Musorujsag
Élő Eredmények

Russell: Megnyerhettük volna ezt a versenyt

Russell: Megnyerhettük volna ezt a versenyt

Sky Sports
George Russell úgy érzi, le tudta volna győzni Max Verstappent, ha nincs az értelmetlennek tűnő piros zászló, ami elindította őt a lejtőn.

Nem sok mindent csinálhatott volna jobban George Russell az Ausztrál Nagydíjon, mégis üres kézzel, elégedetlenül távozik Melbourne-ből. A második rajthelyről induló brit már az első kanyarban átvette a vezetést Max Verstappentől, majd magabiztosan tartotta is, egészen az Alexander Albon balesete miatt pályára küldött biztonsági autóig.

A Mercedes ekkor úgy döntött, kihasználja az „olcsó” kerékcsere-lehetőséget, és a boxba hívta az éllovast. Ezzel a 7. helyre esett vissza, ám úgy érezte, van akkora a helyzeti előnye a pályán maradó Lewis Hamiltonnal és Max Verstappennel szemben, hogy később visszaálljon az élre. Ezen előnyét viszont elvette a nem sokkal később életbe léptetett piros zászló, mely mindenki számára ingyen kerékcsere-lehetőséget biztosított.

Russellnek meggyőződése, ha végigjátszhatták volna a stratégiájukat, övé lehetett volna a győzelem. Még úgy is, hogy a Red Bull továbbra is nyilvánvaló erőfölényben van velük szemben. „Frusztrált vagyok és csalódott, mert egy ilyen pályán nem tudsz előzni a kiállás után, és én láttam, hogy Max és Lewis nem álltak ki, ami őszintén szólva eléggé meglepett.”

George Russell előzi Pierre Gaslyt a 14. körben (Fotó: Formula1/Twitter)

„A hetedik helyre tértem vissza új kemény gumikon, és előttem voltak. Arra gondoltam, most már a miénk a verseny. Nem látom okát, miért ne nyerhettük volna meg a mai versenyt, tudva, hogy mennyire közel volt Lewis és Max, és hogy milyen jó volt a tempónk az elmúlt két hétvégén. Max nyilván megelőzte Lewist is, de ezen a hétvégén ez a mi versenyünk lehetett volna”

– vélekedett a brit.

Kiemelte, az is segítségére lett volna, hogy ketten voltak egy ellen. „Max talán csak beosztotta a versenyét, de szerintem nehéz lett volna előznie, főleg, ha Lewis közöttünk van” – utalt arra, hogy Hamilton így akár a DRS-sel védekezhetett volna a címvédő ellen.

Hogy mennyire volt nehéz az előzés, az persze más kérdés. Verstappen később a DRS-zónának már a felénél kikerülte Hamiltont, akkora tempófölényben volt nyitott szárnnyal…

Max Verstappen előzi Lewis Hamiltont a 12. körben (Fotó: Formula1/Twitter)

Russell egyébként indokolatlannak nevezte az első piros zászlót. És főnöke, Toto Wolff is annak érezte.

„Egyszerűen a korábbi tapasztalatokra hagyatkozva döntöttünk. A piros zászló nagyszerű a szórakoztatáshoz, de nem számítottunk rá, hogy ennyire gyakran jön. Talán ez az új módi. Amíg mindenki tud róla, addig rendben”

– fogalmazott az osztrák.

Ám még ha nekik kedvezően is alakultak volna az események, Russell a kiesését okozó motorhibát vélhetően akkor sem kerülhette volna el. A hírek szerint az egyik henger adhatta meg magát. „Ahogy kijöttem a nagy tempójú kilenc-tízes kanyarokból, éreztem, hogy valami elszállt, de négy kanyarral később álltam le” – mesélte Russell.

George Russell kiesése a 18. körben (Fotó: Formula1/Twitter)

Wolff hozzátette: „Nagy bumm volt, röpködtek a darabok, és határozottan nem egy kis hiba volt.”

Russell a győzelemről tett kijelentése ellenére elismeri, a Red Bull még mindig nagy fölényben van. „Messze vannak mindenkitől. Ha feltekernek mindent, talán öt-hat-hét tizeddel vannak a többiek előtt. Szóval sok munkánk lesz még. De most a hétvége jó oldalát nézzük: valahányszor pályára mentünk, nem hozhattunk volna ki belőle ennél többet, amire büszke vagyok.”

És arra is büszke, hogy csapata fejlesztések nélkül is javul. „Igazán jónak éreztem a tempót, nagyszerű volt egész hétvégén. És ha megnézzük, bármit csináltunk, mindenből a maximumot hoztuk ki. Nagyszerű időmérőnk volt, nagyszerű volt a rajt, jól beosztottuk az első etapot. Egész szépen el tudtam lépni az első etapban, pedig Lewis keményen nyomta mögöttem. A gumikat elnézve jó lehettem volna később is” – vélekedett.

Borítókép: George Russell (Fotó: Mercedes)

További tartalmak