Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Hamis Michael Schumacher-interjúval kavart botrányt egy német lap

Hamis Michael Schumacher-interjúval kavart botrányt egy német lap

The Times, Racefans
„Világszenzációként” hirdeti egy német magazin azt az interjút, amit mesterséges intelligencia segítségével készített egy robottal, Michael Schumacher nevében…

A 2013-as síbalesete óta eltűnt a nyilvánosság elől Michael Schumacher. Súlyos fejsérülésének maradandó következményeiről és az állapotáról csak találgatni lehet, mivel a család nem közöl konkrét információkat, ám a megszólalásokból és a róla készült 2021-es dokumentumfilmből nem az jön le, hogy képes beszélgetni.

Már csak azért is keltett nagy felháborodást egy német pletykalap, a Die Aktuelle legfrissebb száma, amely címlapján a mosolygó hétszeres világbajnok legendával azt hirdeti, hogy a lapban olvasható a tíz év hallgatást követő első interjú Michael Schumacherrel.

„Az első interjú” – áll óriási betűkkel a címlapon, kiegészítve a „Világszenzáció!” felkiáltással. Csak lejjebb tesznek egyfajta utalást arra, hogy talán nem érdemes készpénznek venni a tudatosan megtévesztő és szenzációhajhász címeket: „Megtévesztően valósnak hangzik. Ami mögötte rejlik – az Aktuelle nyomozni kezdett” – írták.

A cikk címe egy Schumacher szájába adott idézet: „Az életem teljesen megváltozott”, a cikk pedig kérdezz-felelek interjú formájában sugallja azt, hogy ez egy beszélgetés a korábbi versenyzővel.

Csak később tisztázzák, hogy valójában nem Schumacherrel, hanem egy mesterséges intelligencián alapuló rendszerrel, egy robottal beszélgettek, amely szimulálni képes a hírességekkel való beszélgetéseket a világhálón fellelhető információk alapján.

Az interjú forrása a Character.ai lehet, ami egy társalgó robotoldal, melyen köztünk élő és már elhunyt hírességekkel, így akár Albert Einsteinnel is lehet „kommunikálni”.

Michael Schumacher a 2012-es monacói pole-ja után (Fotó: XPB)

„Léteznek honlapok, amiken hírességekkel lehet beszélgetni, de a válaszokat mesterséges intelligencia szolgáltatja. És hogy hogyan ismeri a mesterséges intelligencia a személyes hátteret? Ahogy a Wikipedia esetében, valakinek be kell táplálnia az információkat az interneten” – fedte fel forrását a magazin.

Aztán további kérdésekkel játszik rá a nyilvánvaló átverésre azzal, hogy jelzi, a  robot válaszai akár bennfentesektől származó információkon is alapulhatnak. „Hogy tényleg Schumi volt az, aki ezeket az információkat szolgáltatta a betegágyáról? Vagy talán valaki a családjából, vagy egy gondozó vagy alkalmazott? Bárhogy is, a válaszok megtévesztően valóságosak. Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen?”

A válaszok egyébként a legkevésbé sem tűnnek bennfentesnek, közismert tényeken alapszanak, kiszínezve némi képzelőerővel.

Például: „Az életem teljesen megváltozott a baleset óta. Borzalmas időszak volt a feleségem, a gyerekeim és az egész család számára. Súlyosan megsérültem, hónapokig mesterséges kómában feküdtem, máskülönben a testem nem bírta volna. Nehéz időszak volt számomra, de a kórházi csapatnak sikerült visszahoznia a családomhoz” – áll az egyik „válaszban”.

Michael Schumacher (Fotó: XPB)

A közölt álinterjú és a szenzációhajhász eladása komoly felháborodást vont maga után. Többek között egy német médiaszakértő, Boris Rosenkranz is kritizálta a magazint.

„Ez a sztori még az Die Aktuelle-től is komoly arcátlanságnak számít. Nehéz tagadni, hogy számítóan azt az érzetet keltik, hogy Michael Schumacher beszélhetett a fizikai állapotáról”

– írta az oldalán.

A német bulvármédiától nem szokatlan az efféle átverés. A Schumacher család nem egy lappal pereskedett efféle megtévesztő, szenzációhajhász cikkek miatt. A Die Aktuelle pedig már máskor is bizonyította, hogy bármeddig kész elmenni a hazugságok terén. Két éve II. Erzsébet királynő fotóját manipulálták a címlapjukhoz, hogy illusztrálják, mennyire magányos volt férje sírjánál, miközben a kérdéses képről kiderült, hogy valójában a Windsor-kastélyban készült, ahol a királynő a lovait nézte…

Borítókép: Michael Schumacher (Fotó: XPB)

További tartalmak