Musorujsag
Élő Eredmények

Megerősítették: egy nemek egyenlőségére épülő új csapat készül az F1-be

Megerősítették: egy nemek egyenlőségére épülő új csapat készül az F1-be

CNN
Az egykori BAR F1-es csapat alapítója, Craig Pollock megerősítette, egy nemek szerinti egyenlőségre épülő csapattal szeretne nevezni a 2026-os Forma–1-es bajnokságba.

Év elején írta ki a hivatalos pályázatot a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) a Forma–1-es mezőny bővítésére. Április 30-áig várják az érdeklődők jelentkezését, összesen két új csapat debütálhat a sorozatban. Miközben Michael Andretti és a Cadillac már korábban jelezte, hogy a királykategóriába tart, a múlt héten híre ment, hogy az összesen négy jelentkező közül az egyik egy korábbi csapatfőnök, Craig Pollock sajátos kezdeményezéséé lehet.

A jelenlegi Mercedes jogelődjét, a BAR-csapatot alapító Pollock időközben a CNN-nek megerősítette, valóban nevezni akarnak a Forma–1-be, mégpedig Formula Equal néven. A névválasztás nem véletlen:

Pollock négy éve dolgozik egy olyan csapat projektjén, amely 50-50%-os arányban alkalmaz női és férfi dolgozókat. Ez lehetőség szerint a versenyzőfelállásukra is igaz lenne.

Az F1-ben Jacques Villeneuve menedzsereként ismertté vált skót eredetileg már a nagy szabályváltozások évében, 2022-ben szeretett volna visszatérni egy új csapattal, ám ezt a tervét nem sikerült megvalósítania. Közben támogatókat is elveszített, ám úgy fest, most sikerült újakat találnia. Ő csupán közel-keleti befektetőket említett, ám a hírek szerint Szaúd-Arábia jelentené a Formula Equal hátországát.

„A célunk, hogy lehetőségeket és ösvényeket építsünk ki a nők számára, hogy eljuthassanak a motorsport csúcsszintjére. A koncepció és az ötlet az volt, hogy felépítünk egy Forma–1-es csapatot, amely ötven százalékban férfiakból, ötven százalékban nőkből áll. Ezt rendkívül nehéz megvalósítani egy már létező F1-es csapattal, sokkal könnyebb, ha tiszta lappal indítasz”

– mondta a CNN-nek Pollock.

Jacques Villeneuve és Craig Pollock (Fotó: XPB)

Amennyiben a Formula Equal projekt megfelel az FIA elvárásainak, új csapatként a következő nagy szabályváltozás évében, 2026-ban debütálna az F1-ben.

 

Női versenyző kell – de lesz is?

Érdekesség, hogy az FIA a pályázat kiírásakor a korábbiakhoz képest új kritériumként jelölte meg, hogy a nevezőknek konkrét terveket kell készítenie a fenntarthatóság, az egyenlőség, sokszínűség és befogadás, valamint a társadalmi szerepvállalás témájában.

Pollock hangsúlyozta, számukra nem csupán annyi a cél, hogy női versenyzőt juttassanak az F1-be, hanem az is, hogy a nők a férfiakéval azonos arányban képviseltessék magukat a csapatukban. A női versenyző alkalmazása mindenesetre meghatározó eleme lenne ennek.

„Tudjuk, hogy végig kell mennünk az akadémiák rendszerein. Tudjuk, hogy fel kell ezt építenünk, mert jelenleg nincs elegendő olyan nő, aki kellően képzett a Forma–1-es színvonalhoz. És ki is kell érdemelniük a helyüket”

– mondta a csapatalapító.

Pollock elmondta, azért állt a nyilvánosság elé most a tervükkel, mert egy bizottsági ülésen elhangzott a nevük, és kiszivárogtak részletek a projektjükről. „Nagyon óvatosnak kell lenned, hogy kivel beszélsz. Most lényegében be kell ismernem, hogy igen, ez igaz, neveztünk, így volt” – magyarázta.

 

A pénz nem lesz akadály

Jelen állás szerint egy új csapatnak 200 millió dollárt kell fizetnie az FIA-nak csak azért, hogy kárpótolja a meglévő 10 csapatot a létszámnövekedés miatti bevételkiesésért. A bővítést alapvetően ellenző jelenlegi gárdák a hírek szerint azonban máris kampányolnak ezen összeg akár háromszorosára emeléséért. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke nemrég azt mondta, ma a becslései szerint egy új csapatnak akár 1 milliárd dollárra is szüksége lehet ahhoz, hogy minden költséget fedezzen.

Az F1-ben nagyon terjeszkedni vágyó szaúdiak támogatásával Pollocknak ez össze is jöhet.

„Intenzív tárgyalásokat folytatunk egy… csak annyit mondanék, Perzsa-öbölben lévő országgal. Nem vagyok abban a helyzetben, hogy beszéljek erről és teljesen nyílt legyek ennek kapcsán. Majd a nagyon közeli jövőben ez is el fog jönni. Remélem, hogy működni fog, mivel igen sok pénzre lesz szükség”

– mondta az üzletember.

A szaúdi motorsportszövetség elnöke nemrég a Pollock terveiről elsőként beszámoló Racing News 365 portálnak megerősítette, fontolgatják, hogy saját csapattal is beszállnak az F1-be, de még nem született konkrét döntés.

Fotó: XPB

 

Szaúd-Arábia mint az esélyegyenlőség központja?

A Pollock-terv és Szaúd-Arábia mindenesetre sajátos együttállás lenne, hiszen utóbbi országot és az ott versenyző F1-et már eleve folyamatosan támadják az ottani emberjogi problémák miatt, így meglehetősen éles fordulat lenne, ha éppen a nőket csak nemrég volán mögé engedő szaúdiak támogatásával jönne létre az F1 első „félig női” csapata, és ők válnának az egyenlőség zászlóshajójává…

Pollock ennek kapcsán kiemelte, ők csak lehetőségeket akarnak teremteni a nőknek, és nem ők kopogtattak potenciális támogatók ajtaján, hanem fordítva.

„Ez nyilván összeköthető az egyenlőséggel, sokszínűséggel, befogadással és fenntarthatósággal. Nem én megyek hozzájuk. A valóságban ők kerestek minket, mert van egy kulcsrakészen működő szervezetünk, üzleti tervvel, minden költségkalkulációval, szóval minden készen áll”

– mondta az arab kapcsolat ellentmondásossága kapcsán.

Azt is egyértelművé tette, hogy amennyiben felvételt nyernek, nem európai központtal működnének. Ez szintén egybevág a szaúdi tervekkel, hiszen az ottani szövetség elnöke a közelmúltban jelezte, szeretnék, ha lenne egy szaúdi központú csapatuk.

„Ez lenne az első valóban Európán kívül működő Forma–1-es csapat. Ezt a Perzsa-öbölben lévő országban kéne felépíteni, és ez is a célunk. Ez egy hosszú távú projekt, nem rövid távú” – hangsúlyozta Pollock.

Szaúdi, nemek szerint összerakott F1-es gárda – a témát mostanság zászlajára tűző, komoly szaúd-arábiai támogatást is élvező (a szaúdi Aramcóval tervezik a jövő F1-es üzemanyagát) F1 számára talán jól hangzik. A bekerüléshez azonban egy sor technikai, sportszakmai feltételnek is meg kell felelni. A pályázatok elbírálására várhatóan az év közepéig kerül sor.

Borítókép: Fotó: Formula Equal

További tartalmak