Musorujsag
Élő Eredmények

Beszólások az új főnöknek – törés a Red Bull vezetőségén belül?

Beszólások az új főnöknek – törés a Red Bull vezetőségén belül?

Sky, Speedweek, Oe24.at
Kieshet a pixisből Helmut Marko a Red Bullnál? Megjegyzések és odaszúrások az új főnöknek, és egy pletyka, amit ő sajátos módon cáfol…

Kirobbanthatatlan vezetőpárosnak tűnik a Red Bull F1-es csapatát irányító Helmut Marko és Christian Horner. A gárda 2005-ös megalakulása óta ők ketten kormányozzák a Milton Keynes-i gépezetet, és tekintve, mennyire sikeresek jelenleg, nehéz lenne beléjük kötni.

Az elmúlt hetekben mégis találgatások indultak arról, hogy az egész F1-es program egyik atyjának számító Marko pozíciója meggyengülhetett Dietrich Mateschitz Red Bull-tulajdonos halálával. Az osztráknak az elmúlt évtizedekben sosem kellett tartania magát a vállalatiság szabálykereteihez. Megállapodásokat kézfogással kötött, a sajtónak bátran nyilatkozhatott, felelnie csak egy olyan barát előtt kellett, akinek élvezte a töretlen bizalmát.

A Red Bull sportügyeit ma viszont már egy Mateschitznél „vállalatibb” szemléletmódot valló szakember, Oliver Mintzlaff irányítja, és talán nem véletlen, hogy a felbukkanása óta téma, mennyire lesz ez rossz hatással a függetlenségét szerető és létfontosságúnak tartó F1-es csapatra és Markóra.

Christian Horner és Helmut Marko (Fotó: XPB)

A tanácsadó nemrég adott egy rövid interjút a Red Bull által működtetett Speedweeknek, melyben Mateschitz hiányáról és a Mintzlaff-fal való kapcsolatáról kérdezték. „Kétszer találkoztunk. Bepillantást engedtünk neki. Hogy mennyire merül el az ötleteinkben, majd kiderül. A Red Bull Racing mindig nagyon független volt” – hangsúlyozta.

Aztán megjegyezte:

„Már nem úgy megy, hogy minden edzés és verseny után telefonon jelentek. A direkt és személyes, barátságos viszony már nincs meg. Didi egy látnok volt, érzelmekkel. Ezt többé már nem látom.”

Az pedig csak olaj volt a tűzre, hogy ehhez még hozzáfűzte, ő maga nem függ a Red Bulltól és a jelenlegi szerepétől. „Szabad ember vagyok. Bármikor abbahagyhatom, ha már nem élvezem. Meglátjuk, mit hoz a jövő” – mondta a hamarosan 80 éves szakember.

 

Cáfolat egy odaszúrással megspékelve

Ezekből sokan arra következtettek, hogy létezik a Marko és Mintzlaff közötti feszültség. Marko Szaúd-Arábiában azonban a német Sky televíziónak nyilatkozva igyekezett cáfolni ezt. Igaz, kissé sajátos módon tette…

„Ezt csak belemagyarázták. A kettőt nem lehet összehasonlítani. Mateschitz-cel több mint harminc évre nyúlt vissza a kapcsolatunk. Dietrich Mateschitz alapos ismerője volt a motorsportnak, szóval teljesen más szintet jelentett. Mintzlaff új, és természetesen neki is megvannak az ötletei. Két hónap után nem lehet ugyanolyan a kapcsolatotok. És olyan valószínűleg soha nem is lesz még egy.”

Oliver Mintzlaff és Christian Horner (Fotó: XPB)

Marko aztán egy odaszúrással némiképp élét vette a mondatainak. „Ez még nem ok arra, hogy ne értsük meg egymást vagy azt mondjuk, hogy nem stimmel. Mintzlaff viszont most úgyis Manchesterrel foglalkozik…” – mondta nevetve, arra célozva ezzel, hogy a Red Bull sportvezetőjének most talán a futballal kellene foglalkoznia az F1 helyett, csapatuk, az RB Leipzig ugyanis egy 7-0-s zakót kapott a Manchester Citytől a Bajnokok Ligájában.

Vajon miért a folyamatos beszólogatások, ha Marko és Mintlaff között minden rendben?

 

Egy elmaradt interjú és a fontos függetlenség

A pletykáknak efféle cáfolatokkal aligha lesz vége. Tavaly arról szóltak a hírek, hogy Mintzlaff elégedetlen volt a Red Bull múlt évi büntetést hozó költségvetési szabálysértésével és azzal, amilyen képet ez a márkáról festett. Emellett állítólag annak sem örült, ahogyan a csapat vezetősége Max Verstappen és Sergio Pérez brazíliai ellentétét kezelte.

A közelmúltban az is felmerült, hogy az Alpha Tauri eladásáról szóló – azóta már többször cáfolt – pletyka is Markótól eredhetett, aki a médiát felhasználva próbálta kiugrasztani a nyulat a bokorból, és nyílt reakciót kikényszeríteni belőlük a B-csapat működtetéséhez fenntartásokkal viszonyuló elnökségből. Az Auto Motor und Sport egy vele való informális beszélgetés után írta meg a kérdéses cikkét.

Christian Horner, Adrian Newey és Helmut Marko (Fotó: XPB)

Dzsiddában az a hír járta, hogy a fenti Sky-interjú és a Manchesterre tett utalás után a Red Bull sajtóosztálya megtiltotta, hogy Marko vasárnap élő interjút adjon az ORF csatornának. Felmerült, talán azért, mert azt mondta Mintzlaffról, amit.

„Nem kell aggódni, nem fogom meghazudtolni magam, továbbra is mindig azt fogom mondani, amit gondolok”

– nyugtatta meg az Oe24 portált Marko.

A kérdésre, van-e köze a nyilatkozatstopnak ahhoz, amit Dzsiddában a Red Bull sportfőnökéről mondott, elmondta: „Németországban nagyon felfújták ezt. Mintzlaff úrral rendben van a viszonyom, folyamatosan egyeztetünk. De az arra vonatkozó kívánságomat megtartom, hogy független maradhassak” – hangsúlyozta.

Akárhogy is, Marko a Sky-interjúban egyértelművé tette, még mindig szereti, amit csinál. „A varázs ugyanolyan. És amikor az ember jön, és látja, hogy Verstappen a garázsban húsz percig kedélyesen beszélget, majd kimegy és bumm, a leggyorsabb időt autózza… mit kívánjon még az ember?” – mondta széles mosollyal.

Borítókép: Christian Horner, Adrian Newey és Helmut Marko (Fotó: XPB)

További tartalmak