Musorujsag
Élő Eredmények

Alonso nem kér a sajnálkozásból: A tények nekem mást mondanak

Alonso nem kér a sajnálkozásból: A tények nekem mást mondanak

Channel 4, Planet F1
Megannyi rossz döntés után végre egy jó – mondhatnánk a dobogóra visszatért Fernando Alonsóról. Ő azonban nem ért egyet, és a sajnálatból sem kér.

Hosszú út volt. Hogy mennyire, arról mindent elmond, hogy a mostani előtt legutóbb 10 évvel ezelőtt, a 2013-as szezonban fordult elő vele, hogy egymást követő két versenyt zárt dobogós helyen. Fernando Alonsónak azóta csak a 2021-es katari harmadik hely jutott, azt leszámítva 2013 óta 4-5. helyek jelentették a maximumot a számára. Miután 2014 végén elhagyta a Ferrarit, mindössze 9-szer került a legjobb ötbe, és ebből öt alkalom a visszatérése utáni első két évére (2021, 2022) esett.

Alonso most viszont megcsinálta a szerencséjét az Aston Martinnal. Győzelmekért egyelőre ugyan nem küzdhet, de az első két hétvége alapján a mezőny második legjobb autóját vezetheti. Pedig amikor tavaly a nyári szünet első napján bejelentette, hogy elhagyja az Alpine-t, még arról folyt a találgatás, újra bakot lő-e. Az Alpine akkor a középmezőny egyértelműen legjobb autójának számított, a csapat a sok kiesés ellenére is negyedik lett a konstruktőrök között, miközben az Aston csak 7.

Alonsóról az a kép él, hogy azért maradt kétszeres világbajnok, mert igen rossz érzékkel választott csapatokat a bajnoki sikerei után. Most nyilvánvalóan helyes döntést hozott – ő azonban másképp látja az egész helyzetét.

Fernando Alonso (Fotó: Aston Martin)

„A pályafutásom húsz évéből négy frusztráló évet töltöttem a McLaren-Hondánál, ahol nem voltam versenyképes. De az F1-ben töltött további tizenhat évemben dobogókért, győzelmekért harcoltam, és ez egészen különleges” – mondta a Channel 4 csatornának.

„Néha úgy érzem, a kívülállók kicsit sajnálnak a pályafutásom során hozott döntéseim miatt, de a tények nekem nem ezt mondják, és néha nem árt tisztáznom ezt.”

Alonso a McLarenhez már 2005 végén aláírt, ám egy belviszályokkal és botrányokkal teli év után menekült a csapattól. A Ferrarinál a Schumacher-korszak lezárultát követő szétesés időszakában próbált bajnoki címeket szerezni, aztán ismét a Hondával összeállt McLarennél kötött ki, és a kiforratlan motorprojekt miatt elérte az abszolút mélypontot, mely annyira megviselte, hogy 2018-ban a csapatból és az igazságtalan F1-ből kiábrándulva szüneteltette pályafutását.

Ezek után újult erővel tért vissza, és a pályán eddig nyújtott teljesítményén nemigen érződik, hogy már 41 éves. Sőt, jelen állás szerint Lewis Hamilton helyett ő az a versenyző, akinek nagyobb esélye van megtörni a 300 futam fölé jutók átkát, és futamot nyerhet a mérföldkövön túl. Ki hitte volna ezt akár csak a 2022-es szezon után?

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

„Az nyűgöz le a leginkább Fernandóban, hogy negyvenegy évesen pontosan ugyanaz a Fernando, ugyanolyan éhséggel, mint akivel 2007-ben találkoztam” – mondta róla Pedro de la Rosa Dzsiddában. „Nincs különbség a hozzáállásában, abban, amilyen keményen dolgozik, amilyen keményen próbál hajtani mindenkit.”

„Fizikálisan fiatal, vigyáz magára, nagyon keményen dolgozik a kis részleteken, és nemcsak az autón, a csapaton, de fizikálisan, a felkészülése szempontjából, a diétája kapcsán is. Egy nagyon kiforrott sportoló” – vélekedett honfitársáról az Aston Martin nagykövete.

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak