Musorujsag
Élő Eredmények

6-12 hónapos lemaradásban a Mercedes a Red Bullhoz képest

6-12 hónapos lemaradásban a Mercedes a Red Bullhoz képest

The Race
Csak most kezdte el alaposabban tanulmányozni a Mercedes, mit és miért csinál a Red Bull, és hogyan lett ennyire versenyképes, ezért Toto Wolff úgy véli, féléves, egyéves hátrányból indulnak a koncepcióváltásuk miatt.

Amikor az idei autó bemutatóján szóba került, Mike Elliott technikai igazgató azzal indokolta a Mercedes 2022-es koncepciójának 2023-ra történt áthozását, hogy ha valami teljesen újba kezdtek volna, az jelentős visszalépést hozott volna számukra, mielőtt elindulhattak volna előre. Ma már úgy látják, zsákutcába futottak, ezért még később lépik meg azt, amit a tél folyamán nem akartak.

A Toto Wolff elmondása szerint pár futam múlva jelentősen megújuló W14-esük jó eséllyel merítkezik majd a Red Bull sikeres megoldásaiból, és a zajló fejlesztés során a csapat máris komoly előrelépéseket ért el. A csapatfőnök szerint ugyanakkor a félt hátrányukkal így is szembe kell nézniük: míg a riválisok a tavaly megkezdett utat járják tovább, s így már jól ismert koncepcióval dolgozhatnak, addig nekik most kezdődik a tapasztalatgyűjtés.

„A lemaradás nagyjából hat-tizenkét hónap lehet, hiszen ennyi időnkbe telt, mire rájöttünk, mi történt a tavalyi autónkkal. Ez azt jelenti, hogy meg kell dupláznunk a fejlesztési tempónkat, és meredek fejlődési görbét kell produkálnunk”

– mondta a The Race-nek Wolff a kérdésre, mekkora tudáshátrányban vannak a Red Bull-lal szemben a koncepció kiismerése szempontjából.

Hozzátette, egy fejlesztési út kezdetén mindig gyorsabban haladnak, mint később. „Az ő nyereségük fokozatosan kisebb lesz, ha már kiforrott a koncepciójuk. Aerodinamikai szempontból a szélcsatorna-idő segíthet egy kicsit, de nem nagyon. Egyszerűen össze kell tartanunk, és ha alapvetően megértettük, mit kell tennünk az autóval, akkor nagyobb lépéseket fogunk megtenni. De tökéletesnek kell lennünk” – magyarázta Wolff.

George Russell (Fotó: XPB)

Ami a fél-egy éves lemaradást illeti, fontos kiemelni, ez az ismeretekre vonatkozik, nem a teljesítményre. Az Aston Martin példája mutatja, nagy teljesítményjavulás akkor is elérhető, ha egy csapat még nem teljesen ismerte ki a koncepcióját. Fernando Alonsóék a tesztek óta hangsúlyozzák, nagyon az elején járnak a projektjükkel, mert az AMR23-as 95%-ában megújult, így még nem ismerik minden csínját-bínját.

Wolff arról is beszélt, hogy eddig nemigen mélyedtek el a Red Bull megoldásaiban, mert a sajátjaikkal voltak elfoglalva. „Nem töltöttünk elég időt annak tanulmányozásával, hogyan nyerik a teljesítményt, mert számunkra az volt fontos, hogy a saját identitásunkat találjuk meg, és ez meg is történt. Most még csak a második lépésnél járunk azzal, hogy megnézzük, hogyan tudnánk felzárkózni. És ez természetesen azt is jelenti, hogy alaposan tanulmányozzuk ezt a két autót és hogy mit csinálnak, hogyan dolgoznak, mi van benne, ami nálunk hiányzik” – mondta az osztrák.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes/LAT)

További tartalmak