Musorujsag
Élő Eredmények

Egy ismerős név és szaúdiak a négy potenciális F1-es csapat egyike mögött?

Egy ismerős név és szaúdiak a négy potenciális F1-es csapat egyike mögött?

Racing News 365
Sajtóértesülés szerint négy jelentkező is lehet az FIA mezőnybővítési pályázatára. Egyikük szaúd-arábiai hátszéllel.

Év elején írt ki hivatalos pályázatot a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) a Forma–1-es mezőny bővítésére. Legkorábban 2025-től csatlakozhatnak új csapatok a mezőnyhöz, legfeljebb kettő. A pályázatokat április 30-áig várják, a végső elbírálást az év közepére ígérték.

Az, hogy Michael Andretti Cadillackel összeállt csapata élénken érdeklődik az F1-be kerülés lehetősége iránt, nem titok, külön bejelentést is tettek róla a felek. A boxutcai pletykák szerint azonban vannak további jelentkezők is.

A Racing News 365 szakírója, Dieter Rencken az Andrettin kívül három potenciális új csapatról értesült. Egyikük az ázsiai Panthera, akik már évekkel ezelőtt jelezték, hogy szeretnének a mezőny tagjai lenni, és akik az FIA pályázatkiírása után is megerősítették, foglalkoztatja őket a lehetőség, igaz, a COVID-járvány miatt elvesztették a korábbi támogatóikat, így mindent újra kell kezdeniük. Rencken szerint náluk még kérdéses, hogy minden összeállhat-e az április végi határidőig.

A másik érdeklődő az újságíró szerint a Hitech csapata. Az ő esetleges pályázásukról februárban a német Auto Motor und Sport is beszámolt. A vállalkozást az alsóbb sorozatokban csapatot működtető Oliver Oakes irányítja, aki viszont korábban Dmitrij Mazepinék üzlettársa volt. Bár a kapcsolatukat az orosz-ukrán háború kirobbanása után hivatalosan megszakították, vannak, akik úgy vélik, ez nem teljesen van így, és ez ronthatja az esélyüket.

Jacques Villeneuve és Craig Pollock (Fotó: XPB)

Rencken szerint a negyedik csapatjelölt egy svájci központú vállalkozás lehet,melyet ismerős név irányít: Craig Pollock. Az üzletember arról nevezetes, hogy 1999-ben ő alapította a megszűnő Tyrrell-csapat romjain a British American Racinget, vagyis a BAR-t, ahová az általa már az Indycarban pártfogolt Jacques Villeneuve szerződött a Williamstől.

A lap úgy tudja, Pollock egy sajátos koncepciót gondolt ki: az egyenlőség (Equality), sokszínűség (Diversity) és befogadás (Inclusion) hármas jelszava mellett egy olyan csapatot hozna létre (Rencken EDI néven említi), melyben 50-50%-os arányban képviseltetné magát a két nem, lehetőség szerint még versenyzőfronton is.

Rencken úgy tudja, Pollock projektjét szaúd-arábiaiak támogatják, így pénzügyi szempontból stabil lábakon állnak. Az ország uralkodói és az ottani autósport-szövetség vezetője az utóbbi hetekben többször is hangoztatták, szeretnének messzebb menni az F1-gyel a puszta futamrendezésen. A hírek szerint az egész F1 felvásárlásának lehetősége felől is érdeklődtek korábban, emellett jelezték, szívesen indítanának saját csapatot és/vagy versenyzőt a bajnokságban, valamint annak is örülnének, ha egy létező F1-es csapat tenné át hozzájuk a székhelyét, mivel szeretnének egy saját F1-es „Szilícium-völgyet” kiépíteni.

Jacques Villeneuve és Craig Pollock (Fotó: XPB)

Az idézett lap érdeklődött a pletykáról a szaúdi motorsport-szövetséget vezető Khalid hercegnél, aki beszédes módon nem cáfolta egyértelműen az új csapattal kapcsolatos lehetőséget.

„Még nagyon kezdeti stádiumban van, sok megvalósíthatósági tanulmányra van szükség, sok mindent kell még csinálni és fontolóra venni. Most könnyebb a Forma–1-be kerülni, de sok a teendő, mielőtt meghozzuk a végső döntést.”

„Remélhetőleg hamarosan sok mindent rendezni tudunk, mert az F1-be kerülés később sokkal többe fog kerülni. Figyelünk, és nagy érdeklődéssel tesszük” – fogalmazott.

Az FIA egyelőre nem kommentálta, hány jelentkező vette fel velük a kapcsolatot, és kik azok. Más források korábban szingapúri és Hong Kong-i üzletemberek érdeklődéséről is beszámoltak.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak