Musorujsag
Élő Eredmények

A váltócsere után sem aggódott a Red Bull – most már van miért?

A váltócsere után sem aggódott a Red Bull – most már van miért?

Sky Sports, F1
Két különböző versenyt fog futni vasárnap a Red Bull Szaúd-Arábiában. Christian Horner pole-szerzés miatti örömét Max Verstappen váratlan Q2-es kiesése rontotta el. Van miért aggódniuk?

„Szinte már túl könnyű dolga van a Red Bullnak” – jegyezte meg Damon Hill a Szaúd-arábiai Nagydíj harmadik szabadedzése után Max Verstappenék dominanciája láttán. Minden az újabb sikerük mellett szólt… aztán Max Verstappen kardántengelye megadta magát. A holland hajtásával a Q2 elején adódott probléma, így még a legjobb tízbe sem volt esélye bejutni. Vasárnap csak a 15. helyről vág neki a versenynek.

Annak a versenynek, amit a pole pozícióból csapattársa, a Q3-at az első körével is behúzó Sergio Pérez vág neki. Christian Horner csapatfőnök nem tudta eldönteni, sírjon vagy nevessen.

„Igen, jelenleg így fest” – erősítette meg a Sky Sportsnak a kardántengelyhibát. „Persze még meg kell vizsgálnunk az autót, hogy lássuk, mi történt pontosan.”

„Nagy kár érte, mert azzal a körrel, amit a Q1-ben teljesített, még mindig meg tudta volna szerezni a negyedik rajtkockát. De legalább gyors az autónk a versenyen.”

Verstappen 1:28,761 másodperces körrel nyerte az első edzésrészt, amivel valóban Fernando Alonso mögé sorolt volna be a Q3-ban a 4. helyre. Ez viszont már sovány vigasz.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

A vaskosabb vígaszt Pérez pole-ja jelenti, ami számára zsinórban a második Szaúd-Arábiában. „Checo első Q3-as köre fenomenális volt. És megszerezte a második pole pozícióját, aminek nagyon örülök” – hangsúlyozta Horner.

Bármennyire is dominálnak, a szombaton történtek után a Red Bull nem mehet már biztosra. Egy pénteki probléma után a csapat szombatra cserélte Verstappen váltóját, és felmerült, lehet összefüggés az időmérős hibával. „Nem tudom, hogy volt-e összefüggés. Mindent ki fogunk elemezni. Most csak annyit tudok, hogy a tengely eltört” – mondta ennek kapcsán Verstappen.

Horner félig-meddig cáfolt.

„Nem aggódtunk a verseny előtt. Ez (ti. a váltócsere) részét képezte a stratégiánknak: be akartunk vezetni új elemeket a körforgásba. Mindenesetre nyilvánvalóan történt ott valami, aminek a végére kell járnunk. Meg kell értenünk, és garantálnunk kell, hogy holnap ne történjen meg.”

Verstappen emelt fővel viselte, hogy egy ilyen hiba rontotta el az addig tökéletes hétvégéjét. „Valahányszor kint voltunk, mindig gyorsak voltunk. De ez is hozzátartozik az autóversenyzéshez. Megesik. Meg kell találnunk a problémát, meg kell értenünk, miért történt, aztán tovább kell lépnünk, és meg kell próbálnunk minimalizálni a kárt.”

A folytatás nem lesz egyszerű számára. „Próbálunk előretörni, a legjobbat kihozni belőle. A győzelemért harcolni nehéz lesz. De próbálunk a lehető legközelebb kerülni hozzá” – ígérte.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Horner szerint sem várható csoda a címvédőtől. „Ez itt egy kemény verseny. Ki kell maradnod a bajból. Sok az akció, a mészárlás, ami remélhetőleg izgalmas versenyt ígér. Nagy lehetőség ez Checónak, kihasználhatja. Két külön versenyünk lesz holnap.”

„Igazán kár ezért, mert az autó szárnyalt egész hétvégén, ahogy Max is, aki mindegyik edzésen nagyon gyors volt. Meglátjuk holnap. Mozgalmas versenye lesz. De jó a tempónk az egyenesekben, jó az autónk a versenyen. Meglátjuk, mit tehetünk” – tekintett előre a csapatfőnök.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: Formula1/Twitter)

További tartalmak