Musorujsag
Élő Eredmények

Verstappen a Red Bull előnyéről: Ez nem Bahrein

Verstappen a Red Bull előnyéről: Ez nem Bahrein

F1
Bahreinnel ellentétben ezúttal elégedett a pénteki edzésnapjával a Red Bull, mégis szorosabb küzdelemre számít, mint két hete.

Látszólag nem sok minden változott az összképen Bahrein óta. Egyelőre Szaúd-Arábiában is a Red Bull és az Aston Martin versenyzői osztoztak a legjobb helyezéseken a pénteki szabadedzéseken. A bikások a napsütéses első egy órát az első két helyen zárták, Fernando Alonsóval szemben 0,7 másodperces hátránnyal. Este Max Verstappen vitte a prímet, de Alonsónak sikerült közé és csapattársa közé furakodnia. A címvédő egy körön 0,208, illetve 0,299 másodperccel múlta felül két fő ellenfelét.

Ezek után az F1 riportere a kétszeres világbajnoknak szegezte a kérdést: saját maga számít a legfőbb ellenfelének? Verstappen nem mosolygott, helyette inkább rámutatott, hiába kezdtek most jobban, mint két hete, szerinte kisebb a különbség köztük és az ellenfelek között.

„Jó napunk volt, de így is azt gondolom, hogy van jó pár dolog, amit jobban is csinálhatnánk. A hosszú etapok mind elég szorosnak tűntek, de ez inkább a gumik beosztása miatt van. Egyelőre nem engedik, hogy igazán nyomd itt.”

„Egy kis kopást hozó pályán mindig nagyon közel vannak a köridők egymáshoz. Szóval határozottan nem olyan, mint Bahrein volt”

– vélekedett a holland.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko is hasonlóan látta a helyzetet. „Egyértelműen sűrűbb a mezőny, és a gumikopás is kisebb, mint Bahreinben. A Ferrari még nem tekerte fel teljesen a motorját. Mögöttünk remélhetőleg szoros lesz a csata az Alpine és Alonso között. És bizonyos mértékig a Ferrarival is” – reménykedett a német Sky tévének nyilatkozó szakember.

Míg Bahreinben nagyon nem találták az autó egyensúlyát, ezúttal más volt a helyzet az osztrák szerint. „Elégedettek vagyunk, szerintem sikerült megtalálnunk a helyes irányt a beállításokkal. A gumiknál még meg kell néznünk, melyik a jobb a versenyre” – utalt arra, hogy két versenyzője eltérő keveréken teljesítette a hosszú etapokat.

A második edzés végén látott versenyszimulációk ígéretes képet festenek a Red Bull formájáról. Verstappen a lágy, Pérez a közepes keveréket használta a megtankolt menetén, és a kirívóan lassú köröket nem tekintve elmondható, a mexikóié volt a legjobb átlag, bő egy tizeddel jobb, mint csapattársáé. Az Aston Martinnal Alonso Pérezhez hasonlóan a közepes gumin futott, de ugyanannyi kört teljesítve 0,2 másodperccel lassabbnak bizonyult. A két Ferrari közepesen és lágyon is nagyjából 0,3 másodperccel volt rosszabb a Red Bullnál.

A bikások napja azért így sem volt problémamentes. Verstappen a második edzésen a lefelé váltások késlekedésére panaszkodott. „Csak működési dolgok a lefelé váltásokkal. Folyton ezt csináljuk” – jelezte mosollyal, hogy nem volt komoly a gond.

Sergio Pérez (Fotó: XPB)

Pérez eközben másfajta hibáról számolt be. „Mechanikus szempontból volt egy kis gondunk az autóval, amit remélhetőleg holnapra sikerül megoldanunk. És ez remélhetőleg gyorsabbá is tesz majd minket. Most egy kicsit kiszámíthatatlan volt az autó, így nehéz volt pontosan felmérni, mit tud” – mondta, azt nem elárulva, milyen problémáról volt szó.

Hozzátette, a pálya változását ezúttal jól olvasták, ezért sikerült alkalmazkodniuk a beállításokkal. A folytatás kapcsán elmondta: „Összességében úgy tűnik, erősek vagyunk, de ott vannak az ellenfelek, ahogy az várható volt.”

A kérdésre, Verstappen lesz-e a fő elenfele, Pérez mosolygott. „Remélhetőleg. Az azt jelentené, hogy nagyon erős helyzetben vagyunk. De arra számítok, hogy egyes riválisok rá fognak kapcsolni holnap.”

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak