Musorujsag
Élő Eredmények

A biztonsági autó láttán Péreznek beugrott a tavalyi év: Most ne!

A biztonsági autó láttán Péreznek beugrott a tavalyi év: Most ne!

FIA, RaceFans
Főnöke, Christian Horner komoly dicsérettel illette Sergio Pérezt, aki véleménye szerint a Szaúd-arábiai Nagydíjon teljesítette eddigi legjobb futamát. A mexikói óvatosan reagált erre, annak viszont örült, hogy ezúttal nem fogott ki rajta a biztonsági autó.

A Red Bull rutinos versenyzője a rajtnál ugyan megingott, és elveszítette az elsőséget Fernando Alonsóval szemben, később viszont hibátlan futamot teljesített. A legtöbb szakértő azért dicsérte, mert a biztonsági autós fázis után a csapattárssal, Max Verstappennel szemben is őrizte előnyét; a holland bár megpróbálta becserkészni, nem tudta négy másodperc alá csökkenteni lemaradását.

Ezt az etapot emelte ki nyilatkozatában a Red Bull csapatvezetője, Christian Horner is, aki a leintést követően kijelentette, az előnyét gyorsan kiautózó majd magabiztosan tartó Pérez vasárnap teljesítette legjobb F1-es futamát.

„A korábbi megbeszélésen mondtuk nekik: szabadon versenyezhetnek, de tisztán kell. Mindketten nagy versengők. Checo ma… szerintem ez volt a legjobb versenye. Főleg az újraindítás után a kemény gumikon, amikor egyből öt másodperces előnyt épített ki, amit aztán megtartott, beosztott” – fogalmazott a csapatvezető.

Kijelentéséről Pérez véleményét is kikérték, a mexikói pedig igencsak óvatosan reagált. „Ezt nagyon nehéz megítélni” – jegyezte meg azzal kapcsolatban, a legutóbbi tartja-e 2011 óta tartó pályafutása legjobb Forma–1-es futamának.

Fotó: XPB

„Úgy értem, erős verseny volt. Jó futam van mögöttem, jól menedzseltem a történéseket. Nagyszerű munkát végeztünk. Nem tudom, hogy ez volt-e a legjobb versenyem a csapattal, de biztos vagyok benne, hogy Melbourne még jobb lesz” – tette hozzá magabiztosan.

A futam utáni sajtótájékoztatón megjegyezte, legjobban a biztonsági autós fázis ijesztette meg, 2022-ben ugyanis egy hasonló megszakításkor veszítette el az elsőséget (a futam elején akkor is magabiztosan vezetett), sőt, a dobogós pozíciót is. Éppen ezért örömmel vette tudomásul, hogy ezúttal nem fogott ki rajta az SC-fázis.

„Amikor megelőztem Fernandót, a saját versenyemet futhattam. De amikor bejött a biztonsági autó, eszembe jutott a tavalyi futam, és arra gondoltam: ne, most ne! De szerencsére nem akkor álltunk ki. A biztonsági autó után pedig új verseny kezdődött. Tavaly a győzelemért hajtottam, és nem tudtam megszerezni. Most összejött, a csapat pedig csodás munkát végzett. Egész hétvégén keményen dolgoztak. Voltak műszaki hibák, de a srácok megoldották” – dicsérte a Red Bullt.

A másik kritikus pont a rajt volt, Pérez azonban megjegyezte, nem esett kétségbe a rossz indulás és Alonso előzése láttán sem. „Nem sikerült jól elrugaszkodni. Ezen még dolgozni kell a mérnökökkel. Fernando egész egyszerűen jobban rajtot, mi pedig elveszítettük a pozíciót. De tudtam, hogy ezzel nincs itt a világ vége, a futam 50 körből áll. Fontosabb volt, hogy menedzseljem a gumikat. Úgy értem, nem volt szabad a történteken őrlődnöm, arra kellett összpontosítanom, hogy a saját versenyemet fussam” – mondta.

Borítókép: Sergio Pérez (Fotó: XPB)

További tartalmak