Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton és az „előre megmondtam”: „Nem volt a legjobb szóválasztás”

Hamilton és az „előre megmondtam”: „Nem volt a legjobb szóválasztás”

F1
Megbánta Lewis Hamilton a nyilatkozatát, melyben azt állította, ő előre figyelmeztette a Mercedes szakembereit az idei bajokra, de most is azt mondja, már akkor tudta, hogy gond van, amikor először látta a W14-est.  Máris leírta a bajnoki esélyeit?

A Mercedes helyzetéről sokat eláruló párbeszéddel indult a Szaúd-arábiai Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatójának Lewis Hamiltonra eső része.

–Szerinted közelebb vagytok az élmezőnyhöz idén, mint egy éve?

–Nem.

–Úgy érzed, a Red Bull-lal szembeni lemaradásotok nagyobb?

–Aha.

A riporter zavarát érzékelve a hétszeres világbajnok nevetve tette hozzá: „Ez az egyszerű válasz.”

Bár aligha örül a helyzetnek, Hamiltonon nem látszott a frusztráció, nyugodtan és mosolygósan válaszolt, mint aki tisztában van a helyzetükkel és már meg is békélt azzal.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Az elmúlt hetekben sok szó eset a Mercedes W14-es autójának hibáiról és hiányosságairól. Hamilton ezek kapcsán egyszerűbbnek látta azt a területet megnevezni, ahol nincsenek lemaradva a Red Bulltól. „Nem az egyenesekben hiányzik (a tempó). Tavaly nagyon nagy volt a légellenállásunk, és nagyobb szárnyakat is kellett használnunk. De a kanyarokban egyenlő ellenfelek voltunk, vagy legalábbis nem veszítettünk. Idén főleg a kanyarokban hiányzik a tempó, az egyenesekben gyorsak vagyunk.”

„A kanyarok kijáratánál ezeknek a srácoknak nagyon tapad a hátsó tengelyük. Szerintem a versenyen nem is nyomták igazán. Emiatt sokkal gyorsabbak a valóságban, mint amilyennek tűntek. A versenyen körönként másfél másodperccel gyorsabbak”

– számszerűsítette az általuk kiszámolt a különbséget.

Hamilton elismerte, ez akkora lemaradás, az autójuk pedig olyan mértékű átalakításra szorul, hogy a bajnoki esélyeiket már nem is tartja reálisnak. „Amikor először vezettem az autót, már akkor elkezdtem ismerkedni a ránk váró kihívásokkal. A mentalitásunk hasonló volt, mint tavaly: dolgozunk, amilyen keményen csak tudunk, egységesek maradunk csapatként. Próbálunk pozitívak maradni, miközben egyfajta sokkal ér fel, amikor szembesülsz vele, hogy az autó nem olyan, amilyennek lennie kéne. Mindenki dolgozik a megoldáson, én pedig száz százalékig bízom mindenkiben. Az ember nem veszíti el hirtelen a képességét arra, hogy nagyszerű autókat építsen. Egyszerűen nem ott vagyunk, ahol lehetnénk és ahol lennünk kéne. Dolgozunk tovább.”

 

Ő előre megmondta – de már megbánta

A bizalom kérdése Bahrein óta felkapott téma Hamilton kapcsán, hiszen a brit egy BBC-nek adott interjúban kijelentette: „Tavaly megmondtam nekik (ti. a Mercedes szakembereinek), hogy milyen gondok vannak az autóval. Annyi autót vezettem már életemben, tudom, mi kell egy autónak, és tudom, mire nincs szükség tőle. Itt az elszámoltathatóság a lényeg. Az, hogy felvállald és azt mond: igen, tudod, mit? Nem hallgattunk rád, nem olyan, mint kéne, és most dolgoznunk kell.”

Hamiltont a mostani dzsiddai sajtótájékoztatón e kijelentéséről kérdezték, és elismerte, talán erősebbnek hangzott a mondandója, mint amilyennek szánta.

„Utólag azt mondom, nem ez volt a legjobb szóválasztás. Természetesen vannak időszakok, amikor nem értesz egyet más csapattagokkal. A fontos az, hogy továbbra is kommunikáljunk. Én száz százalékig hiszek ebben a csapatban. Ez az én családom, és már régóta az. Nem megyek máshová.”

„Mindenesetre mindannyiunknak szükségünk van egy rúgásra. A puding próbája az evés, és láttuk, hogy milyen a teljesítményünk, és hogy ki hogyan aknázza ki a teljesítményt. És most el kell kezdenünk bátor döntéseket meghozni. Komoly lépéseket. Máskülönben ezek a srácok elfutnak előlünk idén.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Utalt rá, hogy a bajnoki esélyeiket talán már leírhatják.

„Talán a Ferrari még megállíthatja őket, meglátjuk. Az év valamely pontján remélhetőleg sikerül lecsökkentenünk ezt a távolságot, de akkor valószínűleg már túl késő lesz ahhoz, hogy még harcolhassunk a bajnoki címért. De remélhetőleg azért még elérhetünk valamit.”

Ami a „bátor döntések” meghozását illeti, Hamilton ezek idejéről elmondta: „Már folyamatban van.”

A sajtótájékoztatón később arról is beszélt, hogy ő már első ránézésre azt mondta, hogy rossz úton járnak az autójukkal. „Már akkor tudtam, hogy nem vagyunk jó helyzetben, amikor először láttam az autót. Annyira másképp nézett ki, mint az ellenfeleinké, és ez mindig idegtépő abban a pillanatban” – fogalmazott.

 

Motiváció? Rendben!

Megkérdezték, ennyi siker és rekord után hogyan hat a motivációjára, hogy zsinórban második szezonjában szembesül efféle nehézségekkel. „Nem igazán változtat. Egyszerűen másképp csoportosítod át az energiáidat. Más, mint amikor a bajnoki címért harcolsz. A szezon előtt erre készülsz. Aztán rájössz, hogy ez nem így van, akkor átirányítod az energiáidat, és próbálod építgetni a csapatot, kihozni mindenkiből a legjobbat. És a versenyekre fizikális és mentális szempontból ugyanúgy készülsz.”

„Nem vagyunk harcban a… Ahhoz, hogy nyerjünk, a Red Bullok kiesésére van szükségünk, a Ferrarikéra, talán most már az Aston Martinokéra. Ez nem jelenti azt, hogy nem kaphatjuk el őket. Ennél a csapatnál senki sem fut el a kihívás elől. Élvezzük a kihívást. Jobb lenne az élen lenni, de ez van” – fogalmazott beletörődően.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak