Musorujsag
Élő Eredmények

Elárulta Hamilton, mi az a furcsaság a Mercedesen, amivel nem boldogul

Elárulta Hamilton, mi az a furcsaság a Mercedesen, amivel nem boldogul

Autosport, The Race
Felfedte és elmagyarázta Lewis Hamilton, mi az a sajátossága az idei Mercedesnek, amivel képtelen boldogulni, és amivel korábban még nem szembesült.

Bahrein után arról beszélt, hogy nem hallgatott rá a Mercedes, amikor irányt választott az autójával 2023-ra. Szaúd-Arábiában meg arról, hogy képtelen eggyé válni a W14-essel, hogy van egy alapvető sajátossága, amivel korábban még sosem szembesült, és amit nem tud megszokni. Lewis Hamilton Melbourne-ben most magyarázattal árnyalta a korábbi kijelentéseit, és elárulta, mi jelenti a legfőbb problémáját az idei Mercedesszel.

Az, hogy az autójuk hátulja instabil, valamint hogy nem termel elegendő leszorítóerőt, már eddig sem titkolták, a hétszeres világbajnok most viszont megerősítette azt is, amiről szakmai berkekben már pedzegették, hogy a csapat problémáinak egyik forrása lehet: a többi autóhoz képest előrébb helyezkednek el benne a versenyzők az előretolt pilótafülke miatt. Mint arra a brit rámutatott, ez az ő szempontjából nem az autó súlyelosztása kapcsán idéz elő problémákat, hanem a vezetési élmény szempontjából.

„Nem tudom, hogy az emberek tisztában vannak-e vele, de az első kerekekhez képest előrébb ülünk, mint bármelyik csapat versenyzői. A pilótafülkénk túlságosan közel van a határhoz. Vezetés közben úgy érzed, az első kerekeken ülsz, ami a létező legrosszabb érzés vezetés közben.”

„Amikor mész haza az autóddal, és a lábaid alatt vannak a kerekek, nem érzed magad jól egy körforgalomban… Ez teljesen megváltoztatja az autód jellegét, azt, ahogyan érzékeled a mozgását. És emiatt nehezebb kiszámítani, mint amikor hátrébb, középen ülsz benne. Egyszerűen szenvedek ettől” – fedte fel a hétszeres világbajnok.

Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes/Jiri Krenek)

A „buszélmény” mellett a W14-es ráadásul más szempontból is „orrnehéz”. Hamilton szerint az aerodinamikai egyensúlya is hasonlóan kényelmetlen: a leszorítóerő szempontjából nincs meg az összhang az eleje és a hátulja között. „Aerodinamikai szempontból egyszerűen túlságosan elöl van (ti. a terhelés). Nem úgy megy, hogy hátrébb van, és kanyarodás után, amikor felengeded a féket, elindul hátrafelé, vagy fordítva, amikor nagyon elöl van, aztán később hátra tolódik. Pont az ellenkezője annak, amit akarunk, és ezt próbáljuk megoldani” – magyarázta a brit.

Ezzel arra utalt, hogy az elülső és a hátsó leszorítóerő nem hozható egyensúlyba, az autójuk orra túlságosan tapad, és a hátulja viszont túl kevéssé ahhoz, hogy ezt követni tudja, ami a hátsó rész kiszámíthatatlanságához vezet.

A szívóhatású mai autóknál a nyomás „középpontja” hátrébb tolódott a korábbiakhoz képest, hiszen a leszorítóerő nagyobb hányadát termeli a padlólemez. A Mercedesnél az egyensúly vándorlásánál az a gond, hogy a kanyarok bejáratánál az orr túl „nehézzé válik”, és nincs meg a kívánt stabilitás.

Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes/Jiri Krenek)

Hamilton elárulta, a csapata tudatosan tervezte ilyenre az autójukat, mert ez tűnt a gyorsabb változatnak. Ám a hatással aligha számolt. És ha ő számolt volna vele, lebeszélte volna a mérnököket.

„Én hallgattam a csapatra, és azt mondták, ebbe az irányba kéne mennünk. Ha tudtam volna, milyen érzés lesz benne, ez nem történt volna meg. És a jövőben ezen változtatni kell, ez száz százalék”

– jelentette ki.

Hamiltont Dzsiddában azonban nemcsak ez a sajátosság hátráltatta, hanem egy beállításbeli választás is, amivel George Russell szerinte előnybe került vele szemben. Melbourne-ben most azt is elárulta, hogy ez a különbség a felfüggesztés beállítását érintette. „Van egy speciális dolog, amit be lehet állítani a felfüggesztésen, és ezt péntek este kell megtenni, a szabadedzések után, mert a hétvége hátralévő részében már nem változtathatsz rajta. Van, hogy működik, van, hogy nem. A múltban nálam volt, hogy nem működött, máskor igen. George-nál nagyszerűen működött, és nagyszerű munkát végzett. Nálam a versenyen az hiányzott, amit a beállítás az autó elejénél biztosít” – mondta a hétszeres világbajnok.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes/LAT)

További tartalmak