Musorujsag
Élő Eredmények

Elmagyarázta a Mercedes, hogyan vált koncepciót

Elmagyarázta a Mercedes, hogyan vált koncepciót

Mercedes
Sokat emlegette az elmúlt hetekben a Mercedes a koncepcióváltást – de mit jelent valójában? Technikai igazgatójuk elmondta.

Az idei első versenyhétvége elegendő volt ahhoz a Mercedes csapatának, hogy megállapítsa, a W14-es autójával vakvágányra futott. A csapat rájött, hogy a 2022-ről áthozott autókoncepciójából egyszerűen nem lehet kihozni annyit a fejlesztések során, mint amennyit más csapatok más utakon kihoznak a saját autójukból, ezért az idénynyitót követő tanácskozásaik során eldöntötték, hogy a szezon közben irányt fognak váltani.

Toto Wolff csapatfőnök elárulta, pár verseny múlva nagyon másképp fog már kinézni az autójuk, mint a jelenlegi. Főleg az aerodinamikai kialakítása, a kocsitest formája változik meg. Az osztrák arról is beszélt, hogy a választott új iránnyal máris felgyorsult a fejlesztési ütemük, és olyan eredményeket érnek el, amilyeneket már rég.

Mike Elliott technikai igazgató a Mercedes szaúdi hétvégét értékelő videóján arra a kérdésre válaszolt, mit jelent egyáltalán a koncepcióváltás. „Az egyszerű válasz, hogy különböző embereknek különböző dolgot jelent. Bahrein után be kellett látnunk, hogy nem ott tartunk, ahol lenni szeretnénk. Meg kell néznünk, mindent az autón, hogy kiderítsük, mit csinálhatnánk másképp, hogyan hozhatnánk ki belőle jobb teljesítményt, mivel jelentős különbséget kéne ledolgozni.”

George Russell (Fotó: XPB)

„A mérnökök nagyban tanulmányozzák az aerodinamikát, az autó formáját, az oldaldoboz geometriáját, a padlólemez kiképzését, és hogy elnéztünk-e egy trükköt.”

„Emellett a szimulációk világát is megvizsgáljuk, hogy a megfelelő célokat tűztük-e ki, a megfelelő irányba mentünk-e az aerodinamikával. Megnézzük a mechanikus beállításokat, hogy van-e bármi, ami hiányzik” – fejtegette Elliott.

„Megnézzük, mi mindent tehetnénk még a jobb teljesítmény érdekében, és ezt a lehető leggyorsabban akarjuk megvalósítani, mert vissza akarunk térni az élre, szeretnénk az élen küzdeni. Az egyetlen módja ennek, hogy elfogadjuk, nem a kívánt helyzetben vagyunk, és igazán keményen fogunk küzdeni és dolgozni, hogy visszatérjünk oda.”

Kiemelte, bár a csalódás nagy volt az év elején, a gyárban így is nagyszerű a hangulat, mindenki motiváltan dolgozik.

„Bahrein egy igazi szembesítés volt. Igazi csalódás volt ráébredni, hogy nem vagyunk versenyképesek. Az egész csapat számára. De ezen át kell rágnod magad. El kell gondolkodnod, mit tehetsz, hogyan teremtsünk elő az energiát, és mire vagyunk képesek. Hogyan kerülhetünk előrébb, hogyan hozzuk vissza magunkat a harcba?”

„A gyárban nagy energiákat érezni. Nagy munka zajlik. Máris látunk megvalósulni bizonyos fejlesztéseket, amik visszavisznek majd minket ebbe a bajnoki csatába.”

„Csak annyit tehetünk, hogy nyomjuk tovább, és valójában egészen elégedett vagyok a csapat hozzáállásával.”

Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes/Jiri Krenek)

Változást a csapat szerint az idei helyzetükben csak az irányváltás hozhat. Addig nem remélnek az eddiginél jobb eredményeket. Az Ausztrál Nagydíjon sem. „A fő célunkat jelenleg a tanulás folytatása jelenti. Eddig csak két versenyünk volt, amikből nehéz lenne tendenciákat meghatározni. Egyszerűen arra koncentrálunk, hogyan tudnánk előrébb jutni. Meg tudjuk-e tenni a következő kis lépést? Többet tudhatunk meg arról, mi lenne segítségünkre a visszakapaszkodásban?”

„A pálya karakterét tekintve Ausztráliában talán az első tengely jelenti a korlátot. Inkább talán Dzsiddára hasonlít, mint Bahreinre. Reméljük, hogy újabb kis előrelépést tehetünk, egy kicsivel versenyképesebbek lehetünk, és a tanulságok segíteni fognak minket hosszú távon” – mondta a folytatásról Elliott.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak