Musorujsag
Élő Eredmények

F2: Iwasa nyerte az esős időmérőt

F2: Iwasa nyerte az esős időmérőt

Boxutca
A végig magabiztosan teljesítő Red Bull-junor, Ayumu Iwasa nyerte a Forma–2-esek melbourne-i időmérőjét, az óvatosan kezdő, majd hirtelen nagyot javító Théo Pourchaire-t megelőzve. Harmadikként Victor Martins zárt, aki az utolsó percekben összetörte autóját, ezzel „előrehozva” a kvalifikáció végét.

A Forma–1-es időmérő után szemernyit sem javultak a körülmények Melbourne-ben, sőt a rövid „szünetben” még több víz került a pályára, igen nehéz helyzetben volt tehát az időmérőre készülő F2-es mezőny.

A versenyirányítás az eső és a vízátfolyások ellenére megadta a zöld jelzést, az autók pedig gyorsan pályára is gurultak, négy perc után viszont piros zászlóval megszakították a kvalifikációt.

Ez senkit sem ért meglepetésként a körülményeket látva, és azt, hogy az időmérő első percében több kicsúszást is láthattunk: Oliver Bearman és Jak Crawford pórul is jár, mindketten összetörték első szárnyukat miután megpördültek és „falaztak” a vizes pályán.

A pályán maradt szurkolók és a csapatok legnagyobb örömére a megszakítás után a körülmények gyorsan javultak, és az FIA egy negyedórás szünet után úgy döntött, újraindítja az időmérőt.

Az eső szerencsére nem tért vissza, és az aszfalt folyamatosan száradt, ahogy az autók visszatértek és egyre több kört teljesítettek, az aktivitásra pedig nem lehetett panasz, hiszen a mezőny minden tagja azonnal pályára gurult.

Ahogyan azt ilyenkor megszoktuk, az eredmények folyamatosan javultak, és a tabella is állandóan változott. Az viszont hamar egyértelművé vált, hogy a hazai közönség előtt versenyző Jack Doohan, a Red Bull japán védence, Ayumu Iwasa, valamint a szintén a bikások programjában edződő Isack Hadjar is komoly kihívó lehet, akárcsak a szaúdi időmérő nyerte, Victor Martins.

Ők ugyanis több alkalommal is megszerezték majd visszaszerezték a vezetést, vagyis tempójuk körről-körre biztató volt. Velük ellentétben óvatosan kezdett a listavezető, Ralph Boschung és a pontversenyben második Théo Pourchaire is.

A francia azonban három és fél perccel a leintés előtt odatette magát, jelezve, bizony vele is számolni kell! Pourchaire addigi legjobb körével rögtön az élre ugrott, igaz, néhány másodperccel később Iwasa letaszította őt a „trónról”.

Ők ketten mondhatni a legjobbkor javítottak, három perccel az edzés vége előtt ugyanis ismét megszakították a körözést, miután Martins „falazott” az ötös kanyarnál, és mivel az autó mentése hosszabb időt vett igénybe, az ég egyre sötétebb volt és egyébként is csak kevés idő állt volna a mezőny rendelkezésére, a versenyirányítás leintette az időmérőt!

Iwasa szerezte tehát meg a rajtelsőséget a vasárnapi főfutamra, másodikként pedig Pourchaire végzett. Martins a hiba ellenére harmadik lett, Hadjar pedig negyedikként zárta az időmérőt. Zane Maloney ötödik, Bearman hatodik volt, majd a legjobb tízben Kush Maini, Crawford és Dennis Hauger volt a sorrend.

Az időmérő nagy vesztese az esős körülmények között általában jól teljsítő és a mai kvalifikációt is jól kezdő Doohan lett, aki az utolsó percekben nem tudott javítani a piros zászló meglengetését követően, így végül csak tizennegyedikként zárt.

Ami a szombati sprintet illeti, annak – amennyiben az eredmény változatlan marad – Hauger vághat neki az első, Crawford pedig a második rajthelyről.

Iwasa az időmérő megnyerésével az azért járó ként pontnak köszönhetően a bajnoki tabellán feljött a második helyre, a listavezető Boschung – aki végül tizenegyedik lett a kvalifikáción – pedig csupán azért tarthatta meg elsőségét, mert győzelme mellett egy második helyezése is van már, pontegyenlőség esetén pedig a jobb helyezések döntenek.

Borítókép: Kép: DAMS

További tartalmak