Musorujsag
Élő Eredmények

Dzsidda új időpontot kaphat a naptárban, Szaúd-Arábia két F1-es versenyt akar

Dzsidda új időpontot kaphat a naptárban, Szaúd-Arábia két F1-es versenyt akar

Autosport
A versenynaptáron belül akár már jövőre „költözhet” az F1-es Szaúd-arábiai Nagydíj, ha a szervezőkön múlik, a tényleges költözés viszont elmarad – mert inkább két versenyt rendeznének!

Idén a második, jövőre viszont az első versenyt rendezheti a szezonban Szaúd-Arábia. A télen az Ausztrál Nagydíj szervezői erősítették meg, hogy a ramadán miatt Dzsidda lehet az idénynyitó helyszíne, a szervezők ugyanis nem tartják megvalósíthatónak, hogy versenyük a március 11-e és április 10-e közötti ünnepi időszakra essen.

A helyi motorsport-szövetség elnöke a mostani hétvégén ugyanakkor elárulta, még egyáltalán nem garantált, hogy a Szaúd-arábiai Nagydíj nyitja a 2024-es szezont, ezért létezik egy másik opció is: a futamuk őszre ütemezése.

Dzsidda 2021-ben debütált a versenynaptárban, akkor a bajnokság hajrájában rendezték a versenyüket.

„Még túl korai lenne megmondani” – felelte a kérdésre Khalid bin Al-Fejszál, ők nyitják-e a következő évet. „Szeretnénk mi lenni az első verseny, de biztosra veszem, hogy erről még tárgyalnunk kell, mielőtt bejelentik a versenynaptárat. Várjuk a csapatok visszajelzését, mert a legjobbat akarjuk a FOM-nak és a csapatoknak is. Ha ez a legjobb megoldás, szeretnénk mi rendezni az első versenyt, de még semmi sem biztos.”

Lance Stroll (Fotó: XPB)

Kiemelte, a ramadán után, április-májusban már túl meleg van az országban ahhoz, hogy versenyt rendezzenek, így csak az őszi, októberi időpont lehet alternatíva.

„Ha az évnyitó nem jön össze, akkor október táján lehet a verseny, vagy október után, amikor újra jobb az idő a régiónkban.”

Dzsidda eredetileg átmeneti helyszínként mutatkozott be, mivel Szaúd-Arábia az épülő szórakoztatóvárosában, Qiddiyában szánt állandó otthont az F1-nek. Ez a projekt azonban csúszik, a mostani helyszín pedig nemrég 2027-ig bebiztosította a helyét, vagyis a következő négy nagydíjat még garantáltan ott rendezik, de talán még a 2028-ast is.

A herceg a távlati jövő kapcsán jelezte, ők örülnének, ha Qiddiya megvalósulásával sem kéne lemondaniuk Dzsiddáról, és egyszerre két futamot rendezhetnének. „A két verseny Szaúd-Arábiában kivitelezhető. Az F1 növekszik, és itt van igény, mert a szaúdi régiók igen messze vannak egymástól. A sportág növekszik, az igények is növekszenek, szóval nem lepődnék meg azon, ha Szaúd-Arábia a közeli jövőben két versenyt is rendezne” – mondta a korábban a saját szaúdi F1-es csapatról és egy F1-es csapat országba költöztetéséről szőtt álmaikról is beszélő vezető.

 

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak