Musorujsag
Élő Eredmények

„Már nem bízom a mérnökökben” – mondta ki az elégedetlen csapatfőnök

„Már nem bízom a mérnökökben” – mondta ki az elégedetlen csapatfőnök

The Race, Autosport
Van baj az Alpha Taurinál. A teljesítményükkel sport és üzleti szempontból is elégedetlen Red Bull egyre nagyobb nyomást gyakorol rájuk, az évkezdésük nem sikerült jól, és most a csapatfőnök kritizálta kemény szavakkal a mérnökeit.

Talán eszében sincs eladni vagy Angliába költöztetni az Alpha Taurit a Red Bullnak, az erről szóló téli pletykának ettől azonban még volt némi alapja. Helmut Marko Red Bull-tanácsadó a héten a Formel1.de-nek adott interjúban megerősítette, az anyacég sem a tavalyi konstruktőri 9. helyükkel, sem a gazdasági oldalon nyújtott teljesítményükkel nem elégedett, és mindkét fronton sürgős és jelentős javulást vár el Faenzától.

Marko célként az 5-7. helyet tűzte ki a B-csapatnak, ám egyelőre nehéz megmondani, hogy ez mennyire reális. Bahreinben a Haas és a McLaren mellett az Alpha Tauri volt a harmadik nullázó gárda, a tempójuk pedig kicsit sem volt meggyőző, sem a teszten, sem a versenyhétvégén.

Franz Tost a szaúd-arábiai pénteki sajtótájékoztatón kemény szavakkal tette egyértelművé, hogy nagyon nem elégedett. „Sajnos jelenleg ezen a szinten áll az autónk teljesítménye. Jobb autót vártunk ennél. Szenvedtünk Bahreinben. Itt kicsit másnak tűnik a helyzet, és remélem, hogy legalább egy autót a Q3-ba juttatunk az időmérőn. De sok mindent kell tennünk az autó gyorsabbá tételéért, különösen aerodinamikai oldalon. Már futnak különböző programok.”

„A mérnökök azt mondták nekem, hogy szép előrelépést értünk el, de többé már nem bízom bennük. Egyszerűen csak látni akarom a köridőket. A tél folyamán azt mesélték nekem, hogy az autó fantasztikus, és hogy nagy előrelépést tettünk. Aztán Bahreinben sehol sem voltunk. Mit mondhatnék erre?”

– mondta bosszúsan a szigoráról és munkamániájáról híres szakember.

Franz Tost (Fotó: XPB)

Kijelentette, az autójuk fő gyengeségét a hiányzó leszorítóerő jelenti. „Az autó emiatt bizonytalan a féktávokon, túlmelegíti a gumikat, lecsúszik a kanyarcsúcspontokról, rossz a kigyorsítása. Minden, ami a jó köridőhöz kéne.”

Kiemelte, bár a költségplafon miatt meg van kötve a csapatok keze, ők ettől függetlenül lépéseket fognak tenni a helyzet korrigálásáért. „A kérdés csak az, a helyes irányba indulunk-e. A téli hónapokban azt láttuk, hogy papíron, a számítógépek szerint nagy javulást értünk el tavalyhoz képest, de ezekben a számokban én már nem bízom. Látni akarom a következő lépéseket, hogy a helyes irányba tartunk, amivel fejleszthetjük az autónkat. Ez speciális munkát igényel a padlólemezen, a fékhűtésen, minden aerodinamikai elemen.”

Hozzátette, az eddigi tapasztalatokra már építkezhetnek a mérnökeik, és a terv, hogy szinte minden versenyre új elemeket hoznak a közeljövőben.

Vesztegetni való idejük a Red Bull-vezetőség egyértelmű elvárásai mellett nincs.

Borítókép: Cunoda Juki (Fotó: XPB)

További tartalmak