem felelt meg az elvárásoknak. Ez azt jelenti, hogy javítaniuk kell. Igaz az is, hogy jelenleg túl magas az Alpha Tauri fenntartási költsége, mert pótolni kell a veszteséget. És szponzori oldalon, bevételi oldalon is tenniük kell valamit. Ezen eljárás során természetesen az ember megvizsgálja a lehetőségeket. Az viszont végig úgy volt, hogy az Alpha Tauri házon belül fog maradni. Egy fontos részét képezi az utánpótlással végzett munkánknak.”

„A cikk szerzője összekeverte az almát a körtével, és némi fantáziával belemagyarázott valamit” – mondta Marko az Auto Motor und Sport cikkéről.

Nyck de Vries (Fotó: XPB)

Annak szerzője az elismert, több évtizedes F1-es tapasztalattal rendelkező Michael Schmidt volt, akiről olyan szóbeszéd is napvilágot látott, hogy az Alpha Tauri a történtek után kitiltotta őt a csapattól. Marko szerint ez nem igaz. „Nem hiszem, mert Franz Tost egy civilizált ember, és a kitiltással szerintem az ember semmit sem ér el. Csak átbeszéled a dolgokat” – mondta az osztrák.

A Formel1.de riportere, Christian Nimmervoll az interjú során vázolta Markónak a saját elméletét a történtekről. Ő nem tartja kizártnak, hogy a pletyka szikrája házon belülről jött, és mondjuk a Red Bull sportügyeit irányító Oliver Mintzlaff próbált ily módon nyomást gyakorolni az Alpha Taurira a Marko által is említett elégedetlenségében.

„Ez nem nyomásnövelés, csak elemeztünk, és megállapítottuk, hogy sem sportoldalon, sem gazdasági oldalon nem felel meg a teljesítményük a Red Bull elvárásainak. Ennélfogva muszáj valamit tenni, hogy változtassunk ezen”

– mondta a felvetésre Marko.

Az eladás kapcsán a szakember elismerte, hogy bár az ő részükről nincs meg a szándék, érdeklődők ettől még voltak az Alpha Tauri iránt. „Az elmúlt tizenkét hónapban volt pár név, amiket nem fogok megnevezni.”

Nyck de Vries (Fotó: XPB)

Az esetleges költözésről pedig elmondta: „Ami az angliai költözést illeti, az Alpha Taurinak jelenleg is több mint száz alkalmazottja dolgozik Angliában. Ez a felosztás azért van, mert Angliában sokkal könnyebb munkaerőt találni. De hogy az egész csapat Angliába költözzön, az szintén egy túlzó értelmezés.”

Megkérdezték a tanácsadót, a nem éppen ideális helyzetben mennyire biztos Franz Tost csapatfőnök pozíciója. „Beszéltünk Tosttal, és megállapodtunk vele egy egyértelmű eljárási módról annak kapcsán, minek kell történnie az idei szezonban” – mondta.

Ennek részeként konkrét célt is kitűztek a csapat elé 2023-ra. „Mondjuk úgy, hogy a maximumot az ötödik hely jelentené, de a hatodik-hetedik hely elfogadható lenne.”

A tavalyi kilencedik hely tehát nem férne bele még egyszer. Az Alpha Tauri egyelőre a kívánt zónán kívül található, hiszen a Haashoz és a McLarenhez hasonlóan pont nélkül távozott Bahreinből.

Borítókép: Nyck de Vries (Fotó: XPB)

További tartalmak