Musorujsag
Élő Eredmények

„Máris befejezte…” – elveszítette az idei első motorját Norris

„Máris befejezte…” – elveszítette az idei első motorját Norris

F1
Nem csak a Ferrarinak vannak nehézségei év elején az erőforrás oldalán. Lando Norris megerősítette, máris elveszített egy motort.

Mindkét Ferrariba új motoregységek kerültek a szaúd-arábiai pénteken, Charles Leclerc már az idei első büntetését is megkapta, de nem a vörös csapat az egyetlen, amelynél nem a tervek szerint alakul az évkezdés a megbízhatóság szempontjából. Lando Norris a dzsiddai nyitónapnak egy teljesen új erőforrással vágott neki: V6-osból, turbóból és ERS-ből is megkapta az idei második példányát.

Két hete Bahreinben a pneumatikus rendszerével adódott gond, amit a brit különös és ritka problémának nevezett. A versenyen 10 körönként ki kellett állnia miatta a rendszer visszatöltéséhez. Hatszor látogatta meg a szerelőit. A Mercedes a történtek után vizsgálódott, Norris pedig a szabadedzések után pénteken megerősítette, hogy az első motorját már nem használhatja többet.

A kérdésre, csak elővigyázatosságból került-e sor a cserére, ahogy a Ferrarinál, Norris mosolyogva vallott színt.

„Nem. Egy teljesen új erőforrást kaptam, mert a másik… máris befejezte…”

Az erőforrás fő egységeiből a szezon során hármat használhatnak a versenyzők büntetlenül, azzal, hogy Norris máris a másodikra váltott, és az elsőt leírhatja, szinte garantáltnak tűnik a későbbi büntetése.

Lando Norris (Fotó: XPB)

Ezt leszámítva a McLaren nem volt elégedetlen a pénteki napjával, melyen Norris a 12. időt autózta az esti tréningen. A brit kiemelte, rendkívül szoros a mezőny, ezért kérdéses, hogy mire számíthatnak. A Q3-ba kerülés lenne a céljuk, ám ez nem lesz egyszerű. „Ha csak egy kis hibát vétettem volna, már az utolsó helyen zártam volna. A középmezőny ennyire szoros. Mi csak végig mentünk a tervünkön, kipróbáltunk különböző dolgokat, hogy jobbá tegyük az autót. Egészen rendben van. Az egyensúllyal volt pár problémám, de mindent kihozunk a helyzetből” – mondta Norris.

Hozzátette, a felerősödött Alpine miatt egyre kevesebb a top 10-ben kiadó helyek száma.

„Az Alpine az egész középmezőny előtt áll. És a Williams is határozottan gyorsabbnak tűnik nálunk”

– vélekedett.

Csapattársa, Oscar Piastri csak a 19. helyen zárta az esti gyakorlást, és igazolta Norris megállapítását a mezőny szorosságáról, hiszen elmondása szerint még nem állt össze nála minden, és ennek köszönhető, hogy 1,3 másodperces hátrányával csak az utolsó előtti lett. „Egyszerűen mindent össze kell raknunk. Ez jelenti az utolsó akadályt. Itt-ott már sikerül, de egy teljes kört összerakni még nem, és hiányzik a következetesség jelenleg. Ezen fogunk dolgozni, aztán meglátjuk” – mondta a Bahreinben a nem tiszta körével már a Q1-ben kieső újonc.

Borítókép: Lando Norris (Fotó: XPB)

További tartalmak