Musorujsag
Élő Eredmények

Már nincs érvényben a pattogás elleni direktíva

Már nincs érvényben a pattogás elleni direktíva

RaceFans
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) nem alkalmazza tovább a Forma–1-es autók pattogását korlátozni hivatott szigorításokat, szükség esetén viszont – vagyis, ha a probléma ismét jelentőssé válik – kész azonnal bevezetni azt.

A 2022-es szabálymódosítások egyik „kellemetlen mellékhatása” az F1-es autók pattogása volt, amit az FIA egy, a szezon közben kiadott technikai direktívával igyekezett biztonságosabb kerek közé szorítani, azt követően, hogy több csapat és versenyző is felvetette, hogy a jelenség idővel egészségügyi problémákhoz, vagy balesetekhez vezethet.

A szövetség erre reagálva kidolgozott egy metrikus rendszert, amiben meghatározott egy értéket, aminél ó egyik autó függőleges irányú kilengése sem lehet nagyobb. Ezt a Belga Nagydíjon léptették érvénybe a sokat emlegetett 39-es technikai direktívával.

Ezt a 2022-es szezon elején is használták a 2023-as autók pattogásának ellenőrzésére, a szezonnyitó után azonban az FIA visszavonta az előírás érvényességét, miután Bahreinben azt tapasztalta, hogy a probléma súlyossága általában véve csökkent. Erről a változtatásról a csapatokat is tájékoztatták, a RaceFans információi szerint azonban előfordulhat, hogy újabb „hátraarc” jön majd.

FIA logó (Fotó: XPB)

Az FIA ugyanis kész újra bevezetni a limitet, amennyiben a pattogás ismét súlyosabb problémákat okoz, ráadásul azonnali hatállyal. Intézkedésük valóban villámgyors lehet, hiszen minden szükséges adat a rendelkezésükre áll, és egy működő rendszerük is van az ellenőrzéshez.

Ami a most érvényen kívülre helyezett limitet illeti, néhány csapat annak szükségességét már a bevezetéskor megkérdőjelezte, mondván a pattogás mértéke folyamatosan csökken, a mérnökök pedig hamar „természetesen” (az FIA beavatkozása nélkül) meg fogják oldani azt. A Red Bullt irányító Christian Horner szerint például egyes riválisok – elsősorban a leghangosabban panaszkodó Mercedes – eltúlozták a problémát, majd kritizálta a megállapított értéket is.

Ami a jelenlegi állapotokat illeti, a legtöbb csapat szerint komolyabb előrelépés történt a pattogás problémáját illetően. Többek között a Mercedes – tavaly talán ők szenvedtek legtöbbet a jelenséggel – csapatvezetője, Toto Wolff is arról beszélt, most lényegesen jobb a helyzet.

Mások szerint viszont teljesen továbbra sem sikerült megszabadulni a pattogástól (igaz, a szívóhatású autókkal annak teljes felszámolása jóformán lehetetlennek tűnik). Az Alfa Romeo versenyzője, Valtteri Bottas például a tesztidőszak után megjegyezte, bár a helyzet határozottan jobb, mint néhány hónappal korábban, de még mindig kompromisszumokat kell kötni a beállítások terén.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak