Musorujsag
Élő Eredmények

„Eléggé durva volt” – Verstappen elsőséggel tért vissza a betegségéből

„Eléggé durva volt” – Verstappen elsőséggel tért vissza a betegségéből

ORF, Motorsport-Total, F1
Betegségből egyből az élre – Max Verstappen bekezdett Szaúd-Arábiában, ám a Red Bull tanácsadója szerint fölényről nem lehet beszélni.

Csak csütörtök este érkezett meg Szaúd-Arábiába Max Verstappen, miután csúsztatnia kellett a repülőútját egy korábbi betegség miatt. A Red Bull bajnoka gyomorproblémák miatt hagyta ki a sajtónapot, ám jelezte, már meggyógyult, így a dzsiddai szereplése nincs veszélyben.

„Nos, azt reméltem, kihagyhatom a médiaköröket, de még így is muszáj csinálnom…” – viccelődött az F1 riporterével a címvédő még az első szabadedzés előtt.

„Egyszerűen nem voltam annyira jól pár napig. Elég durva volt. De az elmúlt két napban nagyot javultam, és ennek örülök. Örülök, hogy itt lehetek.”

A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko az ORF csatornának elárulta, nem egy gyenge kis rosszullétről volt szó. „Viszonylag súlyos meghűlésen van túl. Ez az első alkalom, hogy izzadni láttam őt idén. De vasárnapra biztosan fitt lesz.”

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Mindezek után pénteken az első szabadedzésen némi várakozás után a pályára hajtott, és alig pár kör megtétele után a mezőny élére állt, majd fokozatosan gyorsulva meg is szerezte az elsőséget. Sergio Pérezzel szemben 0,5, Fernando Alonsóval szemben 0,7 másodperc volt az előnye. Meglehetősen nagynak tűnt, ám Marko szerint szó nincs Red Bull-fölényről.

„Ez csak Max, viszonylag nagy előnnyel az élen. Pérezhez egészen közel volt Alonso. Ebből látszik, hogy Max jelenti a fő különbséget”

– vélekedett az osztrák.

Verstappen előzetesen szorosabb csatára számított Szaúd-Arábiában, mint Bahreinben. „Az időmérő edzésen legutóbb már eleve szoros volt a küzdelem több csapat között. A versenyen a gumikopásnak köszönhetően volt nagy az előnyünk. Itt viszont csak egy kiállás lesz. És amikor kicsit jobban gyötörheted a gumikat, automatikusan szorosabb is a verseny. Emellett Bahreinben a Ferrari elég gyors volt az egyenesekben, ami itt ugyancsak komoly pluszt jelent. Ezek mind szorosabbá tehetik, de meglátjuk. Még így is arra számítok, hogy jók leszünk” – mondta.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Marko megerősítette, az első tréningen egyelőre minden a tervek szerint alakult. Két versenyzője ugyanakkor sokat panaszkodott az első tapadás hiányára és a Verstappen által nem kedvelt alulkormányzásra. Ez azonban általános problémának tűnt a mezőnyben a kevésbé felgumizott pályán.

Az ellenfelek közül az idejét korábban futó Aston Martinban még érezhetően maradt tartalék, de a Ferrarik sem mutattak még meg mindent, hiszen más gumistratégián voltak, és a lágyon főleg a hosszú etapokra fókuszáltak.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak