Musorujsag
Élő Eredmények
×

Verstappent és Pérezt nyugtalanítja a Red Bull megbízhatósága

Verstappent és Pérezt nyugtalanítja a Red Bull megbízhatósága

Racefans, F1
Nagy tempófölény ide vagy oda, a Red Bull könnyen belefuthat újabb, a szezonkezdését elrontó megbízhatósági problémákba. Max Verstappen sürgős lépéseket vár a csapattól.

Jóval versenyképesebb autóval kezdte az idényt a Red Bull, mint 2022-ben, ám hiába mutatkozik Bahrein után Szaúd-Arábiában is hatalmasnak a fölényük a mezőnnyel szemben, ha autójuk nem elég megbízható. Helmut Marko tanácsadó nemrég egy interjúban arról beszélt, hogy a szélcsatornás büntetésük miatt biztosra veszi, az év során el fog olvadni a jelenlegi előnyük, ezért kulcsfontosságú az év első versenyein minél több pontot gyűjteniük, amíg még élvezik ezt a helyzetet.

A szaúd-arábiai időmérő intő jel volt számukra. Max Verstappent a Q2-ben a kardántengely meghibásodása fosztotta meg a továbbjutás lehetőségétől és a pole-szerzéstől. Hiába volt ő a kvalifikáció toronymagas favoritja, csak a 15. helyről rajtol vasárnap. A tavalyi első versenyen történt két kiesése pedig még elég élénk emlék benne ahhoz, hogy most gyors megoldást várjon a Red Bulltól.

Max Verstappen (Fotó: Formula1/Twitter)

„Nem értem ezt, mert sosem volt efféle problémánk eddig idén. De megtörtént, és most mindent ki kell elemeznünk, meg kell értenünk, hogyan történt” – mondta a holland, elismerve, hogy a váratlan hibáig teljesen simán alakult a hétvégéje.

„Ez egy hosszú szezon, sok minden történhet még.  Függetlenül attól, hogy az autó gyors-e vagy sem, mindig csalódást keltő, ha valami elromlik. Muszáj gondoskodnunk róla, hogy ez ne ismétlődjön meg. Megbízható autót akarsz, függetlenül attól, hogy az élről vagy a végéről rajtolsz-e.”

Főnöke, Christian Horner a hiba okáról elmondta: „Úgy véljük, a kardántengely hibásodott meg jobb oldalon. Meg kell találnunk a probléma konkrét okát. Egész hétvégén nem láttuk jelét ennek. Frusztráló. De inkább történjen az időmérőn, mint a versenyen.”

A Red Bull megbízhatósága egyelőre nincs egy szinten a tempójával. Már Bahreinben is voltak kisebb problémák a váltó körül, a csapat a verseny előtt cserélt is pár alkatrészt az autókban. Szaúd-Arábiában Sergio Péreznek beépítették az idei második, vagyis az utolsó büntetlenül használható vezérlőelektronikát és akkumulátort, Verstappennél pedig szombat reggel a váltó bizonyos egységeit is cserélték. Váltóból négy használható az idényben.

Sergio Pérez (Fotó: XPB)

Bár az év ilyen korai szakaszában történő cserék azt sugallják, hogy nincs minden rendben, Horner állítja, a korábbi cseréket előre tervezték, stratégiai okból lépték meg őket, és egyedül Verstappen időmérős meghibásodása érte őket váratlanul.

Akárhogy is, sem a címvédő, sem a pole pozícióból rajtoló, és a verseny favoritjává előlépő Sergio Pérez nem lehet nyugodt a verseny előtt. A mexikói nem is az. „Mindig vannak aggályok a megbízhatóság kapcsán. Főleg ezen a helyen. Nagyon könnyű kárt tenni az autókban. Mindig lesznek kétségek a megbízhatóság terén. De remélhetőleg nem vasárnap”– fogalmazott a dzsiddai kétszeres pole-szerző.

Borítókép: Max Verstappen. és Sergio Perez (Fotó: Lars Baron/Getty Images)

További tartalmak