Musorujsag
Élő Eredmények

Intézkedett az FIA, Alonso ma már bukná a dobogóját

Intézkedett az FIA, Alonso ma már bukná a dobogóját

Autosport
Reagált az FIA a Fernando Alonso szaúdi büntetése körül kialakult kavarodásra. Ma már nem kaphatná vissza a dobogóját a spanyol.

Elvette, majd visszaadta a harmadik helyezését Fernando Alonsónak az FIA a két héttel ezelőtti Szaúd-arábiai Nagydíjon. A futamot követően kiosztott 10 másodperces időbüntetés azért járt neki, mert a felvételek visszanézése után megállapították, hogy amikor a kerékcseréjénél letöltötte a korábbi 5 másodperces büntetését, a hátsó emelőt tartó ember az autójához érintette az eszközét.

Az Aston Martin gyorsan reagált, és fél órával az ítélet után előállt pár bizonyítékkal, amivel töröltette a büntetést. Annak köszönhetően járt sikerrel, hogy az FIA az indoklásában azt állította, egy csapatokkal tartott év eleji megbeszélésen tisztázták, az autónak már a puszta érintését (kézzel vagy bármilyen eszközzel) is az autón való munkának tekintik. Az Aston bizonyította, hogy a kérdéses megbeszélésen nem született konkrét megállapodás erről, és mivel a szabályzat nem tiltja nyíltan az autó érintését, csak a rajta való munkát, így nincs jogalapja Alonso megbüntetésének.

Az FIA a történtek után pénteken összeült a csapatok sportigazgatóival, és megvitatta a helyzetet. A találkozón tisztázták a szabályok értelmezését, és megállapodtak arról, hogy mostantól az autó puszta érintését is az autón való munkának tekintik. Alonso lett tehát az utolsó, aki megúszta az ilyen jellegű büntetést.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

A vonatkozó szabályon nem változtatott az FIA (ehhez más folyamatra lenne szükség), ám körbeküldött a csapatoknak egy direktívát, melyben tisztázta:

  1. A tisztázás végett és további intézkedésig: az autó vagy versenyző fizikai érintése kézzel, eszközökkel vagy felszereléssel (beleértve az első és hátsó emelőket is) egy ilyen büntetés idején végzett munkának minősül.
  2. A hűtők használata a büntetés letöltése alatt engedélyezett, amennyiben nem érnek hozzá az autóhoz.
  3. Az eddigi gyakorlatnak megfelelően, az 54.3.a és 54.3.b szabályok alapján többszörös büntetés esetén ezeket egy kerékcserénél le lehet tölteni. Egy 5 és egy 10 másodperces büntetést például egyetlen 15 másodperces büntetésként.

Az FIA emellett megerősítette, hogy módosított a rajtkockák felfestésén: 20 centiméterrel szélesebbé tette őket, és elhelyezett bennük egy hosszanti viszonyítási vonalat.

Fotó: XPB

Alonso esete kapcsán megjegyezték, vannak bizonyos íratlan, de a gyakorlatban alkalmazott szabályok, amiket a folytatásban talán rögzíteniük kellene a tisztánlátás érdekében. Vizsgálják továbbá azt is, hogy Alonso 10 másodperces futam utáni büntetése miért jött annyira későn.

„Felül fogjuk vizsgálni az eset további szempontjait a potenciális javítás érdekében. Ez magába foglalja más bevett gyakorlatok felülvizsgálatát is, amik nincsenek egyértelműen dokumentálva, és amik miatt szükséges változtatni a szabályzatot vagy a sportdirektívákat, hogy elkerüljük a jövőbeli hasonló eseteket. Emellett vizsgáljuk a további különböző folyamatokat, amik időbeli késéshez vezethetnek a verseny utolsó szakaszában érkező bírói jelentések esetén” – írta a szövetség.

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak