Musorujsag
Élő Eredmények

Alonso hiszi, hogy nyer idén: A Red Bull valamikor botlani fog

Alonso hiszi, hogy nyer idén: A Red Bull valamikor botlani fog

The Race
Egy pillanatig sem látott esélyt a győzelemre Fernando Alonso Szaúd-Arábiában, mégis ez a futam volt az, ami erősítette benne a reményt: legyőzhetik a Red Bullt, és ő újra nyerhet.

A második rajtpozícióból vágott neki Fernando Alonso a vasárnapi dzsiddai versenynek, de már az időmérő edzés után jelezte, semmi esélyt sem lát a „más ligában lévő” Red Bull legyőzésére. A futamon persze mindent megpróbált. A rajtnál az élre állt, aztán védekezett a felzárkózó Max Verstappen ellen is, de egyiküknek sem bizonyult komoly ellenfélnek.

A Red Bull két versenyen két fölényes kettős győzelmet aratott, és miközben ez egyes riválisok szerint azt mutatja, hogy akár az összes idei nagydíjat megnyerhetnek, Alonso továbbra is hiszi, hogy 2023 elhozhatja számára a pályafutása 33. győzelmét. Sőt, Szaúd-Arábia csak erősítette ezen hitében.

A kétszeres világbajnok úgy érzi, a mostani versenyen eleve közelebb volt kicsit a tempójuk a Red Bulléhoz. Bár számok ezt nemigen támasztják alá, a veterán kiemelte, Bahreinnel ellentétben a két Red Bull most egymás üldözése közben nem vett vissza annyira a tempóból.

„Ha Bahreinben igazán nyomták volna, akkor sokkal nagyobb előnyben lettek volna. Itt most előttünk voltak, és valóban érinthetetlenek voltak, de egy kicsivel közelebb hozzánk. Ez jó hír”

– állapította meg.

Hozzátette: „Vezettünk a versenyen. Megvannak az első képek arról, hogy egy Aston Martin áll a Forma–1-es mezőny élén két körön keresztül. Remélhetőleg nem ez volt az utolsó.”

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Ez egyébként nem egészen helytálló, hiszen Aston Martin már korábban is vezetett versenyen, Sebastian Vettellel tavaly Austinban. Annyi különbséggel, hogy akkor ehhez a többiek kerékcseréje is kellett.

Alonso elismeri, az Aston Martintól továbbra is igen távol vannak a győzelmek a domináns Red Bull miatt. Ugyanakkor rámutatott, a bikások gépezete most is akadozott megbízhatósági gondok miatt, és ilyesmi bármikor előfordulhat az év során, vagyis minden okuk megvan reménykedni.

„Szükségünk van a segítségükre, de ez meg fog történni, nem mindig érhetnek célba az első-második helyen. Egy nap egy elszúrt kerékcsere lesz az, egy nap a váltójuk. Maxnak szombaton ott volt a hibája. Ha ez vasárnap jött volna, akkor kiesett volna. Szóval lesznek pályák, ahol talán a megbízhatóság vagy bármi más a segítségünkre lehet, és remélhetőleg azokon a versenyeken élni fogunk a lehetőséggel”

– mondta Alonso, aki egyébként már a bahreini verseny után is viccelődött a Red Bull-osokkal azon, hogy nem bánná, ha kiesnének.

Sergio Pérez és Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Alonso felvetése Szaúd-Arábia után több mint jogos. Maga Verstappen is egyértelművé tette, frusztrálja a helyzet és aggódik a megbízhatóságuk miatt. Volt már náluk egy energiatároló- és elektronika-csere Péreznél, többszöri váltócsere, és az időmérős féltengelyhiba után a versenyen is rakoncátlankodhatott valami azon a területen, legalábbis Verstappennek meggyőződése, hogy nem csak képzelődött, és Pérez is érzett furcsa vibrációt a végén.

Emellett az ellenfelek számára reménysugár még, hogy egy-egy megbízhatósági gond az év később szakaszában hátrasorolásos büntetések formájában is visszaüthet.

Persze amíg a Red Bull olyan fölényben van, hogy Verstappen a 15. helyről indulva is másodikként ér célba, mindössze 5 másodpercre a győztestől, Alonso és a többiek inkább csak az alamizsnában reménykedhetnek.

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak