Musorujsag
Élő Eredmények

Leclerc: Van még esélyünk a bajnokságban

Leclerc: Van még esélyünk a bajnokságban

F1, Sky Sports
Miközben egyre távolibb emlék a Ferrari múlt évi ausztráliai diadala, és a gyors felzárkózás is egyre valószínűtlenebbnek hat, Charles Leclerc nem hajlandó még leírni az idényüket.

Egy évvel ezelőtt bajnoki éllovasként érkezett Ausztráliába Charles Leclerc. A legjobb autóban ült, a Ferrari képtelen volt hibázni, fő ellenfelük, a Red Bull viszont több műszaki hibával szembesült, és az autójuk vezethetőségével is komoly gondjaik voltak. A monacói megnyerte a melbourne-i versenyt, és mivel 46 pontos előnyre tett szert a fő riválisának tűnő, de kieső Max Verstappennel szemben, volt, aki máris odaadta volna neki a bajnoki címet.

Milyen jól járt volna vele!

Egy év elteltével most a Ferrari van szorult helyzetben az Ausztrál Nagydíj előtt. Leclerc hátránya „csak” 38 pont, ám a kilátásai rosszabbak, hiszen a Ferrarinak még dobogója sincs, a Red Bull körönkénti előnye az egy másodperchez közelít, ráadásul mellettük egyelőre a Mercedes és az Aston Martin is kemény diót jelent a Scuderia számára.

Leclerc-t a brit Sky Sports megkérdezte: azok után, hogy tavaly még minden esélye megvolt a bajnoki címre Ausztráliában, idén is úgy érzi, hogy még lehetséges nyerniük?

„Természetesen az. Még nagyon a szezon elején járunk. Persze nem bújhatunk el és mondhatjuk azt, hogy minden rendben, és hogy a mostani hétvégétől kezdve újra a győzelmekért fogunk harcolni. Őszintének kell lennünk önmagunkkal és a jelenlegi helyzetünkkel.”

„Messze vagyunk attól a teljesítményszinttől, amit elvárunk magunktól. De ez nem jelenti azt, hogy már nem lehetünk motiváltak. A szezon hosszú, a következő versenyeken elég sok fejlesztésünk érkezik majd, ami remélhetőleg segít felzárkózni a Red Bullra, mert jelenleg külön ligában vannak. És az Aston Martin is nagyon erős a versenyeken. Szóval dolgoznunk kell, és tudjuk ezt. De semmiképpen sem gondoljuk úgy, hogy a bajnoki cím elérhetetlen már. Ehhez túlságosan a szezon elején járunk még” – felelte Leclerc.

Charles Leclerc (Fotó: XPB)

A tavalyi győzelmet nem szívesen emlegette a jelenlegi helyzetükben. „Szép emlékek, de már… az idei évre figyelünk, és nem úgy érkeztünk erre a versenyre, mint tavaly. Világos, hogy nem teljesítünk olyan jól, mint tavaly, de nagyon keményen dolgozunk, próbálunk visszajutni az élre.”

„A tavalyi szép emlék. Mindenki nagyon örült, de most nagyon motiváltak vagyunk, az élre akarunk kerülni, és tudjuk, hogy dolgoznunk kell érte. Nem várok csodákat a hétvégétől, de aztán jön egy háromhetes szünet, és próbáljuk ezt a lehető legjobban kihasználni a fejlesztések gyors előkészítésére.”

Leclerc-t megkérdezték, az idei autójuk mennyire hasonlít a tavalyira, és minek köszönhető, hogy idén kevésbé versenyképes. „Nem tudom. Végső soron ez a sport relatív. Igen, ez a tavalyi autó továbbfejlesztése, de világos, hogy nem elég, ha a Red Bullhoz viszonyítunk, főleg a versenytempó szempontjából.”

Rámutatott, az alapgyorsaságuk idén sem rossz, de ez csak egy körön mutatkozik meg. „Az időmérőkön egész jók voltunk a szezon kezdete óta. A versenyekre kell fókuszálnunk, mert az autó azokon nagyon érzékeny.”

Charles Leclerc (Fotó: XPB)

„Amikor minden körülmény megfelelő, képesek vagyunk kihozni a legtöbbet a csomagból, de ha a körülmények egy kicsit változnak, egy nehezebb autóval jobban látszanak a korlátaink. Emiatt szenvedünk.”

„Erre kell most fókuszálnunk. Az időmérőn egészen közel vagyunk – remélem, hogy így lesz –, de a versenyen szerintem hasonló lesz a kép az eddigiekhez” – magyarázta, hozzátéve, az időmérőn maximális tapadás áll a rendelkezésükre a friss és lágy gumiknak köszönhetően, de hosszú távon ez nincs meg, és ezért romlik annyit a teljesítményük.

 

Borítókép: Charles Leclerc (Fotó: XPB)

További tartalmak