Musorujsag
Élő Eredmények

Masi elmondta, hogyan tette túl magát a halálos fenyegetéseken - vége a depressziós korszakának

Masi elmondta, hogyan tette túl magát a halálos fenyegetéseken - vége a depressziós korszakának

Daily Mail
Érzése szerint túl későn kért profi segítséget, és az F1-ben töltött időszakában túlságosan elhanyagolta a mentális egészségét.

A 2021-es évzáró miatt menesztett Michael Masi mára sínre került. Fenntartásokkal lépett be újra az F1-es paddockba, de jelezte, ha Lewis Hamiltonék valaha is beszélni akarnának vele, ő készen áll.

Visszatért az F1-es paddockba Michael Masi korábbi versenyigazgató. Az ausztrál Supercars-betétsorozat képviselőjeként van jelen a melbourne-i pályán, és a rossz emlékű 2021-es Abu-dzabi Nagydíj óta most először interjút adott egy brit lapnak, a Daily Mailnek.

A múlt januári kirúgása óta Masi csak egyszer beszélt a nyilvánosság előtt a két évvel ezelőtti szezonzárón történtekről, pontosabban inkább arról, milyen „sötét időszakot” élt meg az azt követő hetekben, hónapokban, amikor sorra kapta a halálos fenyegetéseket a bajnoki címet elvesztő Lewis Hamilton szurkolóitól. A zárófutamon hozott döntéseinek hátteréről és az azt követő vizsgálatról, valamint az elbocsátásáról az FIA-val kötött megállapodásuk értelmében tudniillik nem beszélhet.

Michael Masi (Fotó: XPB)

Masi tavaly áprilisban boldogan intett búcsút Angliának és költözött haza Ausztráliába, ahol most először merte betenni a lábát az F1-es paddockba.

„Kicsit ideges voltam szerdán, amikor először bejöttem, de látható, milyen kedves fogadtatásban részesültem”

– mondta a Daily Mailnek, utalva arra, hogy a régi FIA-s és F1-es ismerősök, barátok örömmel üdvözölték őt.

Elmondta, amíg a korábbi pozíciójában Londonban kellett laknia, nem is vette észre, a sok utazgatás mennyire megviselte. „Szerettem a munkát, de nem vettem észre, hogy milyen hatása van az emberre az utazásoknak. 2021-ben szó szerint egy repülőn éltem. Most viszont kiélvezhetem, hogy odahaza főzhetek vagy találkozhatok a hozzátartozóimmal.”

„Az egyetlen élő nagyszülőm, Agusta nyolcvankilenc éves, és tíz percre lakik tőlem. Nem tud egy szót sem angolul (ti. olaszországból származik), és örül, hogy látogatom, együtt kávézgatunk. Ezek csak apróságok, amikről nem észleled, milyen fontosak. Esküvők, születésnapok.”

Michael Masi (Fotó: Moy / XPB Images)

„Amikor abbahagytam az FIA-nál, azt mondtam a szüleimnek: ezek a napok véget értek számomra. Megmondtam nekik Abu-Dzabi után, hogy ne zaklassák magukat azzal, hogy bármit olvasnak vagy néznek. Nem egészséges. Ez a hely mérgező tud lenni. A közösségi oldalak sokszor nagyszerű eszköznek számítanak, de máskor egyáltalán nem.”

Miközben korábbi nyilatkozata szerint az Abu-Dzabi utáni hónapokban depresszióval küzdött és nagyon le is fogyott, Masi ma újra kicsattan az egészségtől, és kedélyesen tud mosolyogni. „Figyeltem magamra. Jót tett nekem. Erre volt szükségem. Sok időt töltöttem azzal, hogy jó fizikai állapotba hozzam magam, de jó ideig nem töltöttem elég időt a mentális oldallal.”

„Voltak emberek, akikkel beszéltem utána. Az akkori párommal, aki nagyszerű támogatást nyújtott, a barátokkal és családdal. Profi segítséget is kértem, de talán később, mint kellett volna. Az előző év második felében. De addigra már nagyjából lecsillapodtak a kedélyek” – mesélte Masi.

Michael Masi (Fotó: XPB)

Elárulta, a múlt szezon végéig F1-es versenyeket sem nézett, de végül beadta a derekát. Ma felvételről nézi a futamokat, általában hétfőnként, egy tészta mellett. „Az én időzónámban” – jegyezte meg.

A lap megkérdezte, szeretné-e visszakapni a régi munkáját, amire nevetés volt a válasza.

Arra a kérdésre, meg tudja-e érteni azok indulatait, akik azzal vádolják, hogy tönkretette Hamilton versenyét és bajnokságát, illetve el tudja-e képzelni, hogy valaha is beszéljen Hamiltonnal, Masi elmondta: „Nekik megvan a maguk nézőpontja, és ehhez joguk van. Tiszteletben tartok minden nézőpontot. És nem nekem kell kommentálnom, mit csinálnak vagy gondolnak.”

„Amennyiben megkeresnek, hogy beszélnének velem, én nyitott vagyok rá. És mindig is az voltam”

– tette egyértelművé.

Lewis Hamilton azonban továbbra sem az. Csütörtökön Melbourne-ben megkérdezték, most, hogy jelen van Masi is, tervez-e vele beszélni, a brit bajnok közölte, hogy nincs mondandója, és csak a jövőjével foglalkozik.

Borítókép: Michael Masi (Fotó: Batchelor / XPB Images)

További tartalmak