Musorujsag
Élő Eredmények

Az időmérő előtt is Verstappen volt a leggyorsabb

Az időmérő előtt is Verstappen volt a leggyorsabb

Boxutca
A harmadik szabadedzést is Max Verstappen vitte Szaúd-Arábiában, másodikként pedig a csapattárs, Sergio Pérez zárt. A Red Bull versenyzőihez ismét az Aston Martin kettőse került legközelebb: Fernando Alonso harmadik, Lance Stroll negyedik volt.

Akárcsak a pénteki első, a szombati szabadedzésen is lassan indult be az élet a versenypályán, a körülmények ugyanis ezúttal sem voltak mérvadóak az időmérő és a futam szempontjából (ilyen tekintetben a második edzés volt egyedül releváns).

A csapatok olyannyira kényelmesen vágtak neki a munkának, hogy az első tíz percben csupán az Aston Martin kettőse és a McLaren újonca, Oscar Piastri hajtott pályára.

Mért kört azonban egyikük sem teljesített, csupán „felmérték a terepet” és egy, vagy több bemelegítő kör után visszatértek a garázsba. Az első mért körökre negyedórát kellett várni: először Piastri, majd Nico Hülkenberg iratkozott fel a tabellára.

Viszonylag „hamar” pályára gurult Max Verstappen (a címvédő a szombatihoz hasonló edzéseken általában az utolsók közt teljesít mért kört) és a Mercedes versenyzői is.

Az, hogy később is legfeljebb tizenkilenc versenyző iratkozik majd fel már az edzés elején biztossá vált, az Alpha Tauri ugyanis hamar közölte, motort cserél Nyck de Vries autójában, a holland pedig emiatt kihagyja a harmadik edzést. Ez a csere most talán pont neki fájt legjobban, a mezőnyből ugyanis egyedül ő érkezett úgy a helyszínre, hogy korábban sosem vezetett még rajta.

Sergio Pérez (Fotó: XPB)

Ami az eredményeket illeti, az első húsz perc után Verstappen állt az élen, majd Gasly és a két Mercedes jött George Russell, Lewis Hamilton sorrendben. Őket Esteban Ocon és Alexander Albon követte, a legjobb tízben pedig Piastri, Valtteri Bottas valamint a két Ferrari volt még benn.

Ők Verstappent, Piastrit és a Ferrari duóját leszámítva mind a lágy gumikat használták: a holland ezzel szemben a keményeket, az ausztrál valamint Carlos Sainz és Charles Leclerc a közepeseket.

Verstappentől a csapattárs, Sergio Pérez vette át az elsőséget – a mexikói a riválisok többségéhez hasonlóan a légy keverékeken futotta legjobbját, igaz, ezzel is „csak” egy tizedet vert a kétszeres világbajnokra.

Pérez után az Alpine versenyzői is javítottak: Gasly a harmadik, Ocon a negyedik helyre ugrott. Eközben – szintén a lágyakon – a Williams kettőse is erős körökkel hívta fel magára a figyelmet. Albon a hatodik pozícióba jött fel, csapattársa, az újonc Logan Sargeant pedig a kilencedikre, mindketten ott voltak tehát a legjobb tízben.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Röviddel az utolsó negyedóra kezdete előtt az Aston Martin versenyzői is teljesítették első igazán gyors köreiket a lágyakon: Alsono a harmadik pozíciót foglalta el a javítás után, a márkatárs, Lance Stroll pedig a hatodikat.

Az edzés hajrájában Verstappen autójára is felkerültek a lágyak, a címvédő pedig négy tizedet javított velük addigi legjobbján és átvette az elsőséget csapattársától. Eközben Hamilton is gyorsult: a hétszeres bajnok Alonso elé, a harmadik helyre lépett fel. Az utolsó menet előtt tehát Verstappen, Pérez, Hamilton, Alonso volt a sorrend az élen.

A Ferrari meglehetősen későn, nyolc perccel az edzés vége előtt küldte pályára a lágyakon versenyzőit, akik azonban csak a tizedik (Sainz) és a tizenegyedik (Leclerc) helyre tudtak zárkózni. Lemaradásuk egy másodperc feletti volt az időközben ismét javító Verstappennel szemben.

A címvédőt más sem tudta megszorongatni, Verstappen tehát az utolsó szabadedzést is behúzta Szaúd-Arábiában, Pérez révén pedig a Red Bull ismét 1-2-ben végzett. A harmadik pozíció Alonsóé, a negyedik pedig az utolsó percekben javító Strollé lett. Hamilton ötödikként zárt, Leclerc pedig az utolsó pillanatban feljött a hatodik helyre. A hetedik és a nyolcadik pozíciót a McLaren versenyzői szerezték meg, Norris, Piastri sorrendben. A legjobb tízbe Gasly és Sainz fért még be.

A program a Forma–2-esek sprintversenyével folytatódik Dzsiddában – ezt a viadalt az M4 Sport+-on követhetik figyelemmel 16:10-től. Ezután az F1-es kvalifikáció jön, melynek felvezető műsor 17:45-kor indul az M4 Sporton!  

A harmadik szabadedzés végeredménye:

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak