Musorujsag
Élő Eredmények

Djokoviccsal értetlenkedett Russell az F1 észszerűtlen szervezésén

Djokoviccsal értetlenkedett Russell az F1 észszerűtlen szervezésén

ATP Tour, Express
Teniszmeccsen járt George Russell, és ott derült ki: az F1-es versenyzők tárgyalnak a sorozat vezetőivel a versenynaptár észszerűsítéséről.

Zajlik Monacóban az ATP 1000-es tenisztorna, melynek a napokban F1-es sztárvendége volt. George Russell Novak Djokovics Ivan Gakov elleni győztes meccsét nézte a lelátóról, majd utána eldiskurált egyet a szerb sztárral.

Djokovics arról érdeklődött a Mercedes versenyzőjénél, hol lesz a következő versenyük. „Azerbajdzsánba megyünk legközelebb. Most tértünk vissza Melbourne-ből” – felelte a brit, majd elárulta, nem volt könnyű helyre rázódnia a nagy utazás és időeltolódás után.

„Melbourne gyilkos. Mármint vagy egy hét kellett a visszatéréshez. Úgy volt, hogy Kínába megyünk jövő héten, de végül is van két hét szünetünk. Aztán jön Azerbajdzsán, és csak utána indul be igazán a szezon” – mondta Russell.

Djokovics annak hallatán, hogy Bakuból Miamiba mennek, csodálkozott, földrajzi szempontból hogyan lehetett ilyen észszerűtlenül összeállítani a versenynaptárt. „Nem nagyon tartanak benneteket egy kontinensen” – mondta.

Russell mosolyogva árulta el, hogy ez a kérdés őket is foglalkoztatja, olyannyira, hogy tárgyalni kezdtek az F1 vezetőivel. „Nem-nem. Volt pár megbeszélésünk erről, mert eléggé mozgalmas” – fogalmazott a versenyzők érdekvédelmi szervezetét, a GPDA-t igazgatóként vezető brit.

E párbeszéd azt mutatja, hogy az F1 résztvevőit továbbra is foglalkoztatja a kérdés, ami már a 2023-as naptártervezet közzétételekor sokakban megfogalmazódott. Az egyre több verseny régóta téma, hogy földrajzi szempontok alapján kellene csoportosítani a versenyeket, ám annyi egyéb tényező játszik még szerepet a program alakításában (egyéni kérések, marketingszempontok, időjárás, helyi ünnepek, stb.), hogy hiába voltak ígéretek arra, hogy idén másképp lesz, végül semmi sem változott. Sőt, az F1 talán még rosszabb programot állított össze, mint lehetett volna, hiszen Kína kiesésével itt van a háromhetes pihenő, amit az őrült Baku-Miami dupla hétvége követ, a második félévben pedig több dupla, sőt tripla hétvége is.

Russell egyébként már az Ausztrál Nagydíj előtt is beszélt arról, hogy folynak egyeztetések erről az F1-gyel. „Közösen eléggé határozott véleményünk van. Stefano (Domenicali) hihetetlenül nyitott a véleményünkre és a párbeszédre. Sokat beszéltünk a naptár fenntarthatóságáról, a Közel-Kelet, Amerika és Európa közötti ugrálásokról, és szerintem a következő években javítani kell ezen.”

„Határozottan úgy vélem, hogy Ausztráliát dupla hétvégévé kéne tenni valamelyik közel-keleti versennyel, mert szinte mindannyian már az előző hét szombatján vagy vasárnapján útnak indultunk. A szerelők, a mérnökök három-négy napot veszítenek a családjukkal. Szóval lenne értelme egy közel-keleti versennyel társítani” – fogalmazott.

Borítókép: Novak Djokovics és George Russell (Fotó: George Russell/Twitter)

További tartalmak