Musorujsag
Élő Eredmények

Albon és a „fekete mágia” – most ez volt a kulcs!

Albon és a „fekete mágia” – most ez volt a kulcs!

Motorsport
Az időmérő meglepetésembere, Alexander Albon úgy véli, a jó szereplés kulcsa ezúttal a gumikezeléshez szükséges „fekete mágia” elsajátítása volt Melbourne-ben, az autó nyers tempója alapján ugyanis nem hiszi, hogy bejutott volna a Q3-ba.

A Williams thai versenyzője a nyolcadik rajthelyet szerezte meg a szezon eddigi legizgalmasabb, legváltozatosabb kvalifikációján. Annak ellenére, hogy autójával kapcsolatban megjegyezte, az továbbra sem tartozik a leggyorsabbak közé, csapatával viszont remekül ki tudta használni a körülmények adta lehetőségeket.

A változó, a vártnál hűvösebb időjárási viszonyok között ugyanis egész hétvégén kiemelten fontos szerepe volt a gumimelegítésnek, Albonék pedig remekül ráéreztek arra, hogyan tudják hamar a megfelelő tartományba hozni a „papucsokat”, miközben többen küszködtek ezzel.

„Az első mért kör egész hétvégén rémálomszerű volt” – utalt arra, hogy valóban nagyon nehéz volt gyorsan működésbe hozni a Pirelliket. „Úgy értem, nagyon változatos vezetésre van szükség, olyan, mintha ki kellene lépned a komfortzónádból ahhoz, hogy jó kört fuss. Amikor belejöttem, az időmérő remekül ment. Ha jól érzed magad, megvan az önbizalmad és a tapadás is, akkor már a határokat is feszegetheted” – tette hozzá.

„Az időmérő végül nagyon sima volt. Ha megnézzük a köröket, láthatjuk, hogy igazából folyamatosan gyorsabbak tudtunk lenni egy kicsit, és ilyen jó lett az eredmény. Úgy kezdtük meg az időmérőt, hogy azt hittük, ezen a pályán a kilencedik leggyorsabb csapat vagyunk, és végül folyamatosan ott voltunk a kilencedik-tizedik helyezés körül” – emelte ki.

Alexander Albon (Fotó: XPB)

„Amikor ilyen egyediek a körülmények, és mindenki szenved egy kicsit a gumikkal, tudunk meglepetést okozni, és most nagyon jó munkát végeztünk. Amikor a hétvégék egy kicsit rutinszerűbbek és kiszámíthatóbbak, akkor talán kiszolgáltatottabbak vagyunk. Mi próbáljuk kihasználni a furcsa futamokat és előnyt kovácsolni akkor, amikor a többiek küszködnek. Most itt is ez történt” – magyarázta.

Megjegyezte, ez a hétvége újra rámutatott arra, mennyire nehéz megérteni a jelenleg használt Pirelli abroncsokat. „Ez egy furcsa dolog. Fekete mágia, mióta a Pirelli itt van. Néha ahhoz, hogy gyorsabban vezess, lassabban kell menned. Ha túl korán feszegeted a határokat, annak a kör végén megiszod a levét. Nem mindig egyértelmű a dolog. A Q3-as körömben úgy éreztem, a határon vagyok, de nem lépem át azt. A harmadik szektorban is jó volt még a tapadás. Egyszerűen minden összeállt. Sokszor, ha az első két szektorban odateszed magad, akkor a végére elfogysz, mert túl keményen nyomod, de ma nem ez történt.”

Végül kiemelte, a jó szereplés őt és az egész csapat feltüzelte a folytatásra, miközben az is motiválóan hat rájuk, hogy szilárd fejlesztési tervvel bírnak. „Izgalmas és motiváló, amikor tudod, hogy minden hétvégén esélyes vagy a pontszerzésre. Ezért élek, és a csapat is ezért él. Remek a gárda energiája. Remélhetőleg ezt tartjuk és a fejlesztésekkel is nyomást gyakorolhatunk. De egyelőre elfogadjuk ezt az eredményt egy mini győzelemnek. Mert ez számunkra egy győzelem” – zárta gondolatát.

Borítókép: Alexander Albon (Fotó: XPB)

További tartalmak