Musorujsag
Élő Eredmények

Távozók, törések és pletykák? Vasseur igenis erősnek látja a Ferrarit

Távozók, törések és pletykák? Vasseur igenis erősnek látja a Ferrarit

Motorsport
Egy kulcsember már távozott, másokról is pletykálnak, ahogy a csapaton belüli feszült hangulatról is. A Ferrari csapatfőnöke reagált az elmúlt napok híreire és a Scuderia felett mondott ítéletekre.

A vártnál gyengébb bahreini évkezdés éppen elég probléma lehet a Ferrari csapata számára, ám ennek tetejébe most az emiatt támadt felhajtást is kezelniük kell. Az olasz sajtó amolyan válságként festi le a vörösök jelenlegi helyzetét, és találgatásokból sincs hiány.

A múlt héten kiderült, hogy elhagyta a csapatot az egyik vezető tervező, David Sanchez, aki várhatóan a McLarennél fogja folytatni. Emellett úgy tudni, más, a menedzsment területén tevékenykedő szakemberek is búcsúztak Maranellótól. Frédéric Vasseur szerdán a Szaúd-arábiai Nagydíj felvezetéseként nyilatkozott a sajtónak e témákban, és igyekezett rácáfolni, hogy a Ferrarin belül a nyugtalanság és pánik lett az úr.

A hírek szerint kényszerszabadságon lévő Sanchez távozásáról a francia szűkszavúan beszélt. „Nem szeretnék beszélni a szerződés részleteiről, ezek bizalmas dolgok, a cégre és az alkalmazottakra tartoznak. Sok szerencsét kívánok Davidnak a folytatáshoz! Fontos szerepet játszott a csapatnál, de nem kívánok mást mondani” – fogalmazott.

A kérdésre, számít-e arra, hogy mások is távozni fognak, hozzátette:

„Ha úgy értik, kulcsemberek, akkor nem hinném. De egy csapatnál amúgy folyamatosan vannak távozók és érkezők. Mindegyik F1-es csapatnál így van. Elmondhatom, hogy erős csapat vagyunk, amely a jövőbe tekint.”

Felmerült, hogy sportigazgatója, Laurent Mekies is kérvényezte, hogy egy F1 vezetőségében betöltendő szerepkörért elhagyhassa a vörösöket, ám Vaseur erre nemet mondott. A csapatfőnök most egyértelművé tette, hogy honfitársára hosszabb távon számít. „Ami Laurent-t illeti, nem tudom, mi történt a múltban, de én huszonöt éve ismerem őt személyesen, megbízom benne, kiváló az együttműködésünk, és ő a cégünk jövőjének egyik pillére, akire továbbra is számítunk.”

Frédéric Vasseur (Fotó: XPB)

Ugyancsak a személyügyekkel kapcsolatos pletyka, hogy egyesek szerint visszatérhet a Ferrarihoz a jelenleg a Haast erősítő Simone Resta. Vasseur szerint nem fog. „Simone az egyik partnercsapatunk technikai igazgatója, és jó munkát végez Günther Steinerrel. Nem számolunk a szerepvállalásával.”

A szakembert a Benedetto Vigna ügyvezető igazgatóval támadt állítólagos konfliktusáról is kérdezték. Ezt is tagadta. „Benedetto és én folyamatosan együttműködünk, és eddig elmondhatom, hogy kiváló az együttműködésünk. Minden témát megvitatunk. Nem panaszkodhatok egy kicsit sem. A többi csak pletyka, vagy valaki kívülállóként elemezget mindent. Ismétlem: az együttműködésünk Vignával nagyon jól megy.”

 

Hangulat, ítélkezés és nyomás

A házon belüli hangulat kapcsán Vasseur elismerte, valóban csalódottak voltak Bahrein után, ám határozottan cáfolta, hogy a gárdáját ez megosztottá tette.

„Teljesen természetes, hogy elégedetlenséget tapasztalsz, amikor nem a kívánt eredményeket szállítod. Megerősíthetem, hogy én sem vagyok elégedett azzal, amit Bahreinben láttunk. De a legfontosabb, hogy csapatként összedolgozzunk, és próbáljunk fejlődni.”

Carlos Sainz (Fotó: XPB)

A kérdésre, mit szól a csapatot ért támadásokhoz és ahhoz, hogy ezek már verseny után a nyakukba zúdultak, Vasseur utalt rá, nem tartja jogosnak a korai ítélethirdetést. „Nem kell megmondanom, mi helyes és mi nem. Ez rendben van. Aki ítélkezik, annak megvan a feladata, végzi a munkáját, ahogyan akarja. Számomra a legfontosabb, hogy a csapatra fókuszáljunk, a legtöbbet hozzuk ki abból, amink van.”

„Tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy ez a helyzet kissé nehéz, és kicsit talán igazságtalan is, de a legfontosabb, hogy járjuk a magunk útját.”

Vasseur januárban állt munkába Maranellóban, és csak most tapasztalhatja meg igazán, mit is jelent a Ferrari kapcsán sokat emlegetett nagy nyomás. Hogy nehezebb-e, mint várta, azt nem tudja, ám ezúttal is igyekezett relativizálni a helyzetet. „Őszintén szólva nem foglalkoztam ezzel a problémával. Ami engem illet, a kihívás izgalmas erősebb, mint a nyomás. A Ferrari más, mint bármelyik másik csapat. Egy nemzet bízik benne, és amikor a nyomásról beszélünk, emlékszem, milyen volt, amikor mi a Saubernél a Manorral harcoltunk. Az ő esetükben az eredmény tétje a túlélés volt, és szerintem az sokkal nagyobb nyomást jelent.”

„Én nem tartom problémának a nyomást, de szeretném elkerülni, hogy ezek a tényezők hatással legyenek a csapat munkájára, mert az nyilvánvalóan nem segít” – emelte ki a Ferrari kapitánya.

Borítókép: Carlos Sainz (Fotó: Ferrari)

További tartalmak