Musorujsag
Élő Eredmények

„Erre nincsenek szavak” – Russell feleslegesnek látta az őt nyeregből kiütő piros zászlót

„Erre nincsenek szavak” – Russell feleslegesnek látta az őt nyeregből kiütő piros zászlót

F1
Vezető helyről a szakadékba: amilyen nagyszerűen indult, olyan katasztrofális véget ért George Russell Ausztrál Nagydíjra.

Szombaton fogadkoztak, vasárnap cselekedtek. A Mercedes a sikeres időmérő edzése után az esélytelenek nyugalmával próbálta megtámadni a domináns Red Bullban ülő Max Verstappent, és George Russell sikerre is vitte a tervet: már az első kanyarban a címvédő elé került és az élre állt. Mivel két kanyarral később Lewis Hamilton is előzött, a Mercedes és Russell számára ideálisnak tűnt az alapfelállás.

Aztán jött Alexander Albon balesete, ami miatt elsőre biztonsági autós fázis lépett életbe. Ezzel indult Russell zuhanása. A Mercedes kerékcserére hívta a britet, majd kemény gumin küldte vissza őt, remélve, hogy később profitálni tudnak az ezzel megspórolt idővel.

George Russell kerékcseréje (Fotó: Formula1/Twitter)

„Ami nem a te napod, az nem a te napod. Igazán csalódott vagyok” – mondta Russell az F1 riporterének.

„Először amiatt voltam, hogy piros zászlóval megállították a versenyt. Erre nincsenek szavak. Szaúd-Arábiában hasonló volt a helyzet, amikor teljesen feleslegesen érkezett a biztonsági autó.”

„Azt gondoltuk, helyesen döntöttünk. A csapat helyes döntésnek gondolta a biztonsági autós fázis alatti kiállást. Meglepett, hogy Lewis és Max kint maradt, de valójában nagyon elégedett voltam ezt látva, mert úgy éreztem, ez a kezemre játszik. Aztán a piros zászló mindent tönkretett.”

Russell a 7. helyre esett vissza, a kiállás miatti előnyét pedig törölte, hogy a 8. körben jött a piros zászló, ami alatt eleve mindenkinek lehetősége volt kereket cserélni. Toto Wolff csapatfőnök nem győzött bocsánatot kérni Russelltől, és azzal biztatta, még így is a dobogóra állhat, talán „még többet” is kihozhat a versenyből.

George Russell kiesése a 18. körben (Fotó: Formula1/Twitter)

Russell nagy elánnal vetette bele magát a felzárkózásba az újraindítás után, öt kör alatt visszazárkózott a 4. helyre, amikor jött az újabb váratlan pofon, ami már padlóra küldte: lángolni kezdett az autója. A 18. körben adta fel az álomból rémálomba átforduló versenyét.

„Az újraindítás jól sikerült. Fernandót szerintem nehéz lett volna megelőzni, de közel voltunk. Minden, amit csináltunk a hétvégén, jó volt. Az időmérő nagyszerű volt, a rajt nagyszerű volt, az újraindítás nagyszerű volt. A taktikai döntés helyes volt. Kár, hogy most itt vagyok…”

Russell azért a jó oldalát is látja a hétvégéjének. Rámutatott, egyre jobb a Mercedes, és neki is jól megy mostanság. „Száz százalék, hogy előreléptünk. A Red Bull elérhetetlen, magunkra kell fókuszálnunk. Fejlesztések nélkül is nagyot javítottunk az autón. És ezzel elégedettek lehetünk, mert egyértelműen mi voltunk a második legjobb csapat ezen a hétvégén.”

„A teljesítményünkre tehát büszke vagyok. Az elmúlt két hétvégén csapatként és én versenyzőként is mindent jól csináltunk érzésem szerint. Néha csak ennyit tehetünk”

George Russell (Fotó: Mercedes)
Borítókép: George Russell kiesése a 18. körben (Fotó: Formula1/Twitter)

További tartalmak