Musorujsag
Élő Eredmények
×

Vowles elárulta, tévedett Sargeanttel kapcsolatban

Vowles elárulta, tévedett Sargeanttel kapcsolatban

PlanetF1
A Williams csapatvezetője, James Vowles elárulta, a Mercedes munkatársaként néhány éve elszalasztotta Logan Sargeant szerződtetésének lehetőségét, amit a fiatal amerikai debütálását látva már megbánt.

Mielőtt csatlakozott a Williamshez, James Vowles hosszú évekig a Mercedes gyári alakulatánál dolgozott, ahol stratégiai vezető volt, munkája során pedig, mint azt Szaúd-Arábiában elárulta, Logan Sargeanttel is kapcsolatba került. Az amerikait azt követően kellett elemeznie, hogy szoros bajnoki csatát vívott az F3-ban a jövő egyik legnagyobb tehetségének tartott Oscar Piastrival.

A szakember akkor úgy határozott, nem veszi fel a fiatal versenyzőt a Mercedes pilótaakadémiájára, Sargeant debütálását látva viszont már megbánta döntést, teljesítménye ugyanis nagyon gyorsan meggyőzte arról, hogy tévedett vele kapcsolatban.

„Az útjaink valójában már évekkel ezelőtt keresztezték egymást” – ismerte el Vowles. „Szimulációs értékelésre jött a Mercedeshez, és érdekelt, hogy szemügyre vegyem, mert jó volt a teljesítménye, főleg, ha az F3-as időszakra gondolunk, ahol egy átlagos csapattal nagyon jó eredményeket ért el, korábban pedig versenyben volt Oscarral, Oscart pedig nagyra tartom.”

James Vowles (Fotó: XPB)

„Abban az időben a Mercedesnél nagyon jó versenyzői garnitúránk volt, szóval így ott véget ért a kapcsolatom vele. Aztán mielőtt megérkeztem a Williamshez, őt a csapat finanszírozta, mert hittek abban, hogy ő a megfelelő választás” – folytatta.

„A visszafogottságom abból fakadt, hogy korábban nehéz volt megítélni őt, de azt kell mondjam, hogy most, miután már ült F1-es autóban, volt lehetőségem átnézni az adatait, megérdemli, hogy itt legyen, és ez annak az eredménye, hogy a Williams invesztált a pályafutásába. Logan most már profi versenyző, aki megérdemli, hogy a rajtrácson legyen. Szóval mindez azt mutatja, hogy az előző életemben tévedtem, a Williamsnek pedig igaza volt” – emelte ki.

Sargeant, noha lemaradt a pontszerzésről (tizenkettedik volt), sok dicséretet kapott Bahrein után, amiért első nekifutásra máris ott volt a sűrűjében, és a rutinosabb csapattárstól, Alexander Albontól sem maradt el jelentős mértékben.

Vowles kiemelte, számított az erős debütálásra, hiszen az amerikai már a teszteken is biztató eredményeket ért el. „A tesztelés legeleje óta látszott, hogy megvan a tempója. El is gondolkodtam azon, vajon kell-e neki még egy kis idő, hogy belerázódjon az F1-be. A másik szempont az, hogy Bahreinben az első versenyén elég nagy nyomás volt rajta, de ő az első kanyarban belement egy hármas csatába. Normál esetben ez egy újonc esetében katasztrófával végződik. De ő éretten kezelte a helyzetet. Biztos vagyok benne, hogy a szezon során még tovább fog fejlődni” – mondta.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak