Musorujsag
Élő Eredmények

Sajtó: A Porsche nem száll be a Forma–1-be

Sajtó: A Porsche nem száll be a Forma–1-be

The Race
Noha a bajnokság továbbra is érdekli, a több csapattal is szóba hozott Porsche a legfrissebb hírek szerint hosszas gondolkodás után úgy döntött, nem száll be a Forma–1-be a 2026-os új motorszabályok életbe lépésekor.

A Volkswagen-csoport tulajdonában lévő Porsche testvérmárkájával, az Audival egy időben akart beszállni a királykategóriába – a 2026-ban kezdődő új motoréra első évében. A karikásokkal ellentétben viszont ők nem kötelezték el magukat amellett, hogy teljesen egyedül építik majd erőforrásaikat, inkább egy komoly technikai partner kerestek.

Sokáig úgy volt, ez a partner a Red Bull lesz, a bikásokkal azonban nem tudtak egyezségre jutni, a Porsche ugyanis túl nagy befolyást akart, a csapat pedig nem szerette volna feláldozni önállóságát. Ezt követően jelezték, még nem tettek le az F1-es részvételről, mérlegelik lehetőségeiket.

Ezzel kapcsolatban az utóbbi hónapokban egymásnak ellentmondó hírek láttak napvilágot: voltak, akik úgy értesültek, a Porsche elengedi az F1-et, míg mások úgy tudták több csapattal is tárgyalásokat folytatnak. Ami a lehetséges partnereket illeti, leggyakrabban a McLaren és a Williams neve merült fel a nemzetközi sajtóban.

Porsche 963 (Fotó: XPB)

Most több forrás is arról írt, a Porsche vezetői hosszas elemzések után úgy döntöttek, lemondanak az F1-es szereplésről, noha maga a bajnokság továbbra is érdekli őket. Részt azonban nem vesznek benne, inkább egyéb motorsportos programjaikra összpontosítanak.

A Race kiemeli, a döntéssel annak ellenére, hogy a Porsche továbbra sem zárkózik el attól, hogy a jövőben újrainduljon a „partnerkeresési folyamat”, a mostani döntéssel a Forma–1 ismét messze került attól, hogy a német gyártó a Footworkkel való rosszemlékű 1991-es együttműködés óta először megjelenjen a rajtrácson.

Arra, hogy a mostani a legnagyobb lehetőség, Herbert Diess a Volkswagen akkori ügyvezetője is utalt, aki tavaly nyáron azt nyilatkozta, a konszern, így értelemszerűen a Porsche számára is a 2026-os az utolsó esély arra, hogy a következő évtizedben csatlakozzon az F1-hez.

Fotó: Porsche AG
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak