Musorujsag
Élő Eredmények

F3: Kettőből kettő – Bortoleto az ausztrál főfutamot is megnyerte!

F3: Kettőből kettő – Bortoleto az ausztrál főfutamot is megnyerte!

Boxutca
Hiába tapadt rá szinte végig piócaként, és próbálta hibára kényszeríteni a rutinos Grégorie Saucy, az F3 „szuperújonca”, Gabriel Bortoleto második főfutamát is megnyerte. A svájcinak végül be kellett érnie a második helyezéssel. Harmadikként Gabriel Minít intették le.

A szezon második főversenyének startját a pontversenyt vezető Gabriel Bortoleto várta a legkedvezőbb pozícióból, miután pénteken megszerezte rövid F3-as pályafutásának második pole pozícióját (és bezsebelte az azért járó két bajnoki egységet is).

A brazil újonc mellől a már rutinos (második F3-as évadját kezdő) Grégoire Saucy indult, akit két újabb zöldfülű követett: a második soron Gabriele Miní és Leonardo Fornaroli osztozott.

Az ötödik helyről a tegnapi sprint győztese, Zak O’Sullivan indult, a hatodik rajtkockára pedig Paul Aron állíthatta fel autóját, aki szombaton szerezte meg első dobogós pozícióját az F3-ban. A hetedik helyről az a Franco Colapinto várta a lámpák kialvását, aki szombaton ugyan elsőként ért célba egy műszaki szabálytalanság miatt azonban kizárták…

A rajt F3-as mércével meglehetősen nyugalmasan telt: a pilóták tisztán abszolválták az első kanyart, ami pedig a sorrendet illeti, Bortoleto, Saucy, Miní és Fornaroli is őrizni tudta pozícióját.

A rajt utáni helyezkedésnek két nagy vesztese volt: Colapinto és Sebastián Montoya. Az argentin defektet kapott az ötös kanyarnál és a tech-pro falnak csapódott (szerencsére sértetlenül megúszta az ütközést), a kolumbiai pedig egy korai koccanás miatt került a pálya szélére.

Grégoire Saucy (Fotó: XPB)

Colapinto kiesése után gyorsan pályára küldték a biztonsági autót is, ami gyorsan véget vetett a korai párharcoknak. Mivel a megszakítás alatt a tech-pro falat is rendbe kellett hozni, az első SC-szakasz meglehetősen hosszúra sikerült: a mezőny csak a hatodik körben kapta meg a zöld jelzést, ami után az élmezőny ismét higgadtan rugaszkodott el.

Az első négyes sorrendje ismét változatlan maradt, a középmezőny viszont több csatát is hozott. Izgalmakból persze a sor elején sem volt hiány, Saucy ugyanis folyamatosan tapadt az élen álló Bortoletóra, igaz, előzési manővert nem tudott indítni a brazil ellen.

Kettejük között a különbség hat kör elteltével – vagyis a futam tizenkettedik körében – is egy másodperc alatti volt a különbség, a tizenharmadikban pedig újra le is nullázódott, Ido Cohen kiesése után ugyanis újabb biztonsági autós fázis következett, ami természetesen lehetőséget adott Saucynak arra, hogy levadássza az élen állót.

Bortoleto azonban a második újraindításkor is higgadtan reagált és magabiztosan őrizte pozícióját. Sőt, a brazil ezúttal le is tudta szakítani magáról üldözőjét: néhány kör alatt egy másodperces előnyre tett szert.

A középmezőnyben ezalatt a kilencedik helyről rajtoló, és a tegnapi versenyen több hibát is elkövető, a mainak tehát bizonyítási kényszerrel nekivágó Luke Browning szállította a „műsort”, a brit ugyanis sikeresen feledtette a szombati hibákat előzéseivel. A második biztonsági autós fázis után már a hatodik pozícióban volt, miután legyűrte Aront.

Gabriele Miní (Fotó: XPB)

Saucy a futam utolsó szakaszában ismét rákapcsolt, megfutotta a leggyorsabb kört és gyorsan lefaragta hátrányát Bortoletóval szemben. A brazil azonban remekül menedzselte az utolsó köröket is: noha nem tudott ismét másodperces előnyre szert tenni, öt-nyolc tizedes fórját tartani tudta, nem engedve előzési közelségbe riválisát.

Ezzel pedig második F3-as főversenyén második futamgyőzelmét is elhódította, előnyét pedig értelemszerűen tovább növelte a bajnoki tabellán. Saucynak be kellett érnie a második helyezéssel, Miní pedig ezúttal nemcsak megszerezte, hanem meg is őrizhette dobogós pozícióját (Bahreinben elsőként ért célba, egy büntetés miatt azonban a pontzónából is kiszorult).

Fornaroli negyedikként ért célba, O’Sullivan ötödik lett, Browning pedig hatodik. Pontot Aron, Dino Beganovic, Joseph Maria Martí és pályafutása során először Taylor Barnard szerzett még.

Melbourne-ben a következő program az F2-esek sprintversenye lesz, amit 3:30-tól az M4 Sporton is figyelemmel követhetnek, magyar idő szerint reggel hétkor pedig startol a hétvége legjobban várt eseménye, az F1-esek nagydíja!

Borítókép: Gabriel Bortoleto (Fotó: XPB)

További tartalmak