Musorujsag
Élő Eredmények

Lesz-e új gumibeszállítója az F1-nek? Az FIA pályázatot írt ki

Lesz-e új gumibeszállítója az F1-nek? Az FIA pályázatot írt ki

FIA
Pályázatot írt ki a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) a Forma–1 kizárólagos gumibeszállítói szerepkörére.

A 2006-os volt a Forma–1 utolsó olyan szezonja, melyben még volt gumiháború, a Pirelli 2011-ben váltotta a Bridgestone-t a sorozat kizárólagos gumibeszállítójaként. Az olaszok azóta több ciklusra is hosszabbítottak, a jelenlegi egyezségük a 2024-es bajnokság végéig szól.

Az FIA hétfőn hivatalos pályázatot írt ki az azt követő időszakra, mely 2025-tel veszi kezdetét, és legalább három szezonig fog tartani, miközben az együttműködés 2028-ig történő kitolása is egy lehetőség.

Technikai szempontból nem várható forradalmi megújulás, az F1 az új ciklusban is a tavaly bevezetett 18 colos felniket fogja használni, és alapvetően a gumikkal szembeni elvárások is hasonlóak lesznek. Azokról az F1 kereskedelmi jogainak tulajdonosával és a csapatokkal is egyeztettek.

A célok a következők: széles működési tartomány, a túlmelegedés minimalizálása, alacsony kopás, de a stratégiai variációs lehetőségek biztosítása. Fontos, hogy az abroncsok az utcai autógyártás szempontjából is relevánsak legyenek.

Carlos Sainz (Fotó: Ferrari)

Az új pályázatnál már külön környezetvédelmi kritériumokat is meghatároztak. Az F1 2030-ra elérné a nettó zéró karbonkibocsátást, és a leendő gumibeszállítónak ennek megfelelően kész fenntarthatósági tervet kell készítenie, melynek részeként gyakorlati ötletekkel és hatékony megoldásokkal kell előállni a gumik életciklusa kapcsán.

A kerékmelegítők tervezett jövő évi betiltásáról egyelőre nem határozott az F1, arra júliusban kerül sor, így még kérdés, hogy az új ciklusban ez téma lesz-e.

Úgy tudni, a Pirelli minden valószínűség szerint pályázni fog. Döntés a beérkező pályázatokról június közepére várható. A győztes az F1 mellett a kísérősorozatok, az F2 és az F3 beszállítói pozícióját is elnyeri.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak