Musorujsag
Élő Eredmények
×

Alonso elérhetetlennek tartja a Red Bullt – hacsak Fortuna…

Alonso elérhetetlennek tartja a Red Bullt – hacsak Fortuna…

F1
Bahrein után Szaúd-Arábiában folytatta szárnyalását az Aston Martin. Az első sorba került Fernando Alonso kiinduló helyzete jobb, mint két hete, de a Red Bull elleni győzelemről nem álmodik. Vagy mégis…?

Két hete úgy állhatott a dobogó harmadik fokára Fernando Alonso, hogy a második sorból kellett rajtolnia, az első körben pedig pozíciókat veszített. Hogy hogy sikerül a rajtja vasárnap, az még kérdés, ám Szaúd-Arábiában sikerült összehoznia egy jobb kiindulóhelyzetet. Az időmérő edzésen a harmadik leggyorsabb kört autózta, ám mivel az őt 0,3 másodperccel legyőző Charles Leclerc 10 rajthelyes büntetést kap, a spanyol a múlt évi Kanadai Nagydíj óta először az első rajtsorból, a második rajtkockából indulhat.

Csak a pole pozíciót megszerző Sergio Pérez lesz előtte a Red Bull-lal, ám Alonso nem számol a pozíciójavítás lehetőségével. Legalábbis a papírforma és a józan ész alapján. „Még nem vagyunk abban a helyzetben. A nyers tempót tekintve a Red Bull külön ligában van. Nekünk inkább a mögöttünk lévő csapatokra kell koncentrálnunk. A Ferrarira, a Mercedes is nagyon erős, az Alpine szintén gyors itt. A versenyünk a mögöttünk lévőkről fog szólni” – jósolta Alonso.

A győzelmet tehát az álom kategóriájának tartja, ám ez nem jelenti azt, hogy álmodoznia sem szabad. Rámutatott, az időmérő sem papírforma eredményt hozott…

„Láthattuk ma: Max talán külön ligában volt az időmérő edzésen, de egy mechanikus hiba miatt nem tudta befejezni az időmérőt. Szóval miközben a visszapillantónkat figyeljük, és próbáljuk magunk mögött tartani a többieket, ha bármi történik elöl, meg fogjuk ragadni a lehetőséget, ez biztos.”

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Megkérdezték, szerinte a rajtot és az első kört leszámítva van-e bármi esélye arra, hogy Pérez elé kerüljön.

„Nem hinném. Nem akarok pesszimistának tűnni, de ha megnézzük az egész hétvégén nyújtott tempójukat és a bahreini versenyt, őszintének kell lennünk magunkkal. A Red Bull mindenki előtt áll. Nem célunk tehát harcolni a győzelemért holnap Checóval.”

A szerencse kérdésére azonban itt is visszatért. „De ahogy korábban is mondtam, a Forma–1 nem matematika, bármi megtörténhet. És ma senki sem sorolta volna Verstappent a tizenötödik helyre, mégis megesik néha az ilyen.”

 

A lényeg a pontgyűjtés

A kétszeres világbajnok kiemelte, az Aston Martin egyelőre nincs azon a szinten, hogy a Red Bullt tekintse ellenfelének. „Amikor február tizenharmadikán bemutattuk az autónkat, emlékszem a beszélgetésünkre Mike Krackkal, Lance-szel és a csapat vezetőségével. Meghatároztuk az idei célokat, és a cél nem az volt, hogy holnap a győzelemért harcoljunk a Red Bull-lal…”

„Maradjunk a földön! És ne hibázzunk. Még ha versenyképesek is vagyunk, nem hagyhatjuk kihasználatlanul ezeket a hétvégéket, és nem távozhatunk pontok nélkül az ilyen erős hétvégéinkről. Bármi lesz elérhető holnap, megragadjuk.”

Mert a csapatuknak most a pontgyűjtés a legfontosabb feladata. „Nekünk a legfontosabb, hogy pontokat szerezzünk. Mindkét autóval a legjobb ötből indulunk, és mindkét autónkkal próbálunk a legjobb ötben célba érni, pontokat szerezni a konstruktőri bajnokságban. Az Aston Martinnak idén ez a fő célja” – tette egyértelművé.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

 

A szuggerált szerencse…

Alonsót megkérdezték, mennyire volt elégedett az időmérős teljesítményével. Rámutatott egy hiányosságukra ennek kapcsán. „Jó volt. De nem javítottam eleget a Q3-ban a Q2-höz képest. A Q3-ban első voltam egy 1:28,7-es idővel, és a Q3-ban gyakorlatilag megismételtem ezt a kört. Ez az ugrás és a pálya változásának követése még hiányosság nálunk. De nagyon elégedettnek kell lennünk, hiszen az első sorból rajtolunk a második versenyen, egy nagyon más pályán, mint a bahreini.”

Elismerte, bizonytalanul érkezett Szaúd-Arábiába, mert nem tudta, a bahreini formájuk mennyiben volt köszönhető a pályának, és mennyiben a csomagjuknak. Innen nézve fontos megerősítést kaptak.

A folytatásban pedig kicsit még versenyképesebbnek is várja magukat.

„Szerintem mindent kihoztunk a körünkből, a csomagunkból. Az erősségünket eddig inkább a hosszú etapok és a gumikezelésünk jelentette”

– hívta fel a figyelmet.

Fernando Alonso (Fotó: Aston Martin)

A versenyük kapcsán elmondta: „Nagyon szoros versenyre számítok. Kis részletek döntenek majd. A rajt, a gumikopás, a stratégia, és az utolsó talán a szerencse” – tért vissza harmadszor is azon tényezőhöz, ami dönthetné a papírformát. „Tavaly Checóval és a biztonsági autóval láttuk, milyen komoly tényező lehet itt a szerencse. Minden téren jónak kell lennünk. A csapat mindent megtesz, amire ráhatása van. Az autónk versenytempója jó, kíméljük a gumikat. Próbáljuk kihasználni az erősségeinket, és remélhetőleg szerencsések is leszünk.”

Alonso célja tehát egy újabb dobogó. Aztán ki tudja, talán az a nagyon szuggerált szerencse is a pártfogójának áll…

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak