Musorujsag
Élő Eredmények

A második szabadedzést is Verstappen vitte, Alonso második

A második szabadedzést is Verstappen vitte, Alonso második

Boxutca
A második szabadedzésen is Max Verstappen volt a leggyorsabb, ezúttal azonban Fernando Alonso közelebb tudott kerülni a címvédőhöz, mint az első gyakorláson. A két kétszeres bajnokot Sergio Pérez követte, negyedikként pedig a meglepően jól kezdő Esteban Ocon zárt.

A Forma–2-esek időmérője után az F1-esek második edzésével folytatódott a pénteki edzésnap Szaúd-Arábiában, ahol már villanyfényes körülmények között gurultak pályára a királykategória versenyzői.

Mivel az első gyakorlást még természetes fényben, melegebb körülmények között rendezték, a mezőny elsősorban ezt a „bevetést” várta, hiszen sokkal relevánsabb volt a folytatás tekintetében.

Ami az előzményeket illeti, első nekifutásra a Red Bull volt a leggyorsabb, majd az Aston Martin és a Mercedes következett – a sorrend szó szerint így alakult, az említett csapatok versenyzői ugyanis kettesével „bérelték ki” az első hat helyet.

Lévén az edzésen sokkal értékesebb adatokat lehetett gyűjteni, mint az elsőn, a pálya is sokkal gyorsabban benépesedett.

Bármennyit is változtak a körülmények, a Red Bull ugyanazzal a lendülettel kezdett: az első gyors körök után Max Verstappen állt az élen, a második helyen pedig a csapattárs, Sergio Pérez. Az Aston Martin is tartotta jó formáját, Fernando Alonso volt ugyanis a harmadik, igaz, a spanyol lemaradása viszont már fél másodperc volt a címvédőhöz képest.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

A negyedik és az ötödik helyen az Alpine versenyzői álltak Pierre Gasly, Esteban Ocon sorrendben. Jól indította az edzést Alexander Albon is, aki újra ott volt a legjobb tíz között a Williamsszel. A Ferrari versenyzői ekkor csak a hetedik (Charles Leclerc) és a tizedik (Carlos Sainz) helyen álltak. A top10-ben Lance Stroll és Lewis Hamilton volt még benn.

A „második menet” elején a lágy gumikon próbálkozó Alonso hívta fel magára a figyelmet egy erős körrel, a huszonkettes kanyarnál viszont lecsúszott a pályáról, így elveszítette a lehetőségét annak, hogy az élre álljon, pedig négy tizeddel gyorsabb volt Verstappennél.

Alonso után természetesen a riválisok is feltették a piros oldalfalú abroncsokat (és a spanyol is visszatért egy második etapra), melyeken ismét átrendeződött a tabella. Az élen továbbra is Verstappen állt, a második pozícióba pedig a második gyors körét hibátlanul teljesítő Alonso ugrott, kinek hátránya már csak két tized volt.

Pérez állt a negyedik pozícióban, George Russell pedig a negyedik helyen a Mercedesszel. Stroll ötödik volt, Gasly hatodik, Nico Hülkenberg pedig hetedik, aki tehát újra fel tudta hívni a figyelmet magára és csapatára a második edzésen.

Esteban Ocon (Fotó: XPB)

A legjobb tízben ekkor (öt perccel az edzés fele után) Ocon és a Ferrari két versenyzője volt még benn: a vörösök között a sorrend Leclerc, Sainz volt.

A lágygumis etap végén a két Alpine javított még jelentőset: Ocon a negyedik helyre ugrott a két Red Bull és Alonso mögé, a csapattárs, Gasly pedig hatodik volt, miután jobb kört futott, mint Stroll az ismét magabiztosnak tűnő Aston Martinnal.

Ahogyan azt már megszokhattuk, az edzés utolsó húsz perce a versenyszimulációkról szólt, a sorrend tehát már nem változott jelentősen.

Vagyis, Verstappen és a Red Bull vitte a második szabadedzést is, Alonso viszont ezúttal már közelebb volt a címvédőhöz, mint az első gyakorláson. Pérez harmadik, Ocon pedig negyedik volt az ígéretesen kezdő Alpine-nal. A legjobb tízben a további sorrend Russell, Gasly, Stroll, Hülkenberg, Leclerc és Sainz volt.

A második szabadedzés végeredménye:

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak