Musorujsag
Élő Eredmények

Kiderült: már a téli teszt előtt tudta a Mercedes, hogy rossz úton jár

Kiderült: már a téli teszt előtt tudta a Mercedes, hogy rossz úton jár

Motorsport
Bár beszélni róla csak a szezonnyitó hétvégén kezdett, kiderült, a Mercedes már a téli teszt előtt tisztában volt vele, hogy gond lehet az idei autója koncepciójával.

Az autójuk bemutatóján még arról beszéltek, hisznek a W14-es koncepciójában, és ki is kellett tartaniuk a tavaly megkezdett út mellett, mert ha új filozófiát kezdenek követni, nagyobb lett volna a visszalépés. A Mercedes aztán a február végi bahreini teszten nem úgy muzsikált, ahogyan a csapat várta, ám akkor azt mondogatták, hogy pár futam elteltével jönni fog az első nagy fejlesztési csomagjuk, és azzal fog igazán beindulni az idényük.

Az év első versenyhétvégéjének, a Bahreini Nagydíjnak a péntekjén ezek után a csapat technikai igazgatója még a fentieket hangoztatta, miközben Lewis Hamilton elsőként jelentette ki, nem lát nagy esélyt rá, hogy az autójukkal ebben a formában messzire jussanak. Toto Wolff csapatfőnök a másnapi időmérő edzésen pedig már arról beszélt, hogy radikális változtatásokra, új koncepcióra van szükségük, mert ez vakvágány, a futamot követő kedden pedig sor került a nagy csapatmegbeszélésre, melyen döntést hoztak az irányváltásról.

Az események fenti krónikájában furcsa volt, hogyan juthatott ilyen felismerésre a Mercedes már az év első versenyének teljesítése előtt, most megkaptuk a választ: sehogy. A csapat vezető mérnöke, Andrew Shovlin elismerte, csapatuk valójában már hetekkel a teszt kezdete előtt tisztában volt vele, hogy a választott iránnyal valami nem stimmel, és már azelőtt tudták, hogy másképp kell csinálniuk, hogy ezt a nyilvánosság felé kommunikálták volna. Ez megerősíti, hogy volt alapja a bemutató után szárnyra kelt pletykának, miszerint a csillagosok már a télen elégedetlenek voltak a W14-es projektjének alakulásával.

George Russell (Fotó: Mercedes)

„Az ember látja, milyen ütemű a fejlődés a szélcsatornában, és már mielőtt Bahreinbe mentünk volna, voltak egyeztetések a koncepciótól való nagyobb eltávolodásról. De ezt nem lehet elkülönítve szemlélni, hiszen az elmúlt tíz évben is ezt csináltuk (ti. felmérték az alternatív utakat, a szerk.).”

„Amikor már nem találsz annyi nyereséget, amennyire szükséged van, muszáj nagyobb változtatást véghez vinned. Feltérképezel más területeket, amiket szeretnél kiaknázni. Ez már Bahrein előtt megtörtént. De talán csak a korai versenyek után vált sürgőssé elkészíteni és a pályán kipróbálni ezeket az elemeket”

– idézte Shovlint a Motorsport.

Innen nézve érthetőbb, Wolff miért emlegethette Szaúd-Arábiában (mindössze 10-11 nappal a nagy csapatgyűlésük után), hogy a kutatás-fejlesztés során máris komoly előrelépéseket tettek az új koncepciójukkal. E téren a munkát valójában korábban kezdték.

Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes)

A csillagosok kapcsán a legtöbbet az egyedi oldaldoboz-megoldásukról esik szó, ami várhatóan jelentősen módosulni fog pár verseny múlva. Shovlin azonban kiemelte, ennél összetettebb, más területeket is érintő megújulásra van szükségük.

„A koncepció szót talán az oldaldobozunkra kezdtük el használni. A mostani autónk a tavalyi továbbfejlesztése, és sok minden az oldalsó ütköző zóna köré épül. Most az ettől való nagyobb eltérési lehetőségeket kutatjuk, mert világos, hogy ez nem hozta nekünk azt a teljesítményt, amit vártunk. Ugyanakkor más területei is vannak az autónak, amikről tudjuk, hogy szintén javításra szorulnak. Félrevezető lenne azt hinni, hogy egy másképp kinéző oldaldoboz bevetésével az egész hátrányunk eltüntethető.”

„A valóság az, hogy a lemaradás nagy része más, a teljesítménnyel kapcsolatos területekről ered. Sokféle projektünk fut jelenleg, amikkel javítani akarjuk a teljesítményt a következő öt versenyen” – magyarázta a szakember.

A jelenlegi autójukról kiderült, nemcsak a Red Bullhoz képest gyenge, de a hétszeres világbajnok Lewis Hamiltonnak sem fekszik. A brit már a télen irányváltást javasolt, ám ez akkor még elmaradt. A megújulás várhatóan a segítségére lesz, ám Shovlin hangsúlyozta, nem az egyik versenyzőjük kívánalmai szerint fejlesztenek, igaz, fontosnak tartják, hogy versenyzőik elégedettek legyenek az autó vezethetőségével.

„Az autó nem mindig stabil a kanyarok bejáratánál, és ez azt jelenti, hogy nem igazán tudnak bízni benne. Egy kicsit nehéz működésre bírni a gumikat, túl sokat csúszkálunk nagy tempó mellett. Mindkét versenyzőnk visszajelzéseit felhasználjuk, valamennyi edzésen, és ezt a fejlesztés folyamatába is beépítjük. Végső soron úgy vélem, ha Lewis számára jobbá tesszük az autót, azzal George számára is javítunk rajta” – hangsúlyozta a mérnök.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak