Musorujsag
Élő Eredmények

Már a teszten észlelte a Ferrari, hogy elszúrt valamit – náluk is jön a koncepcióváltás?

Már a teszten észlelte a Ferrari, hogy elszúrt valamit – náluk is jön a koncepcióváltás?

F1, Motorsport-Total
A Mercedeshez hasonlóan a Ferrari is kezdi belátni, hogy tévút az autókoncepciója? Carlos Sainz szerint a Red Bull fölénye miatt eljött a komoly változtatások ideje.

Azon a helyszínen versenyez a hétvégén a Forma–1 mezőnye, amelyen egy éve a Ferrari talán a legdominánsabb teljesítményét nyújtotta. Charles Leclerc múlt évi sima melbourne-i győzelme már csak megfakult emlék a vörösök számára, az idei évkezdésük szöges ellentéte a tavalyinak. Két futam után még dobogós helyezésük sincs, Dzsiddából pedig azzal a fájó elismeréssel jöttek el, hogy a versenynapon csak a negyedikek voltak a csapatok erősorrendjében a Red Bull, az Aston Marin és a Mercedes után.

Carlos Sainz elismerte, egyfajta pofon számukra, hogy így indult a sokkal jobbnak remélt szezonjuk. „Igen, meglep minket, hogy nem vagyunk olyan versenyképesek, mint tavaly. Nem vagyunk valami versenyképesek jelenleg, főleg a versenyen, ami a gyengénk. Ez egyfajta örökség tavalyról.”

„Nem végeztünk elég jó munkát, tudatában vagyunk ennek, látjuk. Tudjuk, mi a probléma, és ez jó. És most mindent elkövetünk a helyzet megfordításáért, amilyen gyorsan csak lehet. Ez nem egy verseny vagy egy hónap alatt fog megvalósulni, inkább egy középtávú terv. Ez mindenki számára világos. És mindent bele fogunk adni odahaza és a pályán is”

– bocsátotta előre a spanyol.

Carlos Sainz (Fotó: Ferrari)

Az olasz sajtó a héten hírül adta, hogy a Ferrari Imolára tervez egy nagyobb fejlesztési csomagot (igaz, egyes források szerint nem kizárt, hogy csak Barcelonában fogják bevetni azt). Úgy tudni, a Scuderia letér a tavaly óta járt útról, és feladja az autóját jellegzetessé tevő széles, teknős kialakítású oldaldobozát.

Sainz szavai is ebbe az irányba mutatnak. „A jó hír, hogy ismerjük az autónk gyenge pontját. Mind egyetértünk abban, hogy mi a gyenge pont. Az adatokból is látszik, és ez egészen egyértelmű irányt mutat nekünk a jövőre nézve” – jelentette ki.

„A Red Bull jelenleg teljes fölényben van. Az időmérőn, a versenyen, az egyenesekben, a közepesen gyors és a lassú kanyarokban, a gumikezelésben, a kerékvetők és az egyenetlenségek kezelésében. Ez megmutatja, hogy valamin változtatnunk kell. A jelenlegihez képest valami mást kell kipróbálnunk.”

Arra is utalt, hogy a Mercedeshez hasonló helyzetben vannak: a 2022-es eredmények alapján azt gondolták, érdemes tovább járniuk az útjukat, ám mostanra a jelek szerint eljutottak a felismeréshez, hogy ezen nem juthatnak elég messzire. „Az előző szezon rendkívül erős kezdése arra biztatott minket, hogy folytassuk a koncepciónkkal. De most már rájöttünk, hogy a Red Bull mindenütt világos előnyben van hozzánk képest.”

Carlos Sainz (Fotó: XPB)

SAinz elmondta, az alapvető gondjukat az jelenti, hogy túlságosan kiszámíthatatlan és bizonytalan az SF-23-asuk, és erre már a bahreini téli teszten rájöttek. „A szabályváltozásokkal az autók lassabbak lettek, és azt gondoltuk, hogy normális, hogy az autó érzékenyebbé vált, mert kevesebb a leszorítóerő. Azt gondoltuk, hogy ennek ellensúlyozása, a kijelölt céljaink elegendőek lesznek, és gyorsak leszünk.”

„Aztán elmentünk az első tesztre, és egyből láttuk, hogy mások nem küszködnek ennyire a szabályváltozások miatt, sokkal gyorsabbak, mint tavaly. Ez gondolkodóba ejtett minket, hogy valamit nyilvánvalóan nem csináltunk jól.”

„A jó hír az, hogy két futam után az elemzésekből  látjuk, mi a gyenge pont, tudjuk, hogy mitől ilyen érzékeny az autónk, látjuk az adatokból, és egészen biztos, hogy másoknál nem jellemző ez a sajátosság, így képesek leszünk a helyes irányba fejleszteni” – magyarázta Sainz.

A spanyol nyilatkozatain nem az érződik, hogy biztosak a Red Bull gyors utolérésében és abban, hogy felzárkóznak a bikásokra a bajnoki csatában. „Hogy meddig fog tartani, azt nem tudom megmondani. A különbség a Red Bullhoz viszonyítva nagyon nagy. A legnagyobb, amit az utóbbi szezonokban láttunk. Emiatt nagyon nehéz is lesz ledolgozni ezt a hátrányt. De ha van csapat, amely képes erre, az a Ferrari. Főleg úgy, hogy nagyon világos céljaink vannak. Teljesen megbízom az embereinkben odahaza és itt. Van egy tervünk, ezt fogjuk követni, és mindent bele fogunk adni.”

Carlos Sainz (Fotó: XPB)

Így megérkezni a versenyhétvégékre nem lehet egyszerű, ám Sainz szerint csak annyit tehetnek, hogy amíg nem lesz jelentős változás, próbálják a mostani csomagjukból kihozni a legtöbbet. „Világos, hogy Dzsiddában a versenytempó jelentette a gyenge pontunkat. Világos célt tűztünk ki magunk elé ennek javítására. A hétvégén arra az autóra fókuszálunk, amink jelenleg van, és vizsgáljuk, van-e bármilyen beállítás, bármi változtatás, ami változtathat a helyzetünkön.”

„Hiszen nem lehetséges, hogy két tizedre vagyunk az időmérőn, a versenyen viszont nyolcra. Kell lennie valaminek a kettő között, amire még nem leltünk rá.”

„A pályán mindent elkövetünk, hogy ez meglegyen, miközben a gyárban otthon mindenki gőzerővel dolgozik a fejlesztéseken, az új csomagokon, amik változtatni fognak a helyzetünkön az autóval” – vetítette előre, hogy a mostani csak a tüneti kezelés, a gyógymódot még nem találták meg.

Borítókép: Fotó: Ferrari

További tartalmak