Musorujsag
Élő Eredmények

A Red Bull felkészült a riválisok áskálódására: „Könnyű minket rosszfiúnak nézni”

A Red Bull felkészült a riválisok áskálódására: „Könnyű minket rosszfiúnak nézni”

iNews
Alattomosan hátba támadta a Red Bullt az egyik rivális a tavalyi pénzügyi szabályszegése után – állítja Christian Horner, aki úgy érzi, azért is számítanak amolyan közellenségnek, mert nem brit sztárral a soraikban versenyeznek.

Rég futott már annyira jól a szekér a Red Bullnak, mint mostanság, mégsem nevezhető simának az útja. 2021-ben vitatott szezonfináléval vált bajnokká Max Verstappen, a következő évben olyan ügyek vetettek árnyékot a domináns teljesítményükre, mint a költségplafon előző évi megsértése és az amiatt kiszabott büntetés.

A Lewis Hamilton és a Mercedes elleni 2021-es nagy bajnoki csatájuk éket vert a két tábor, de a két szurkolótábor közé is, és érezhető, hogy a bikás csapat és bajnokuk nem számítanak a brit közönség és média kedvencének. Többször fel is emlegették már bizonyos támadások kapcsán, hogy amolyan kampány is zajlik ellenük.

Christian Horner csapatfőnök az iNews című lapnak nyilatkozva megnevezte az egyik okát, brit székhelyű csapatként miért viszonyulnak hozzájuk másképp.

„Ha lenne egy brit versenyzőnk, mint egy bizonyos brackley-i csapatnak, másképp kezelnének minket. Túl könnyű minket rosszfiúknak nézni”

– utalt a Mercedesre, amely jelenleg két brittel versenyez.

Christian Horner és Max Verstappen (Fotó: XPB)

Horner utalt a 2021-es Abu-dzabi Nagydíj botrányos hajrájára is, melynek kapcsán hangsúlyozta, nem ők tehettek az akkori eseményekről. A Red Bull azonban 2022-ben is támadások céltáblájává vált azzal, hogy kiderült, egy évvel korábban megszegte a költségvetési szabályokat. Ezért egy 7 millió dolláros bírságot kaptak, valamint a szélcsatornás és CFD-idejüket is csökkentették 10%-kal (a gyakorlatban 7%-os).

Horner most ennek kapcsán elárulta, egy csapat meglehetősen durva módon próbálta mindezt még inkább ellenük fordítani.

„Ez beszennyezett minket. Az ellenfeleink az ilyen dolgokat kihasználják. Egyikük felvette a kapcsolatot a szponzorainkkal és partnereinkkel, és arra tett célzásokat, hogy mi romboljuk az ő hírnevüket. Ez egyszerűen alattomos volt.”

„A feleségem mindig azt mondta nekem: egy hátba veregetés mindig csak hat hüvelykre van egy fenékbe rúgástól. Olyan ez, mint a Kardashianok, csak kerekeken” – hasonlította a valóságshow-khoz az F1-et.

Sergio Pérez és Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Tekintve, hogy milyen fölényben kezdett a Red Bull, Horner számít rá, hogy idén is lesznek ellenük irányuló támadások.

„Mindig van valami, technikai direktívák, amik fordulatot hoznak. Biztosra vehetjük, hogy mások áskálódni fognak, azon gondolkodva: hogyan lassíthatnánk le őket? Ez a játszma része. Már átéltem korábban, és az ember így jobban tudja már, hogyan jöjjön ki belőle.”

Horner elmondta, ők maguk sem voltak biztosak benne a télen, hogy az elvégzett munkájuk elég lesz, és nem arra készültek, hogy ilyen fölényből indulnak. Az interjú végén egyértelművé tette, élvezi, hogy nagy nevű gyártókat páholnak el. „Mi hangosan hallgatjuk a zenét, és közben mosolygunk. Többnek kell lennie ennek egy munkánál. És ennek felülről kell indulnia.”

„Egy energiaitalt gyártó cég, aki felveszi a versenyt a Mercedesszel, a Ferrarival, az Audival vagy akárkivel. De mi a **** ne? Ha megvannak a megfelelő embereink, a megfelelő forrásaink és kultúránk, miért ne tegyük?” – tette fel a kérdést elégedetten.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak