Musorujsag
Élő Eredmények

Sainz szerint az autók egyre jobban hasonlítanak a régiekre

Sainz szerint az autók egyre jobban hasonlítanak a régiekre

RacingNews365
A Ferrari spanyol versenyzője, Carlos Sainz úgy érzi, az újgenerációs Forma–1-es autók a télen végrehajtott módosításoknak köszönhetően egyre jobban hasonlítanak a 2021-ig használtakra abban a tekintetben, hogy egyre nehezebb követni velük az elöl haladót, így nehezebb előzni is.

A 2022-es szabályváltoztatások egyik legfőbb célja az előzések számának növelése és a versenyek izgalmasabbá tétele volt, az újgenerációs autók pedig az első szezon tapasztalatai alapján előrelépést jelentettek. Ez többek között annak is köszönhető, hogy az FIA korlátozta a karosszériaelemek mennyiségét, és nagyobb hangsúlyt fektetett a padlóra a leszorítóerő generálásának szempontjából.

Az új szabályrendszer második évében viszont a mérnökök máris megtalálták a „kiskapukat” és a szabályokban maradt szürke zónákat a fejlesztések során: egyre több olyan elem bukkan fel, ami hatással lehet az autók által keltett, a követést és így az előzést megnehezítő turbulenciára.

A Ferrari versenyzője, Carlos Sainz ezzel kapcsolatban két versenyhétvége tapasztalatai alapján megjegyezte, az újgenerációs autók a változtatásokkal elkezdtek a 2022 előttiekre hasonlítani, vagyis újra nehezebb a manőverezés. „Az autók a piszkos levegőben egy kicsit rosszabbak lettek, mint a tavalyiak voltak” – mutatott rá.

Carlos Sainz (Fotó: XPB)

„Az új előírásokkal és a plusz leszorítóerővel kezdenek egy kicsit olyanok lenni, mint a régi autók. A piszkos levegő ismét kezd korlátozó tényezővé válni. Már most (Szaúd-Arábiában) sem volt annyira könnyű az előzés” – emelte ki.

Arra, hogy a piszkos levegő ismét komolyabb problémát jelent és nehezebb a manőverezés több versenyző is panaszkodott a szaúdi futam után. Erről beszélt Lando Norris és Logan Sargeant is, akik hosszú körökön keresztül harcoltak a tizenötödik helyezésért Oscar Piastrival, előzési kísérletet viszont roppant keveset láttunk.

„Az autó egy kicsit rosszabb a versenyen, mint amiben bíztunk. Nem tudtuk jól követni egymást, túl sokat küszködtünk a piszkos levegőben” – nyilatkozta Norris a RacingNews365-nek, amikor a manőverezéssel kapcsolatos nehézségekről faggatták.

Sargeant a téma kapcsán azt is megjegyezte, hogy az abroncsai gyorsan elkoptak a piszkos levegőben, riválisai mögött haladva, ez a jelenség pedig korábban is megakadályozta abban, hogy harcba szálljon Nico Hülkenberggel. „A biztonsági autó után viszonylag versenyképes voltam Hülkenberggel szemben. Talán egy kicsit túl keményen nyomtam a piszkos levegőben, és túl korán elkoptak az abroncsaim” – fogalmazott az amerikai.

Oscar Piastri és Lando Norris (Fotó: XPB)
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak