Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Fontos szakembert igazolt a McLaren az Aston Martintól

Fontos szakembert igazolt a McLaren az Aston Martintól

Motorsport
A Motorsport információi szerint újabb neves szakembert igazolt az agresszív teljesítménynövelést célzó és nemrég jelentős szerkezeti átalakítást indító McLaren. A csapat most Mariano Alperint, az Aston Martin vezető aerodinamikai mérnökét szerezte meg.

A McLaren komoly tervekkel készül a következő évekre: idén nyáron befejeződik a csapat létesítményeinek felújítása, üzembe helyezik új szimulátorukat és szélcsatornájukat is, amit tehát a 2024-es fejlesztésekhez már teljes kapacitással üzemeltethetnek. Nemrég bejelentették, technikai részlegüket is teljesen átszervezik.

Ennek keretén belül távozik az eddigi technikai igazgató, James Key, kinek feladatait három szakember között osztják fel. Egyikük a Ferrari aerodinamikai részlegéről érkező David Sanchez lesz, aki 2024 januárjában állhat majd munkába régi/új csapatánál.

A vezetőség kiemelte, a változtatásokat nem a vártnál gyengébb szezonstart indukálta, a McLaren ugyanis már a télen elkezdte technikai részlegének átvizsgálását és jött rá, hogy az aerodinamikai osztály nem „olyan szintű, mint lennie kellene” – ezért a nagy átalakítás. Elmondták azt is, további igazolások várhatók még a következő hetekben, hónapokban.

Fotó: XPB

A Motorsport információi szerint a McLaren eddig összesen 15 szakemberrel kötött szerződést az aerodinamikai részleg bővítése és fejlesztése érdekében. Közülük néhány már csatlakoztak a csapathoz, néhányan viszont még kötelező szabadságukat töltik.

Kiemelik, az érkezők között több élcsapattól átigazolt szakember is található: van, aki a Red Bullt, van, aki a Ferrarit és van, aki az Aston Martint hagyta el a McLaren miatt. Az egyik kulcsfigura Mariano Alperin, aki az Aston Martinnál dolgozott az aerodinamikai szakemberként, és állítólag komoly szerepe volt abban, hogy a zöldek 2022 után felzárkóztak az élmezőnyre.

Alperin komoly F1-es rutinnal rendelkezik: pályafutása korai szakaszában az AGS-nél és a Minardinál dolgozott, majd a BAR, illetve annak utódja, a Honda mérnöke lett. A japánoktól 2008-ban igazolt a Sauberhez, ahol egészen 2019-ig tevékenykedett. 2020-ban került az Aston Martinhoz.

Fernando Alonso és Lando Norris (Fotó: XPB)
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak