Musorujsag
Élő Eredmények

„Nem ült még Fernando Alonsónál okosabb fickó az autóban”

„Nem ült még Fernando Alonsónál okosabb fickó az autóban”

F1 Nation
Minden idők egyik legokosabb versenyzőjének tartja Fernando Alonsót a britek világbajnoka, Damon Hill.

Két dobogós helyezéssel nyitotta szezonját Fernando Alonso. 2013, azaz tíz év után vált újra az F1-es élmezőny tagjává, és bár 41 éves, továbbra is elképesztő szinten teljesít. A spanyol Bahreinben és Szaúd-Arábiában is sajátos rádiós megjegyzésekkel tette szórakoztatóbbá a versenyeket, amik nemcsak azt mutatták meg, hogy mennyire élvezi ezt az időszakot, de azt is, hogy továbbra is mennyire ura mindennek, amit a pályán tesz.

Korábbi renault-s technikai igazgatója, Pat Symonds szerint Alonso abban hasonlított leginkább Ayrton Sennához és Michael Schumacherhez, hogy a határon való autózás mellett is elképesztő mentális kapacitásuk maradt más dolgokkal foglalkozni, legyen szó taktikázásról, másokra való figyelésről – vagy Alonso esetében akár rádiós beszólásokról.

Damon Hill az F1 Nation podcast Szaúd-arábiai Nagydíj utáni részében a valaha volt egyik legokosabb versenyzőnek nevezte 2005 és 2006 világbajnokát.

„Szerintem nem ült még Fernando Alonsónál okosabb fickó az autóban, talán csak Niki Lauda. Lehet, hogy kihagyok valakit, például Jackie Stewartot. Ő egy gondolkodó versenyző. Majdnem gépet mondtam, de nem gép, ember. És egyszerűen elképesztő. Mindig lenyűgöz engem, bármit tesz”

– méltatta Alonsót az 1996-os világbajnok.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

A műsor másik vendége, a brit Channel 4 riportere volt, Lee McKenzie, aki szintén csodálja Alonsót annak kapcsán, milyen rálátása van mindenre. „Fernando folyamatosan lenyűgöz. Régóta van itt, én is régóta, és meg sem tudom mondani, hány egy-egyes interjút készítettem vele. Csinált kártyatrükköket, mindent. És a legnagyobb versengő.”

„De ha mindezt lecsupaszítod, még senkivel sem beszéltem, aki nála többet tudna a versenyről. Pedig benne versenyez.”

„Tudja mindenkiről, hol ért célba, tud az FIA minden döntéséről. Jegyzeteket adnak neki, amikor a tévés interjúkra érkezik, nehogy kavarodás legyen. Jól felkészült, és annyira jól olvassa a versenyeket. Egyszerűen hihetetlen, milyen kapacitása van, és milyen tudással rendelkezik, miközben vezet” – mondta róla a brit újságíró.

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak