Musorujsag
Élő Eredmények

Változtattak a Verstappen szerint „határozottan veszélyes” szaúdi pályán

Változtattak a Verstappen szerint „határozottan veszélyes” szaúdi pályán

Red Bull, Racefans, F1 Nation
Változtattak a versenyzők által túl veszélyesnek ítélt szaúdi versenypályán a hétvégi harmadik nagydíjukra. Max Verstappen üdvözli a lépéseket, a főszervező is elégedett.

A 2021-es debütálás után harmadik alkalommal kerül sor az F1-es Szaúd-arábiai Nagydíjra. A Dzsidda városában kialakított utcai pályát a bemutatkozása évében éppen csak sikerült elkészíteniük a helyieknek, ám adódtak vele bizonyos problémák. Miközben tudatosan törekedtek arra, hogy az övék legyen a világ leggyorsabb utcai versenypályája, a kivitelezés itt-ott túlzott és felesleges kockázatot eredményezett, ami kapcsán a versenyzők hangot is emeltek.

A nagy tempójú aszfaltcsíkon az első évben, de a tavalyi hétvégére megvalósított módosítások után is problémát jelentett a pálya falak miatti rossz beláthatósága, ami a ráfutásos balesetek veszélyével fenyegetett. Emellett voltak gondok a magasított kerékvetőkkel is, melyek például Mick Schumacher tavalyi hatalmas falnak csapódásában is szerepet játszottak.

Az idei versenyhétvégére újabb módosításokkal készültek a szervezők. Eltávolítottak pár magasabb kerékvetőt, továbbá távolabb toltak falakat bizonyos kanyarokban, például a 14-esben és a 20-asban. Emellett a nagy tempójú 22-es és 23-as kanyarokat is átalakították kicsit. E változtatásokkal a várakozás szerint 50 km/órával csökkenhet a sebesség ezen a szakaszon.

Fotó: XPB

A címvédő Max Verstappen szerint ráfért az újabb ráncfelvarrás a dzsiddai pályára.

„A pálya módosításai főként a beláthatóság javítását célozták, és ez remélhetőleg egy kicsit javít a versenyzők helyzetén, mivel bizonyos részein határozottan veszélyes volt”

– mondta a kétszeres világbajnok, hozzátéve, ettől függetlenül szereti a dzsiddai pályát. „Igazán klassz pályáról van szó, nagy tapadással. Mindig élvezet visszatérni ide.”

Esteban Ocon egyelőre óvatos a módosítások kapcsán. „Ez egy nagyon gyors és ritmusos pálya, melynek nagy részét padlógázzal teljesítjük, ami nagyon izgalmas. Az idei évre változtattak a biztonság és a beláthatóság javítása érdekében, és pénteken majd véleményezni fogjuk ezeket. Meglátjuk, mennyire hatásosak” – mondta a francia.

Kevin Magnussen eközben kiemelte, a múlt évi első szaúd-arábiai szereplése során egy élvezetes és izgalmas pályával ismerkedett meg, és hozzátette: „Remélem, nem változtattak rajta túl sokat, vagy legalábbis nem hátrányára változott. Remélem, borzongató lesz rajta vezetni. Ezen a pályán fontos az önbizalom, el kell merészkedned a határig, mert igazi padlógázas pálya.”

Fotó: XPB

A főszervező Martin Whitaker úgy érzi, harmadik nekifutásra elégedetté tudják tenni az F1-es versenyzőket. „Szerintem a versenyzők egészen elégedettek lesznek, amikor csütörtökön először lesz alkalmuk bejárni a pályát. A téli hónapokban is végrehajtottunk pár érdekes változtatást, hogy javítsuk a beláthatóságot. Öt kanyarban hátrébb vittük a kerítést, kettő-hét méterrel. Egyes helyeken tehát eléggé megváltozik az összkép, más érzetet kelt a pálya” – mondta az F1 Nation podcastnak.

Megerősítette, a köridőkre várhatóan rossz hatással lesznek a módosítások, de nem drámai mértékben.

„A köridő valamennyivel rosszabb lesz, de talán nem olyan sokkal. A javított beláthatóság például valamennyire javíthat az íveken, nagyobb önbizalmat adhat a versenyzőknek a kanyarokban. Szóval talán egyes kanyarokban még nő is a tempó”

– hívta fel a figyelmet.

Whitaker a Mick Schumacher múlt évi balesetének helyszínéről, a 10-es kanyarról és annak kerékvetőjéről is beszélt, és kiemelte, tavaly ez azért okozott ez problémát, mert a kerékvetőket eredetileg a 2021-es autókhoz tervezték, melyek még nagyobb hasmagassággal és rugalmasabb futóművel versenyeztek. Idén alkalmazkodtak a 2022-es új autógeneráció követelményeihez, a tavalyi tanulságokat is felhasználva. „Gyanítom, hogy más pályákon is szembesültek hasonló problémákkal, hogy a kerékvetők nem működtek jól ezekkel a modern autókkal. Mi lényegében mindegyik kerékvetőnkön változtattunk. Sokkal simábbak, kisebb szöget zárnak be a hátsó részüknél, így az autó nem fog veszíteni a lendületéből, amikor ráhajt a kerékvetőkre” – mondta az igazgató.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak