Musorujsag
Élő Eredmények

Jordan: Ha minden rendben lesz, Verstappen tíz bajnoki címet nyer

Jordan: Ha minden rendben lesz, Verstappen tíz bajnoki címet nyer

Formula For Success
A korábbi Forma–1-es csapatvezető, Eddie Jordan úgy érzi, a már most két világbajnoki címmel rendelkező Max Verstappen megdöntheti a legfontosabb rekordot királykategóriás pályafutása alatt.

A Red Bull versenyzője óriási ígéretként érkezett az F1-be, és bár hamar jelezte, hogy tehetsége alapján teljesen jogos volt az őt körülvevő felhajtás, első világbajnoki címére hét évet kellett várnia, a Mercedes-érában ugyanis csak egy-egy futam alkalmával tudta legyőzni a csillagosokat – hosszabb távon nem. Illetve csak 2021-ben egy máig emlékezetes csatában.

Noha ez a hét év hosszúnak tűnhet, Verstappen még mindig csak huszonöt esztendős, 2022-es duplázásával pedig már kétszeres bajnoknak mondhatja magát. Formáját és a Red Bull lendületét látva sokan biztosra veszik, hogy a szám a következő években csak nőni fog.

Nem meglepő tehát, hogy egyre gyakrabban szóba kerül, hogy a holland akár Lewis Hamilton és Michael Schumacher legfontosabb rekordjait (így a világbajnoki címek számára vonatkozót) is megdöntheti. Egyelőre erre tippel a korábbi F1-es csapatvezető, a jelenleg Aston Martinként versenyző Jordan-istálló alapítója, Eddie Jordan is.

Eddie Jordan (Fotó: XPB)

Az ír egy David Coultharddal folytatott beszélgetésben tért ki erre a Formula For Success című podcastben. „Ha minden rendben marad Maxnál, és remélem, mentálisan, fizikailag és az autót illetően is rendben lesz, akkor tíz világbajnoki címet fog nyerni” – fogalmazott.

„Azért, mert Max még mindig nagyon fiatal, és nagyon jó. Mennyire gyors ez a srác? Egészen egyszerűen képtelen (mennyire gyors). Lewisnak igyekeznie kell, gyorsan meg kell szereznie a nyolcadik világbajnoki címet, mert Max hamarosan meg fogja előzni őt” – tette hozzá a szakember.

Ami a fontosabbnak tartott rekordokat illeti, Verstappennek öt bajnoki cím „hiányzik” még Hamilton és Schumacher utoléréséhez. Futamgyőzelmek tekintetében már hatodik a listán: hatvanhéttel marad el a Mercedes klasszisától. Rajtelsőségek tekintetében még jóval messzebb van: nyolcvankettő kell neki, hogy utolérje Hamiltont. Egy sokat emlegetett csúcs viszont már a hollandé: 2022-ben több futamgyőzelmet (tizenötöt) szerzett egy szezonon belül, mint korábban bárki.

Max Verstappen (Fotó: XPB)
Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak